NEŠTETE VIBRACIJE PARIZA SO LAHKO TUDI USTVARJANJE NOVE SVEŽINE DIŠAV

Zgodba o nenadnem uspehu posameznika, ki mu je v parfumskem svetu uspelo zelo zelo zgodaj, ko drugi šele odkrivajo svoje prave talente, potomec armenskih prišlekov. In kot prizna sam, se mu morda takrat, ko je ustvaril znamenito moško dišavo Me Male za Jeana Paula Gaultierja niti ni uspelo še soočiti s tako velikim uspehom. A danes je eden izmed tistih parfumerjev, ki znotraj holdinga LVMH ustvarja svojo znamko, ki nosi tudi njegovo osebno ime Francis Kurkdjian. Še dobro se spominjam, ko sem pred leti med iskanjem brez navigacije zgrešil uličico in se na srečo znašel pred njegovim malim, a izjemno prefinjenim parfumskim butikom. In ko sem po prijaznem pogovoru s svetovalko preizkusil nekaj vonjav, se nisem mogel upreti skušnjavi, da ne bi zagrizel in si privoščil nenavadno dišavo z imenom APOM (»A Piece of Me – Košček mene«). Od takrat sem kar nekajkrat zašel v njegov butik v Parizu in bil vesel, da se je tudi v Zagrebu, v parfumeriji Lana, odprl cel segment njegovih dišav in komplementarnih izdelkov. Pred tremi leti sem si tako kupil njegovo dišečo svečo, kot ljubitelja kristala me je prepričal vonj Baccarat Rouge 540. Pred leti je Francis pri ustvarjanju dišav izhajal iz latinskega reka Mens sana in corpore sano, zdrav duh v zdravem telesu, ter ustvaril prvo izmed njegovih dišav v liniji kolonjskih svežih vodic Aqua Universalis, ki sta ji sledili še Aqua Vitae in Aqua Celestia. Danes jim na novo med preostalimi dodaja novo kolekcijo z veliko svetlobe in svežine tudi linijo Cologne Forte, kjer vsaka od njih dobi novo članico, s še več svežine in podaljšano intenziteto obstojnosti na vaši koži. Sam se že izjemno veselim, da jih preizkusim in se vnovič prepričam, kako čudovito vesolje svojstvenih dišav ustvarja simpatični Francis Kurkdjian skupaj s sodelavci. In ne pozabite zaviti v njegov parfumski butik, ko obiščete v prihodnje Pariz ali ko se sprehodite skozi Zagreb v parfumerijo Lana.

DAVID: Veliko stvari se v zadnjem času popolnoma spreminja na tem svetu. Kako to stanje ob pandemiji vpliva na delovanje kreativnega procesa znamke Francis Kurkdjian? Je kaj težje pridobiti sestavine za parfum? In morda, katere je najtežje pridobiti tudi sicer, pa bi jih želeli bolj pogosto uporabiti v vaših kreacijah?

Francis Kurkdjian: Že več kot leto dni nisem niti enkrat službeno potoval. Odkar sem postal parfumer, to nima primerjave. Včasih sem komaj skočil z enega letala na drugo in bil nenehno odsoten iz Pariza in doma. Naučil sem se, da se zelo enostavno prilagodim različnim okoljem. Odkril sem, da rad ostajam doma in imam drugačno rutino kot prej, celo vrtnarim! To pred covidno krizo sploh ni prišlo v poštev. Tako imam več časa za razmišljanje o ustvarjanju in prihodnosti. Nisem občutil nekakšnega pomanjkanja surovin. Nabava je vsekakor ključna in imamo zelo predano ekipo, seveda je na čelu podjetja Marc Chaya, soustanovitelj in izvršni direktor.

DAVID: Prebral sem, da bi bili zelo nesrečni, če bi parfume ustvarjali samo v Grassu, saj neizmerno uživate, ko jih kreirate prav v Parizu. Kaj so tiste glavne ustvarjalne sile v mestu, ki vam pri tem pomagajo?

