NOV DAN, NOVO PRAZNOVANJE! VSE DOBRO, ZX!

Ami 6 ni edina kompaktna limuzina iz Citroëna, ki letos beleži opazno obletnico. To velja tudi za model ZX, ki je bil prva sodobna kompaktna limuzina znamke s chevroni. Citroën ZX je bil torej predstavljen leta 1991, leto po objavi prototipa za rally-raid, ki je osvojil pet svetovnih prvenstev v reliju. Njegova zasnova je bila rezultat sodelovanja med Citroënom in znamenitim italijanskim studiem Bertone. ZX je bil na voljo v trivratni, petvratni in karavanski različici.

Od A do Z

Kompakten, moderen ZX je bil vodilno vozilo iz več razlogov. V letu 1991 je prišel ravno ob pravem času, da je zapolnil prostor med modeloma AX in BX, in kot avto srednjega razreda nadomestil Viso in GSA. ZX je tako ponudil pravo rešitev. Mediji in kupci so v njem takoj prepoznali vodilno limuzino, ki je izstopala zaradi kompaktnega in modernega videza in hkrati ponujala inovativne rešitve, kot na primer inovativno samousmerjevalno zadnjo premo, ki je zagotavljala odlično vedenje na cesti, zadnjo premično klop.

Mednarodna kariera

Citroën ZX je bil izdelan v 2.130.600 izvodih. Proizvajali so ga v Franciji, pa tudi v Španiji in celo na Kitajskem, kjer je kariero nadaljeval vse do leta 2014. V Evropi ga konec leta 1997 nadomesti njegov bližnji sorodnik, Xsara, v novem tisočletju pa danes najnovejši Citroën C4. Segment C ostaja ključni, zato bodo kompaktne limuzine, kot so hatchback in kombilimuzine v prihodnjih letih še naprej zelo pomembne. Ponujajo splošno optimalno kombinacijo lastnosti, zaradi katerih je avtomobil zelo učinkovit v smislu teže, aerodinamike, vodljivosti in okretnosti.