NISSAN ARIYA Z MINIMALNIMI PREDELAVAMI OD POLA DO POLA

Ekipa ekspedicije Pole to Pole (zakonca Chris in Julie Ramsey) in Nissan sta včeraj, prvi dan meseca februarja, razkrila na pustolovščine pripravljeno različico novega električnega terenca Ariya, ki bo prevozil 27.000 kilometrov od severnega do južnega tečaja.

  

Ariya se bo morala med to epsko pustolovščino, ki se bo začela marca, soočiti z dih jemajočimi, a ekstremnimi tereni in okolji, kot so ledena polja, globok sneg, strmi gorski vzponi in negostoljubne puščavske sipine. Ravno zato so mojstri iz podjetja Arctic Trucks, strokovnjaki za vozila za polarne ekspedicije, sodelovali z Nissanovimi oblikovalskimi in inženirskimi ekipami in Ariyo pripravili na te težke razmere.

Spremembe avtomobila so minimalne, brez sprememb na bateriji ali pogonskem sklopu, najbolj opazna razlika pa je prilagoditev vzmetenja in dodajanje 39-palčnih pnevmatik. Te spremembe bodo v kombinaciji z e-4ORCE, Nissanovo napredno električno tehnologijo za krmiljenje vseh koles, omogočile ekspedicijskemu avtomobilu, da se spopade z ekstremnimi tereni, hkrati pa bodo Chrisu in Julie zagotovile udobje in nadzor, ki ju potrebujeta, da dosežeta južni tečaj.

Chris Ramsey, vodja odprave Pole to Pole EV, je dejal: “Ena od stvari, ki spremlja vse dogodivščine je, da vzamemo standardno serijsko električno vozilo in si prizadevamo narediti minimalne spremembe, da jasno pokažemo njegove resnične vsakodnevne zmogljivosti, ne glede na to, kje se nahajamo. Naš Nissan Ariya ni nič drugačen, saj sta pogon in baterija vozila ostala tovarniško standardna, kar dokazuje, kako zmogljiva in vsestranska je serijska Ariya. Spremenili smo le vzmetenje in razširili oboke koles, tako da lahko izkoristimo stabilno platformo in podporo 39-palčnih pnevmatik BF Goodrich. Neverjetno sem navdušen, da bom lahko sedel za volan tega, kar je bilo že prej sijajno vozilo, zdaj pa se počutim opremljenega, da v stilu osvojim vse konce sveta!”

Chris, samooklicani navdušenec nad kavo, bo imel dostop do posebej vgrajenega aparata za espresso, pa tudi do obilne zaloge trajnostne kave. Medtem ko bo kofein pomagal Chrisu, da se osredotoči na dolge in izolirane dele potovanja, lahko slednji uporabi tudi dron, ki se izstreli neposredno iz pomožne enote na strehi, da ujame lepoto teh spektakularnih pokrajiin.

Julie Ramsey, sovoznica odprave Pole to Pole, je komentirala: “Načrtovanje in priprave na Pole to Pole so bile velik del naših življenj v zadnjih štirih letih, zato se zelo veselim, da se bo ekspedicija marca začela. Odkrili bomo mnogo zanimivih skupnosti in posameznikov, ki sprejemajo pozitivne ukrepe proti podnebnim spremembam in veselim se, da bom te izkušnje in zgodbe delila z vsemi. Delamo nekaj, česar še nikoli nismo poskusili, prvič na svetu, in navsezadnje je to tisto, zaradi česar je vse skupaj tako vznemirljivo.”

A to še ni vse, prenosna enota za obnovljivo energijo, ki se bo uporabljala za polnjenje Ariye v polarnih regijah, je še ena novost. Ko se Chris in Julie ustavita za počitek v poštev pride prototip teleskopske lahke vetrne turbine, ki jo je mogoče povsem skriti, v kombinaciji s sončnimi kolektorji, ki bodo izkoristili močne vetrove in dolge dneve za polnjenje baterije električne zverine.