Francis Kurkdjian: Pariz je srce, osnova navdiha mojega ustvarjanja, in edino mesto na svetu, kjer se počutim svobodnega. Če želite kreirati, se morate počutiti svobodne in morate biti svobodni. Očarajo me vsa čustva, ki jih ustvarja vzdušje tega mesta, ritmi, luči, barve neba in streh, zrak, temperatura, razpoloženje, ljudje …

DAVID: Kako je sedaj, ko je pandemija covida povsem spremenila naše življenjske razmere in sem tudi na vašem osebnem instagram profilu opazil, da ste lastnik neke vrste domačega laboratorija oziroma inspirativne sobe za ustvarjanje parfumov? Se je morda tudi v tem obdobju ali iz teh neobičajnih razmer porodila nova zgodba o uspehu znamke Francis Kurkdjian?

Francis Kurkdjian: Ker sem lahko služboval od doma, sem moral reorganizirati svoj način dela. V pisarno sem hodil le enkrat na teden, ko je bil tam moj asistent v laboratoriju. Zadnje kolekcije modifikacije kolonjskih vodic Cologne forte so bile ustvarjene doma prav v tem obdobju.

DAVID: Nekoč ste rekli, da je vaša znamka Francis Kurkdjian še premlada, da bi ciljali na različne ciljne skupine in da je pomembno, da ugajate na neki način čim večjemu številu ljudi? Torej lahko rečemo, da so vaši parfumi bolj uniseks parfumi, namenjeni vsem spolom, morda bolj s poudarkom na sestavinah?

Francis Kurkdjian: Verjamem, da lahko ustvarite tako moške kot ženske dišave, ne da bi imeli v mislih kakršen koli stereotip. Kot parfumer sledim svoji poti in moje poslanstvo je v resnici služiti publiki in ustvarjati najlepše, sodobne in moderne dišave, kot sem si jih lahko zamislil. Vse dišave so zbrane v tako imenovani dišavni garderobi, liniji dišav, ki jih lahko predstavljajo takšne, kot so, kjerkoli in kadarkoli želijo v popolni svobodi in ob velikem spoštovanju francoske tradicije ustvarjanja parfumov. Razlaga tega, kaj velja za žensko ali moško dišavo, se z razvojem družbe premika. S spreminjanjem družbe se spreminja tudi način, kako potrošnik izbere parfum. Moje poslanstvo kot ustvarjalca je premisliti, kako si predstavljam ženstvenost in kako moškost. Vsakdo lahko svobodno izbere dišavo, ki temelji na njegovi lastni identiteti. Koncept moško-ženskih dišav je zelo zahodni koncept. Na primer moški in ženske na Bližnjem vzhodu si delijo nekatere dišavne note, kot so vrtnice, rožne, lesne note, jantarne ali mošusne note. Če pogledamo nazaj skozi zgodovino vse do 17. stoletja, je bilo povsem običajno, da so moški nosili dišave sestavljene iz rož z bogato, polno dišavno mešanico.

DAVID: Kako cenjen je parfumer danes v današnjem svetu? Ali je kakovost na tem področju res pred goloto ali je tudi v tem svetu tako kot povsod stvar le dobrega pr-ja in vrhunskega trženja, kako vi vidite to situacijo?

Francis Kurkdjian: Moja parfumska hiša ni usmerjena le z marketingom, bi rekel, da je zelo kreativna in ustvarjalna. Ne želim si le ustrezati ljudem, želim jih zapeljati z resničnimi čustvi, ki so edinstvena, razkošna, sestavljena z visokokakovostnimi sestavinami in končnimi produkti. Tako je izdelek sam najprej na prvem mestu. Odlična zgodba lahko privede do vrhunske dišave.

DAVID: Neverjetno je opazovati nov vonj, kako se razvija in kako jih ustvarjate vi, stvaritelji parfumerji. Kako je to pri vas? Resnično začnete dan ob 5. uri zjutraj? Je vaš um takrat popolnoma svež in osredotočen le na vonj?

Francis Kurkdjian: Sem zgodnja jutranja ptica in se takoj zbudim! Moji možgani so dejansko takoj pripravljeni na nov podvig!

DAVID: Spomnim se, ko sem prvič slučajno zgrešil ulico v Parizu in odkril vaš parfumski butik. Bil sem presenečen, a hkrati navdušen, ko sem ga opazil in jasno kupil izjemen parfum z imenom APOM (A Piece Of Me). Kdo izbira imena vaših dišav in kako težko je danes dati ime novim parfumom?

