NOVE IDEJE ZA BOLJ VARNO IN PREPROSTEJŠO PRIHODNOST

Dr. Nicolai Martin je v skupini BMW zadolžen za izredno zanimivo in zelo zapleteno področje inovacij, in sicer za razvoj avtomatizirane vožnje. Njegova naloga je, da se ukvarja z vprašanji, kot so: katera stopnja avtomatizacije je koristna? Kaj prihodnost avtomatizacije v resnici prinaša kupcu? In kar je najpomembneje: kakšno pot BMW vodi do avtomatizirane vožnje? Ta intervju ponuja intrigantne vpoglede, izpostavlja najnovejše dosežke in predstavlja ideje za prihodnost.
  

 

Dr. Martin, po duši ste inženir. Kdo oziroma kaj je vaša gonilna sila?

Uživam, da stvari spoznavam in jih razumem. Tekmovalni šport, natančneje jadranje na deski – do olimpijske ravni – je bilo zelo možna poklicna pot, vendar sta na koncu prevladala industrijski in avtomobilski inženiring. Všeč so mi izzivi in ​​težave, s katerimi se morate resnično spoprijeti in so hkrati zapleteni in pomembni za družbo. Kajti tisto, kar si na koncu želim, je najti dolgotrajne rešitve za resnične težave in spodbuditi napredek. Imam to srečo, da sodelujem z odlično ekipo pri eni izmed najpomembnejših nalog za prihodnost avtomobilske mobilnosti, avtomatizirani vožnji. Po eni strani aktivno spodbujamo razvoj inovativnih tehnologij in izvajamo raziskave, ki so praktično na akademski ravni. Vendar tudi natančno proučimo, katero od potencialnih tehnologij bomo dejansko uvedli, da bomo strankam po vsem svetu ponudili resnično dodano vrednost. Na koncu je naš glavni cilj razveseliti naše stranke. To je fascinantno ravnotežje, ki ga ni vedno enostavno najti.

Kakšno dodano vrednost ponuja avto z zmožnostjo avtomatizirane vožnje?

Avtomatizacija v bistvu povečuje udobje in varnost, saj sistem avtomobil vozi dosledno, mi kot ljudje pa po navadi ne. Naše stranke cenijo to pomoč, ki jim v nekaterih primerih olajša delo. Opazili smo na primer, da vozniki v Evropi, ki imajo v avtomobilu naš sistem Driving Assistant Professional, že vozijo z aktivirano funkcijo vzdolžnega vodenja približno 50 odstotkov časa. Številka bočnega vodenja je nižja, vendar se trenutno še vedno uporablja za 30 odstotkov časa vožnje (izračunano iz 120 milijonov kilometrov). To je veliko. Iz tega sklepamo, da smo ustvarili funkcijo, ki resnično ponuja dodano vrednost. Na splošno so naši sistemi po vsem svetu izjemno dobro sprejeti in že danes se je izkazalo, da je vožnja varnejša.

Kakšno vlogo bo imela avtomatizirana vožnja v prihodnosti v okviru osebne mobilnosti?

Inteligenca vozila bo v prihodnosti postajala vse pomembnejša. Avtomatizacija vožnje ima tukaj pomembno vlogo. Kar se je začelo z manj pomembnimi lastnostmi, kot je samodejno upravljanje funkcij razsvetljave, je danes že napredovalo do podprtega vzdolžnega in bočnega nadzora vozila. Ko na primer na dopust vozite od Münchna do Toskane, sistem ne samo, da vklopi in izklopi žaromete med prehodom skozi številne tunele na poti, ampak tudi ohranja vozilo znotraj omejitev hitrosti in na varni razdalji z vozili v koloni. Če gremo dlje in dodamo vse možnosti, ki jih ponujata povezljivost in voznikovo razumevanje logike, se bo avto vse bolj spreminjal v inteligentnega spremljevalca ali celo prijatelja, ki vozniku pomaga in ga navdušuje. Ta vidik razširjamo korak za korakom.

