NEUSPEH NAS VODI DO ISKANJA REŠITEV

Robert Spetzler, MD, je svetovno znani nevrokirurg, specializiran za cerebrovaskularne bolezni in tumorje lobanjskega dna, ki je sodeloval pri razvoju in uveljavitvi tehnike hipotermije in srčnega zastoja za zdravljenje težkih možganskih lezij. Večkrat so ga odlikovala strokovna društva, vključno z American College of Surgeons in Congress of Neurological Surgeons. Leta 1994 je bil dr. Spetzler izbran za častnega gosta kongresa nevroloških kirurgov, s čimer je bil pri 49 letih najmlajši prejemnik te prestižne časti. Tako kot je Robert Spetzler pomagal razviti to danes ključno tehniko v svetu nevrokirurgije, pa si pri ZEISS-u že več kot 175 let postavljajo vprašanje: Kako lahko izpodbijamo meje domišljije? V praznovanju te vizije je ZEISS sodeloval z miselnimi voditelji in velikimi umi z vsega sveta preko pobude ZEISS Beyond Talks, ki tem umom daje osrednje mesto, da govorijo o svojem delu, vizijah, strasti in vprašanjih, ki vplivajo na napredek našega sveta.

  

Leta 1979 ste postali certificirani nevrokirurg – prosimo, povejte nam, kaj vam je delovanje na tem področju pomenilo na osebni ravni.

Prof. Robert Spetzler: Zame je bila nevrokirurgija absolutno uresničitev sanj. To je bila strast in ljubezen, ki je zahtevala veliko! Nisi mogel reči ne, ko so te poklicali ob dveh ponoči, saj je bilo življenje nekoga odvisno od tvojega posredovanja. Niti ne bi mogel reči ne, če bi imel druge načrte. Na ta način ni šlo le za nekaj, kar je prizadelo vas osebno, težko je bilo tudi za vse ljudi okoli vas. Kar naenkrat se lahko vse postavi na glavo.

Kako se človek psihično pripravi na zahtevno operacijo?

Prof. Robert Spetzler: Spopadanje s stresom zaradi nevrokirurgije ima veliko različnih oblik. Če sem vedel, da bom naslednji dan opravil velik primer, sem bil ponoči buden in skoraj vsak zaplet, ki bi si ga med operacijo lahko zamislil, mi je šel skozi misli. Recimo, da imate bolnika s težavo, za katero ni dobre rešitve. To se vam poroji v mislih in nenadoma ob dveh ali treh zjutraj začutite »a-ha!« trenutek. Zavedate se varnejšega načina, da naredite nekaj, kar je bilo videti nemogoče. Ko se soočite z bolnikom z zelo pomembno težavo, potem temu bolniku nadenete obraz ljubljene osebe. Mislite, da če bi to storili zase ali za svoje bližnje, potem imate vso pravico, da to storite tudi za tega bolnika. Sočutje je absolutno kritično pri prepoznavanju, s čim se bolnik sooča.

Ste specialist za zdravljenje anevrizem. Ali lahko razložite, kaj so, in navedete nekaj primerov?

Prof. Robert Spetzler: Na nevrokirurgiji imamo težave z gumami, tako kot jih imajo avtomobili na cesti! V starih časih, ko ste uporabljali slabo pnevmatiko, je nastala izboklina, ki se je povečala zaradi pritiska v notranjosti. Sčasoma je pnevmatika odpovedala in počila. Obrabljene so tudi vaše krvne žile, ki so nenehno ogrožene zaradi vašega srca, saj potiska kri skozi celoten sistem. Nastanejo te majhne šibke točke, ki se izbočijo. Tem pravimo anevrizme. Imel sem priložnost operirati več anevrizem kot kdorkoli drug na svetu! Pravi izziv so bile ogromne anevrizme zelo globoko v možganih. Takrat pravzaprav nismo imeli nobenega dobrega načina za zdravljenje. Toda večja kot postane anevrizma, večja je verjetnost, da bo počila in povzročila hudo poškodbo. Ko anevrizma poči, več kot polovica bolnikov umre. Od tistih, ki preživijo, jih več kot polovica nikoli popolnoma ne ozdravi. Na ta način je anevrizma lahko uničujoč dogodek.

To vas je spodbudilo k delu s pionirsko tehniko za doseganje teh globokih anevrizem – ali nam lahko, prosimo, predstavite ta proces?

Prof. Robert Spetzler: Za doseganje ogromnih krvnih žil, do katerih ne morete zlahka priti, je bila ena od rešitev, ki smo jo uporabili, nekaj, kar se imenuje zastoj srca. Takrat bolnika uspavajo, v arterije in vene napeljejo katetre, kroženje krvi pa prevzame aparat za srce in pljuča. Nato začnejo pacienta ohlajati. Srce preneha biti, ko je telesna temperatura okoli 30 stopinj Celzija, zato takrat naprave prevzamejo kroženje krvi po telesu. Ko pacient doseže ciljno temperaturo – 14 ali 15 stopinj Celzija –, lahko dejansko izklopijo aparat in iz telesa izpustijo kri. Zdaj je nastala velika, raztegnjena vreča pod visokim pritiskom, ki se bo nenadoma izpraznila. To vam daje prostor za delo, tako da lahko popravite te resnično neozdravljive lezije, za katere preprosto ni druge možnosti. Tudi pri tej tehniki obstaja veliko tveganje za pacienta, vendar je ta veliko boljša od naravnega poteka bolezni. To sem naredil že tolikokrat, a vsakič je bilo popolnoma neverjetno. Videti pacienta brez možganskih valov, utripa ali dihanja – na splošno mrtvega, razen dejstva, da je ohlajen in ga je mogoče oživiti.