Francis Kurkdjian: Navdih je nevidni del ustvarjanja dišave. Ko moram ustvariti novo dišavo, je iskanje njenega imena venomer na prvem mestu. Poimenovanje dišave je del moje vloge v Maison Francis Kurkdjian. Seveda se odločim skupaj z Marcom Chayom, izvršnim direktorjem in soustanoviteljem. A brez imena nikakor ne morem delati. Ime povzema, kaj želim povedati, čustva, ki jih čutim. Moje dišave pripovedujejo zgodbe. To je kot naslov knjige ali ime slike. Nato začnem pisati formulo s surovinami, kot bi pisal zgodbo z besedami.

DAVID: Veliko beremo o različnih vidikih trajnosti v parfumerskem svetu, tudi o pošteni dobaviteljski verigi in podobno. Kako je s tem pri znamki Maison Francis Kurkdjian?

Francis Kurkdjian: Čeprav ne gre za eno od trženjskih zapovedi hiše, smo že od začetka podjetja vedno upoštevali vprašanje trajnosti. Pridelamo lokalno v Franciji, kolikor le lahko in venomer pri procesu ustvarjanja skušamo ob tem zmanjšati naš vpliv na okolje. To je naša vsakodnevna ustvarjalna skrb. Tesno sodelujemo s svojimi dobavitelji, da lahko dobimo čim bolj kakovostno pridelovalno verigo. Naši dobavitelji morajo spoštovati okoljske trgovinske sporazume in zakone. Trajnost in kakovost sta glavni prioriteti in če želite dobiti kakovostne izdelke, morate zato tudi plačati ceno.

DAVID: Kako pomembno v celotnem procesu ustvarjanja parfuma je odlično timsko delo? Pogosto mislimo, da obstaja le znameniti parfumer, »nos«, pa je v resnici tako? Kdo je še v vaši ekipi, ko se razkrije nova uspešna dišava?

Francis Kurkdjian: Za vsako novo kreacijo je potrebno timsko delo, tako za izdelavo kot za lansiranje izdelka, čeprav so morda pri ustvarjanju same dišave prvi ustvarjalni koraki res osamljeno delo parfumerja in s tem prvotno ustvarjanje dišave. A po tej osnovni kreaciji vsa moja ekipa prevzame vse različne faze do končne predstavitve novega vonja na policah, razvoj, izdelkov, proizvodnja izdelkov, komunikacija, trženje, pa tudi pravni vidik, prodajni proces in celotni poslovni razvoj. Vsi sodelavci delajo v skladu z mojo in Marcovo vizijo. Imeti odlične ideje ni dovolj, je le 10 odstotkov enačbe uspeha. Vaša sposobnost, da jih oživite, je tista, ki pomembno vpliva in vas razlikuje od drugih. Ustvariti morate ekosistem, ki jim omogoča, da bodo uspeli in izpolnili svoje obljube. Uspeh nikoli ni samostojna razstava, ampak pravo timsko delo. V Maison Francis Kurkdjian smo lahko privabili nadarjene talente, moške in ženske, ki so prispevali h gradnji podjetja in katerih spretnosti odmevajo in se dopolnjujejo. Temu pravimo tudi »Maison«, ker ima naša hiša dušo in zgodovino, prebivalce in prijatelje.

DAVID: V svetu parfumerije je nekaj neverjetnih imen, podpisanih z osebnimi imeni, kot so na primer Christian Dior, Gabrielle Chanel, Jean Paul Gaultier, Giorgio Armani, Narciso Rodriguez. Je bilo to zelo pomembno tudi pri trženju in prodaji, sploh v začetku vašega Maison Francis Kurkdjian? Ali verjamete, da je osebni dotik še toliko bolj dragocen, kot le sintetično ustvarjen parfum v laboratoriju?

Francis Kurkdjian: Maison Francis Kurkdjian malo štrli iz parfumskega vesolja. Marketinška orodja okoli osnovnih produktov so v službi resničnega umetniškega ustvarjanja in kreativnih vizij. To je edinstveno v industriji. V tem pogledu. Ko sva v letu 2009 z Marcom odpirala svojo dišavno hišo, sva oba z javnostmi delila isto vizijo o dišavah in razkošju. Zamislil sem si celotno dišečo linijo, kjer je v vseh oblikah izdelka harmonija. Ta linija je navdihnjena s Parizom in duhom francoske in pariške elegance, glamurja s slavnim francoskim »Je se sais quoi.«, zaradi česar je zelo unikatna.

DAVID: Veliko lahko beremo o razlikah med sintetično proizvedenimi parfumi in nekaterimi nišnimi znamkam, ki posvečajo ogromno pozornosti surovinam in posebnim tehnikam izdelovanja pravega parfuma. Kako vi gledate na to?