Kako daleč je BMW napredoval z avtomatizirano vožnjo?

V naših vozilih imamo že približno 40 funkcij za pomoč vozniku, ki so uvrščene med najboljše na trgu. Ti vključujejo vse od asistenta za dolgi svetlobni pramen in vzvratne kamere do inteligentnega tempomata z vzdolžnim in bočnim vodenjem, skupaj s prepoznavanjem semaforjev. Na področju aktivne varnosti nam sistemi za pomoč vozniku pomagajo doseči najvišjo oceno NCAP s petimi zvezdicami, medtem ko je vrhunski strokovnjak za pomoč pri vožnji že prejel nagrade. Skratka, še naprej izboljšujemo svoje funkcije druge stopnje. Te so skoraj vsesplošno na voljo in strankam že danes pomagajo, da jih uporabljajo pri vožnji in parkiranju. Njihove značilnosti ali razpoložljivost se lahko razlikujejo glede na lokalno zakonodajo. Na primer v ZDA in na Kitajskem ponujamo možnost »odmika od rok«, ki vozniku omogoča, da dvigne roke z volana (do 60 km/h), čeprav mora še naprej spremljati vozne razmere in ostati odgovoren. Ta funkcija se deaktivira (po več opozorilnih signalih), če voznik ni več pozoren.

In kdaj bo BMW kupcem začel ponujati tretjo stopnjo avtomatizirane vožnje?

Poleg izboljšanja naših funkcij za pomoč vozniku (druga stopnja) si močno prizadevamo zagotoviti, da so naša vozila sposobna visoko avtomatizirane vožnje – tj. tretje stopnje – in tu zelo dobro napredujemo. Naše avtomatizirane asistenčne funkcije v številnih primerih že opravljajo pomemben del voznih in parkirnih nalog. Toda voznik mora še vedno nadzorovati okolico vozila in biti vedno v celoti odgovoren za to, kako vozilo vozi. Uvedli smo že parkiranje brez voznika v obliki funkcije daljinskega upravljanja parkiranja, vendar pa mora tudi tukaj voznik spremljati svoje vozilo in okolico prek pametnega telefona ali ključa vozila in je še vedno odgovoren zanj. To pomeni, da je funkcionalnost četrte stopnje dosegljiva, ko gre za parkiranje, tj. vozilo lahko na primer že samo poišče prostor in parkira na parkirišču. V naših vozilih ne bomo ponujali funkcionalnosti tretje stopnje (kjer odgovornost prehaja s človeka na stroj), dokler ne bo popolnoma varna in ne bo ponudila dodane vrednosti. Sistem se mora varno odzvati v ekstremnih situacijah – v »mejnih situacijah«, kot so znane. To je tisto, kar si prizadevamo doseči.

Ali se vaš pristop razlikuje od pristopa vaših konkurentov? Z drugimi besedami, ali obstaja »pot BMW« do avtomatizirane vožnje?

Avtomatsko vožnjo razvijamo z jasnim ciljem: našim strankam ponuditi večjo varnost in udobje. BMW Group v prvi vrsti vidi tehnologijo kot sredstvo za uporabo samodejnih funkcij vožnje in parkiranja za ustvarjanje pozitivne in čustveno privlačne izkušnje za naše stranke. To je za nas jasna prednostna naloga. Hkrati tehnologija nikoli ne sme vozniku odvzeti vsega odločanja. Iskanje pravega ravnovesja med varnostjo za vsakogar in dodano vrednostjo za posameznika je za nas pomembno. Po mojem mnenju bo BMW v prihodnosti poosebljal idealno mešanico med svetom avtomatizirane vožnje ali »enostavnosti«, kot mu pravimo, in užitkom same vožnje, znanega preprosto kot »Boost«. Vsaka stranka bi se morala sama odločiti, ali želi prijeti volan in uživati ​​v dinamičnem užitku v vožnji, ali pa raje preda vozniško nalogo v določenih stresnih situacijah vožnje. Pri tem bo BMW svojemu vozniku ves čas zagotavljal optimalno pomoč in varnost. Obe strani medalje sem zelo dobro spoznal med eno izmed mojih prvih zaposlitev v podjetju z aktivnim razvojem vozne dinamike, ko sem imel priložnost raziskati in izkusiti njihove meje. Torej, jasno mi je, da bo BMW v prihodnosti sestavljen iz obeh dimenzij.

