NENEHNA DIRKAŠKA STRAST

CHOPAR, potem ko sta prepotovala traso dolgo 1609 km (1005 rimskih milj).

  

Posadka številka 46, ki sta jo sestavljala Andrea Vesco in Fabio Salvinelli na krovu Alfe Romeo 6C 1750 SS Zagato iz leta 1929, je ponovila uspeh, dosežen na dirki leta 2021. Za Andreo Vesca, prav tako prvega leta 2020 poleg njegovega očeta Roberta, obstaja dvojno zadovoljstvo, da je premagal 22 let dolg tabu, ki ga je pred tem uspelo premagati le Giulianu Canèju, ki mu je uspelo zmagati na treh zaporednih izdajah »najlepše dirke na svetu« med letoma 1998 in 2000.

Na drugem mestu je bila tako kot leto prej posadka številka 40 z Andreom Luigijem Belomettijem in Gianluco Bergomijem v Lancii Lambda Spider Type 221 iz leta 1929. Tretja stopnička zmagovalnega odra je pripadla posadki številka 8, ki sta jo tvorila Lorenzo in Mario Turelli v 1929 O.M. 665 S MM Superba 2000. Silvia Marini in Irene Dei Tos, v Bugattiju T40 iz leta 1929, sta osvojili ženski pokal. Intenzivna, zahtevna dirka 1000 Miglia 2022 je od posadk zahtevala veliko spretnosti na 115 kronometrih in 8 drugih preizkušnjah, pri čemer so se preizkušnje po makadamski cesti Capodimonte na obali jezera Bolsena izkazale za posebej priljubljene. Kljub velikemu širjenju italijanskega cestnega omrežja v zadnjih 95 letih je pot 1000 Miglia ostala neverjetno blizu prvotne poti od Brescie do Rima in nazaj.

Sistem ‘Clockwise’ se je letos vrnil, potem ko je bil leta 2021 ponovno uporabljen format v nasprotni smeri urnega kazalca, ki je bil nazadnje uporabljen v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Tekmovalci so se sprva odpravili proti Gardskemu jezeru, na poti peljali skozi obrežni mesti Salò in Sirmione, preden so nadaljevali do Mantove in naprej do prve nočitve v Cervia-Milano Marittima – skupna vožnja je trajala več kot 300 km, kar je za starejše voznike avtomobilov, pomenilo vsaj šest ur na poti. Drugi dan, v četrtek, 16. junija, smo videli, kako se je konvoj odpravil proti Rimu na zahtevnejšo, 500-kilometrsko vožnjo, ki jih je peljala preko izjemnega gorskega vrha republike Norcia, preden je voznike pot pripeljala v večno mesto precej po temi, pred petkovim jutranjim prebujanjem zore. Z nadaljnjih 500 km, ki predstavljajo dober deveturni dan, v katerem so se avtomobili začeli vračati proti severu, je bil petek, 17. junij, najtežji dan dogodka, saj je pot sprva potovala v notranjost do polovice poti proti Sieni, nato pa je zavila proti zahodu do obale pri Viareggiu in se nato usmerila proti severovzhodu do zahtevnega prelaza Passo della Cisa. Tu se pot povzpne na več kot 1000 metrov nadmorske višine, preden se spusti na drugo stran in se odpravi na dobrodošli postanek za nočitev v Parmi.

Sobotna, četrta in zadnja, etapa je sledila trasi, dolgi nekaj več kot 150 km, ki je bila prekinjena s postankom na dirkališču v Monzi, da bi opravili zapleteno testiranje na čas – za kar so ekipe zagotovo potrebovale svoje kronografe Mille Miglia Race Edition – in čudovitim lepim mestom Bergamo. Sledil je (dobesedno) spust vse do ciljne črte v Brescii – kjer sta bila Andrea Vesco in Fabio Salvinelli razglašena za zmagovalca te nepozabne izvedbe 1000 Miglia.

1000 Miglia je praznovala svojo 40. izdajo in Chopard, njegov partner in uradni časomerilec, je bil znova na startni črti. Kot vsako leto od leta 1988 sta Karl-Friedrich Scheufele in Jacky Ickx na ekskluzivni večerji, ki je bila dan pred dirko v hotelu Albereta, v spomin na dogodek razkrila duo osupljivih ur Mille Miglia 2022 Race Editions.Ta kronograf s 44-milimetrskim ohišjem iz 18-karatnega etičnega rožnatega zlata in nerjavnega jekla ali v celoti iz jekla si lasti vse oblikovne kode, ki jih Chopard vnaša v identiteto te športne kolekcije: moška eleganca, mehanska natančnost, urarska zmogljivost