Francis Kurkdjian: Morda boste presenečeni, toda Maison Francis Kurkdjian ni nišna parfumska znamka. Že od samega začetka sva s partnerjem Marcom Chayo razmišljala o ustanovitvi male luksuzne blagovne znamke dišav z zelo selektivno distribucijsko mrežo. A njegova usoda je postati glavni igralec na področju dišav in v areni luksuza. V Maison Francis Kurkdjian sem sam odgovoren za kakovost surovin, ki jih uporabljamo v naših izdelkih. Včasih obiščem svoje dobavitelje osebno, največkrat me obiščejo kar sami v moji pisarni v Parizu. Pogovarjamo se o mojih potrebah, željah in nato se vrnejo ter mi predstavijo nove predloge in možnosti.

DAVID: V preteklih dneh sem opazil, da ste postali tudi novi član organizacije za ustvarjanje parfumov SIPC. Kaj to pomeni za vas in kaj je cilj te organizacije?

Francis Kurkdjian: Čas je, da se kot parfumer bolj vključim v industrijo, saj se sooča s številnimi izzivi. Skupaj smo močnejši. Mednarodno združenje ustvarjalcev parfumov je neodvisno mednarodno druženje, ki združuje ustvarjalce parfumov iz vsega sveta. Cilj organizacije je predvsem opredeliti poklic ustvarjalca parfumerja, prispevati k zaščiti parfumerske palete z legitimnostjo kolektivnega strokovnega znanja, v sodelovanju z institucijami našega poklica, ter pridobiti priznanje parfumske kompozicije kot »delo uma neke vrste intelektualne lastnine«, ne da bi se vmešavali v pogodbena razmerja med parfumerji ter korporacijami in opredeliti sprejetje in označevanje potreb in potreb po usposabljanju prihodnjih ustvarjalcev parfumov z združevanjem strokovnjakov in učiteljev z garancijo priznavanja njihovega usposabljanja bodočih študentov tako zasebnih kot korporativni šol.

DAVID: Ali kdaj preprosto potujete naokoli in odkrivate nove kraje, najdete kakšno od novih rož in si rečete, wau, to bi bila lahko odlična sestavina?

Francis Kurkdjian: Nisem parfumer, ki bi me vzpodbudile surove sestavine, saj menim, da so orodja, s katerimi se igrate ob ustvarjanju dišave, ki jo imam venomer že v svojih mislih, preden nastane.

DAVID: Čestitamo vam za osvojene številne nagrade. Kako danes gledate na legendarni vonj JPG Le Male, ki ste ga ustvarili povsem na začetku vaše parfumerske poti? In kako pomembne so vse številne nagrade za vas osebno?

Francis Kurkdjian: Bil sem star 25 let, torej zagotovo premlad, da bi v tako mladih letih sploh bil kos temu izjemnemu uspehu. Kmalu zatem so me prosili, da naj za isto podjetje delam v New Yorku. Po štirih letih sem se vrnil v Pariz in ugotovil, da je Le Male dosegel resnično izjemen uspeh, ne le na vseh evropskih trgih, ampak je postal prava svetovna parfumska uspešnica. V Franciji je celo presegel Diorjev Eau Sauvage, ki je bil tri desetletja najbolj prodajana moška dišava na trgu. Uspeh je bil res nepredstavljiv in tako nepredvidljiv! Morda nekako zastrašujoč. Vprašanje je namreč bilo, ali bom v tako mladih letih kot parfumer uspešen pri tem vonju? Potreboval sem resnično nekaj časa, da sem prebolel ta strah in še danes me ljudje pogosto sprašujejo o tem. Vse to se je zgodilo že pred več kot petindvajsetimi leti in v svoji karieri sem naredil še marsikaj drugega, toda ta neverjeten začetek se me še vedno drži! Glede nagrad je vedno prijetno dobiti priznanje industrije za preteklo opravljeno delo. Ne le za mene, ampak tudi za celotno ekipo, ki mi je bila vedno v veliko oporo. To je kolektivno delo. Najboljše priznanje pa konec koncev dobijo končni uporabniki dišave, kupci.

DAVID: Kako se razlikuje delo v nekoč zasebnem podjetju in zdaj znotraj holdinškega konglomerata LVMH, je veliko razlik, ali sta uspela uskladiti vizijo skupaj z vašim partnerjem Marcom Chayo v smeri, kakršna je bila na začetku, ko ste ustanovili svoje podjetje?

