NOV VRHUNSKI MUZEJ LE STRELJAJ STRAN

V začetku maja so v Trstu v prisotnosti vladnih oblasti in mednarodnega tiska uradno odprli prvi muzej sodobne mode v Italiji – ITS Arcademy – Museum of Art in Fashion. Udeležili so se ga podsekretarka za kulturo sen. Lucia Borgonzoni , tržaški župan Roberto Dipiazza, svetnica Furlanije Julijske krajine Alessia Rosolen, finančni direktor skupine Generali Cristiano Borean in predsednik Fondazione CRTrieste Massimo Paniccia, gostila pa ga je predsednica Fondazione ITS Barbara Franchin.

  

Arcademy ITS bo gostila mednarodne razstave – prvo kurira priznani zgodovinar Olivier Saillard, ki je na otvoritvi nagovoril goste – in je prostor za izmenjavo, eksperimentiranje, izobraževanje in usposabljanje na stičišču mode, umetnosti in kulture. Obiskovalcem bo ponudila edinstveno izkušnjo, potopljeno v ustvarjalnost, potovanje skozi projekte in zgodbe najzanimivejših oblikovalskih talentov zadnjih dvajsetih let. Pravijo, da zbirka ITS Arcademy na svetu nima primerjave, saj jo v celoti sestavljajo izjemno redka zgodnja dela nekaterih najzanimivejših svetovnih talentov. Ponuja edinstven vpogled v njihove ustvarjalne svetove na samem začetku kariere – umetniške, radikalne in inovativne, brez komercialne logike. Obsega 14 758 portfolijev, 1 089 modnih izdelkov, 163 dodatkov, 118 kosov nakita in več kot 700 fotografskih projektov, zbranih v dvajsetih izdajah natečaja ITS Contest – enega najpomembnejših tekmovanj talentov na svetu, namenjenega sodobni modi – in zdaj končno dostopnih javnosti.

Vsak kos zbirke je shranjen z namenom ustvariti prihodnji arhiv, ki bo navdihoval in spodbujal ustvarjalnost obiskovalcev. Z umetnostjo in obrtjo pripoveduje močno osebno in umetniško zgodbo, zaradi česar je izkušnja ogleda vznemirljiva za vse, ne le za tiste, ki cenijo modo. Arcademy ITS je tudi prostor za usposabljanje in izobraževanje, saj ponuja tečaje, laboratorije in delavnice, namenjene najrazličnejšemu občinstvu: od študentov in strokovnjakov s področja mode in oblikovanja do šolskih otrok in družin ter ljudi, ki se želijo zabavati ob eksperimentiranju z obrtjo. Med mentorji so številni finalisti prejšnjih izdaj ITS, ki se bodo vrnili v Trst v krožnem gospodarstvu znanja, talentov in veščin.

Projekt, ki ga s skupno perspektivo ves čas razvoja podpira dežela Furlanija-Julijska krajina, združuje javni in zasebni sektor. Prispeva k povrnitvi zgodovinskega položaja Trsta v središču Evrope, na križišču vzhoda in zahoda. Dežela Furlanija-Julijska krajina s podjetjem PromoTurismo FVG in Občina Trst potrjujeta svojo temeljno podporo pri oblikovanju Trsta kot mesta ustvarjalnosti, katerega srce je Arkademija ITS. Kot partnerji sodelujejo tudi mednarodna podjetja, ki izvirajo iz Trsta, kot sta Generali in illy. Mesto doživlja preporod kot nastajajoča kulturna destinacija, ki jo iščejo italijanski in tuji turisti. ITS Arcademy se nahaja v čudoviti stavbi iz poznega devetnajstega stoletja v središču mesta. Gre za zgodovinski sedež banke Cassa di Risparmio di Trieste, ki je zdaj v lasti Fondazione CRTrieste, ki je posodila prostore, zdaj popolnoma preoblikovane za nov kulturni namen.

Od 18. aprila 2023 do 4. februarja 2024 si lahko pod pokroviteljstvom ministrstva za kulturo ogledate otvoritveno razstavo “Prva razstava – 20 let razvoja sodobne mode”, ki sledi razvoju sodobne ustvarjalnosti. RAI FVG je medijski partner razstave.