NORI SVET, A VEDNO PRIPRAVLJENI NA VSE

Finski oblikovalec Rolf Ekroth za jesen in zimo 2023 z nefiltriranim objektivom raziskuje svet okoli sebe. Namesto da bi zaprl oči in se prepustil udobju nostalgije, se Ekroth odloči narediti korak v resnični svet ter prepoznati njegov kaos in kakofonijo. Novo odkrita osredotočenost na preživetje in zaščito pred burno resničnostjo sta rdeča nit kolekcije, ki je zasidrana v oblačilih, zasnovanih za zaščito, udobje in preobrazbo njihovih uporabnikov. Naslov kolekcije, Galen Värld (v finščini nori svet), odraža Ekrothova opažanja o političnih, gospodarskih in okoljskih spremembah, ki spreminjajo naš svet. “Pred desetletjem sem naletel na dokumentarni film Jamesa Baloga “Chasing Ice” in nikoli mi ni šel iz glave. Izredno me je začelo zanimati, kako hitre spremembe doživlja naše okolje in kakšen kaos povzročajo te spremembe. Med delom na tej kolekciji sezone sem začutil, da je čas, da ponovno predstavim teme iz dokumentarca, na katere sem se skliceval že v svojih prejšnjih delih.” Cut by Fiskars Etos kolekcije najbolje uteleša ključni videz, oblazinjena in prešita obleka za preživetje, ki je nastala v sodelovanju s svetovno priznano blagovno znamko za življenjski slog Fiskars. Je primeren opomnik na vedno prisotno potrebo ne le po zaščiti in praktičnosti, temveč tudi kot fantazija in večplastnost. Vsak od prešitih kvadratov obleke za preživetje je žep, v katerem je par zložljivih škarij Fiskars z oranžnim ročajem, kot prikimavanje klasičnemu orodju, ki ga je Ekroth uporabljal v svoji karieri. Obleka je vidna manifestacija transformativne moči oblačil, ki jo zagovarja Ekroth. Ko jo s škarjami prerežemo, oblazinjena plast zaščitne obleke razkrije skrbno izbrano zbirko vzorcev tkanin, ki jih je shranil oblikovalec. Ta preplet zaščite in razkritja je viden v celotni kolekciji, od mehkih pletenin do zaščitnih tkanin makrame, ki posnemajo verižno oborožitev. “Zame je ustvarjalnost metoda za ustvarjanje reda v kaosu, za raziskovanje in razumevanje sveta.” Ekroth navaja: “Pri delu z večinoma ostanki in zalogami materialov, ki jih najdem v svojem studiu, so se zložljive škarje Fiskars izkazale za odličnega partnerja v ustvarjalnem procesu. Skoraj vsi modni oblikovalci po svetu uporabljajo škarje Fiskars.” Pri projektu Galen Värld Ekroth nadaljuje svoj dialog z maskirnimi potiski in jih popelje v temnejšo, mračnejšo smer.

  

Vzorci črpajo iz nevihtnih oblakov in popačenj Balogovih podob vode, ki bruha iz ledenih gora. Svetle limonine rumene barve se srečujejo s temnejšimi vijoličnimi in tvorijo barvno konstelacijo, ki ponovno odseva svet in njegovo množico plasti. Poleg potiskov so materiali v kolekciji enako uravnoteženi, tehničnost se sreča z mehkobo v trajnostnem usnju severnega jelena, naravno pa se prepleta z recikliranimi poliestrskimi vrvicami. Nič ni bilo kupljeno, vse je bilo reciklirano, kar je zopet manifestacija Ekrothovih vrednot. “Čeprav je ozadje te kolekcije temno, je to najbolj barvita, inovativna in ustvarjalna kolekcija, kar sem jih kdaj ustvaril.” Ekroth pravi: “Mislim, da je pomembno razmišljati o tem, kam usmeriti svojo energijo, kako predelati izzive in kako poiskati rešitve.”

R O L F E K R O T H je neodvisna finska modna znamka, ki zagovarja utilitarizem, nostalgijo in moč trajnostno proizvedenih oblačil. Zgrajena je na podlagi opazovanja mladosti in življenja na Finskem ter izkorišča subtilne nianse svojih finskih korenin, vendar uporablja svobodo pri preoblikovanju zgodovine in starih obrtniških tradicij. Udobno umeščena med površinskost in globino, je poklon preobrazbi, ki jo povzročijo dobro oblikovana oblačila, na novo odkrita volja, da hodimo po svetu brez skrivanja. rolfekroth.com / @rolfekroth

F I S K A R S je ena od vodilnih blagovnih znamk vrhunskega življenjskega sloga v kategorijah vrtnarjenja, kuhanja in ustvarjanja po vsem svetu. Fiskars že od leta 1649 zagovarja večna načela visoke kakovosti, intuitivnega in trajnostnega oblikovanja. Vsakemu navdušencu omogoča, da sledi svojim strastem in si ustvari življenje po svojih željah. Fiskars verjame, da prijetne, navdihujoče in trajnostne vsakodnevne dejavnosti ustvarjajo srečo in dobro počutje, ki se razširi prek naših domov, na naše družine, prijatelje, skupnosti in naš planet.