Kaj lahko pričakujemo od povsem električnega BMW iX glede avtomatiziranih funkcij?

BMW iX je prvi model skupine BMW, ki ponuja avtomatizirane funkcije vožnje in parkiranja na osnovi novega tehnološkega orodja. Ta komplet orodij bo omogočil nenehno izboljševanje in razširitev funkcij za pomoč vozniku ter srednjeročno zelo avtomatizirano vožnjo (tretja stopnja). Nadaljevali bomo z uvajanjem novih orodij in jih uvedli na primer v modelih BMW serije 7 in BMW serije 5 naslednje generacije. V BMW iX ustvarjamo resnično dodano vrednost za stranke tudi z inteligentnim združevanjem posameznih funkcij samodejne pomoči v skladu z ustreznimi voznimi razmerami. Novi operacijski sistem BMW 8 naredi naše funkcije pomoči vozniku še bolj uporabniku prijazne, hkrati pa smo gumbe zmanjšali na najnujnejše, kar zagotavlja, da lahko voznik hitro aktivira optimalno stopnjo pomoči. Tu se osredotočamo na splošno inteligentno avtomatizacijo, poenostavitev sistema in intuitivno delovanje. To poenostavitev je na primer jasno opaziti iz zmanjšanega števila gumbov na večnamenskem volanskem obroču. Resnica je, da je resničnost – lahko bi rekli zapletenost – ujela številne ambicije v smislu višjih stopenj avtomatizacije oziroma njihove tržne pripravljenosti in razpoložljivosti. Samo zato, ker ima vozilo možnost tretje stopnje, to zagotovo ne pomeni, da je avtomatizirana vožnja tretje stopnje povsod dovoljena ali možna. Pravzaprav je to trenutno dovoljeno le na zelo majhnem številu cest pod zelo specifičnimi pogoji. Zato aktivno premišljujemo, kdaj bi bil pravi čas, saj želimo ponuditi le ustrezne, in kar je najpomembneje, popolnoma varne funkcije. To pomeni, da smo s kritičnim očesom tudi natančno proučili svoje ambicije in zdaj nadaljujemo svoje delo na podlagi spremenjenega načrta.

Eno kritičnih vprašanj, ki vplivajo na avtomatizirano vožnjo, je pripravljenost voznikov, da uporabljajo funkcije. Kako zagotovite to odobravanje?

Odobravanje se od regije do regije zelo razlikuje. Trudimo se pridobiti zaupanje strank s prilagajanjem vedenja vozila, da se v njem prepoznajo. Varnost je tu vedno na prvem mestu, zato sistem naredimo bolj obramben, kar pomeni, da kupci zaradi preveč agresivne vožnje ne bodo nikoli nastradali. Skladen zaslon in koncept delovanja sta tu še en pomemben dejavnik: kako lahko kupcu na jasno viden način pokažemo, na primer, da je senzor zaznal vozilo pred seboj in je funkcija aktivna? V prihodnosti bi lahko celo pomagalo, če bi namerno izpostavili enega ali dva senzorja, namesto da bi jih skrivali, kot to počnemo danes. Toda to je le eden izmed mnogih različnih vidikov. Kot sem že rekel na začetku, delamo na enem izmed najbolj vznemirljivih področij v avtomobilski industriji.