Francis Kurkdjian: Leta 2017 je LVMH kupil večinski delež najinega podjetja. LVMH je neverjetna vodilna skupina luksuznih dobrin na svetu, ki ceni ustvarjalnost in podjetništvo. Z Marcom Chayo, izvršnim direktorjem in soustanoviteljem podjetja Maison Francis Kurkdjian, sva še venomer 100-odstotno vključena v posel in ostajava v upravi tudi kot delničarja v najinih reprezentativnih vlogah. Poleg tega ostajamo zvesti najini viziji in vrednotam. Nič se ni spremenilo v smislu znanja, kakovosti, strokovnih ekspertiz, identitete … in po zaslugi LVMH skupine smo deležni dostopa do najboljši praks in zelo nadarjenih ljudi, ki razvijajo dodatne zmogljivosti na ključnih področjih, kot so digitalizacija in pridobivanje najsodobnejše operativne podpore naši mednarodni širitvi na nekaterih ključnih trgih, kot je na primer Kitajska.

DAVID: Ni veliko tistih, ki sodelujejo z drugo legendarno francosko znamko, ki je poznana po izdelkih iz kristala Baccarat. Kako se je začela ta zgodba, to sodelovanje in ali lahko kmalu pričakujemo tudi kakšne nove izdaje v tej smeri?

Francis Kurkdjian: Cilj je bil ujeti duha hiše Baccarat v enem vonju. Zato sem si želel dišavo, ki prevaja občutek prosojnosti in gostote, sodobno dišavo z imenom in vonjem, ki odraža bistvo znamke Baccarat. Kristal pridobimo z dodajanjem treh komponent, mineralov, ognja in umetniškega znanja. Močno in ugledno ime Baccarat Rouge 540 vzbuja metamorfozo prozornega kristala, pomešanega s 24-karatnim zlatim prahom in s fuzijo topljenja pri 540 stopinjah Celzija, kar vzbudi žareč škrlatni videz. Svetleč in prefinjen Baccarat 540 se uleže na kožo kot jantarno cvetna in lesna sapica. Zamišljena je bila kot poetična alkimija, v kateri so zračne note jasmina, sijaj žafrana in mineralne fasete jantarja in lesnih tonov. Gre za grafičen in zelo zgoščen zaznamek. Danes lahko kupite originalno parfumsko vodo, pa tudi ekstrat parfuma, dišečo svečko in odišavljeno meglico za lase, olje za nego telesa, kremo za telo in prihaja še več presenečenj …!

DAVID: Moram priznati, da popolnoma obožujem dišeče sveče. Kako močan vpliv na naš dom ali pisarno, poslovni prostor lahko imajo dišeče sveče? Kaj si želite z njimi ustvariti? Ker sam menim, da sem že malo zasvojen z njimi in komaj čakam, da je večer, ko sem doma, si prižgem dišečo sveči, medtem ko delam in ustvarjam doma 😉

Francis Kurkdjian: Rad se igram z letnimi časi in zunanjo temperaturo. Za sveče osebno predlagam vonje svežega rezanega cvetja pomladi in poleti ter s toplejšim pridihom za jesen in zimo. Da se sprostim, imam pri sebi rad prijetno vzdušje s prižganim ognjem v kaminu, obdanim s svečami in pravzaprav je sveča »Au 17« iz moje kolekcije Home sweet homes, ki izpostavlja udobnost in eklektičnost atmosfere mojega stanovanja z vonjem po japonskih kadilih, kamina z gorečim ognjem na osnovi jantarne dišave.

DAVID: Kaj za vas označuje mejo med nošenjem parfuma, ki se ga zazna ali ki vas povsem prevzame?

Francis Kurkdjian: Kar opredeli luksuzno znamko, je kakovost in strokovna analiza, ki se skriva za vsakim izdelanim produktom. Ne morete trditi, da ste luksuzna znamka, če vaša linija izdelkov ne sledi vaši viziji ali izjavi. Portfelj vonjav Maison Francis Kurkdjian je eden redkih, ki ustvarja, oblikuje, sestavlja in kreira svoje dišave v Franciji. Razkošje je pomembno, toda ustvarjalnost in čustvenost dodata predvsem utrip za končno odločitev o tem, kdo ste!