»Robotika lahko ogromno operacijo spremeni v zelo varen manjši poseg.«

Kateri so drugi napredki, ki ste jih opazili v preteklih letih?

Prof. Robert Spetzler: Tehnološki pretres na našem področju je bil izjemno pomemben. Ni bilo tako dolgo nazaj, ko smo za diagnosticiranje lezij v možganih vbrizgali zrak v hrbtenično tekočino. Nato smo pacienta posadili na stol, ki ga je mogoče premikati v vse smeri. To je dvignilo zrak v glavo, da smo lahko opravili rentgenska slikanja, da smo videli deformacije. V vsem svojem mučenju je bilo to zelo srednjeveško in pacienti so pogosto bruhali vsepovsod. Ampak to je bil način, kako diagnosticirati stvari. Potem je prišla na vrsto računalniška tomografija, sledila pa je slika z magnetno resonanco. Ta orodja so nam omogočila, da pogledamo v najfinejše vdolbine možganov. Videli smo lahko krvne žile, ne da bi pri tem povzročili poškodbe, in čez čas smo lahko večkrat opravili preiskave.

»Vsa ta mesta v možganih postanejo očitna, ko bližje pogledamo – in še zdaleč nismo končali z iskanjem.«

Kakšno vlogo ima robotika v nevrokirurgiji in kako vidite ta razvoj?

Prof. Robert Spetzler: Tako kot v industriji mislim, da bo robotika revolucionirala tudi to področje. Roboti se ne utrudijo, vseeno jim je, ali je instrument, ki ga držijo, težak ali lahek, vseeno jim je, koliko časa traja operacija. Robotika lahko ogromno operacijo spremeni v zelo varen manjši poseg. Ti robotski atributi in prednosti bodo v prihodnjih letih rasli kot gobe po dežju.

Kako se je z leti spremenilo naše razumevanje možganov in naša uporaba tehnologije za njihovo raziskovanje?

Prof. Robert Spetzler: Kdor misli, da res razumemo delovanje možganov, je zelo v zmoti! Včasih smo mislili, da je 80 % naših možganov odveč; da bi lahko celo odstranili čelne režnje in še vedno imeli osebo, ki nekako funkcionira. Ko pa pogledate natančno, vidite, da imajo vsi predeli možganov pomembne subtilne vloge: spoštovanje glasbe, sposobnost sanjanja, vzrok depresije itd. Vsa ta mesta v možganih postanejo očitna, ko bližje pogledamo – in še zdaleč nismo končali z iskanjem. Pomislite na dejstvo, da lahko sedaj na možgane namestimo elektrode. Če ste paralizirani – na primer, če želite premikati roko – lahko ta signal zajamete s pomočjo niza elektrod. Nato lahko računalnik stimulira paralizirano regijo z električno povezavo, ki bo povzročila dejansko gibanje. To se že izvaja. Trenutno je v povojih, a ko boste 16 elektrod povečali na milijardo, si lahko predstavljate, kako natančno je lahko takšno gibanje.

Kaj mislite, kako daleč nas bo pripeljala tehnologija v našem iskanju večnega zdravja?

Prof. Robert Spetzler: Celice so programirane za določeno pričakovano življenjsko dobo. Ko bomo na točki, ko lahko spremenimo ta program – kar se bo zagotovo zgodilo – boste imeli »problem«, da ljudje ne bodo umrli. To bo prineslo ogromne izzive, s katerimi se bo zelo težko soočiti. Samo pomislite na nekaj tako kontroverznega, kot je splav danes v družbi, kjer imate močna stališča na obeh straneh. Potem pomislite, kako imate strica Marka, ki je star 180 let in je še vedno direktor družinskega podjetja! Če ga lahko biološko ohranimo pri življenju, ali je potem čas, da odide in kdo sprejme to odločitev?

Prosimo, če lahko zaključite z nekaj mislimi o tem, kaj vas je vodilo skozi izzive, s katerimi ste se soočali v preteklih letih.

Prof. Robert Spetzler: Pričakovana življenjska doba se je spremenila in rezultati operacij prav tako. Toda vedno bodo zapleti in to je tisto, zaradi česar smo skromni. Nevrokirurgija ima tudi neverjetne vrhunce, vendar te tam ne zadržijo prav dolgo. Brez dvoma boste ob 2. uri zjutraj prejeli klic, da pacient, ki ste ga operirali, krvavi, zato morate tja odhiteti sredi noči. Potem moraš priti iz sobe in družini ali ljubljeni osebi povedati, kaj se je zgodilo kljub vsem tvojim prizadevanjem. Rad bi dejal, da se sčasoma navadiš na bolnike, ki so bili slabotni. Ampak nikakor ni tako. Bolečina, ki jo čutiš, ko nekomu nisi pomagal – ali si koga prizadel – je bila zame pri 70 letih prav tako akutna kot pri 30. Mislim, da je v številnih pogledih dejstvo, da obstaja taka bolečina ob neuspehu, tisto, kar vas vodi do iskanja rešitve in uspeha.

Bolečina, ki jo čutiš, ko nekomu nisi pomagal – ali si koga prizadel – je bila zame pri 70 letih prav tako akutna kot pri 30. Mislim, da je v številnih pogledih dejstvo, da obstaja taka bolečina ob neuspehu, tisto, kar vas vodi do iskanja rešitve in uspeha.