NE VERJAMETE V PRAVLJICE?

Kako neki se znajdeš kot izjemen navdušenec nad umetnostjo v Bratislavi in si lahko v živo ogledaš prvo v seriji unikatnih 99 izvedenk BMW serije 8 Gran Coupe s podpisom in sooblikovanjem velikega umetnika Jeffa Koonsa? Ob tem se pogovarjaš jasno z Niko Urbas in Matjažem Ambrožičem, ker kot strastna popotnika in bonviventa točno vesta, kaj je in in kdo je in? Slika z barvito Niko Urbas ob boku Warholovih pločevink? Zakaj pa ne?

  

S tem smo že takoj v začetku naše poti podali svojstven pečat tokratni bogati predstavitvi prestižnih vozil iz serije bavarske avtomobilistične znamke BMW in njenih novih lepotic in lepotcev. Pa je bil res tak začetek? Nikakor ne povsem, saj sem, že ko sem se pripeljal do Bratislave in mogočnega Grand Park Hotela, ki sodi v kolekcijo Luxury, ob pridhodu uzrl izjemne linije arhitekture hotela, ki kar sama kliče po instagramovstvu, slikanju in označbi vsakega preživetega trenutka tam oziroma znotraj hotela. Morda se vam je že zazdelo, da sem bil na sanjskem popotovanju in prav imate, resnično je bilo to sanjsko, pravljično nepozabno doživetje, prava luskuzna poslastica, ki se z lahkoto primerja tako z znamenitimi slaščicami Pierrja Herméja kot Laduréeja ali pa Demla iz nam bližnjega Dunaja, kjer sem se za hip ustavil na svoji poti v Bratislavo. A na tistem pravem začetku dogodka prihodnji dan me je več kot sezul pred unikatnim tromejnim muzejem v zasebni lasti Danubiana postavljen ix, ki ga je slovenski umetnik Urban Klinkon ustvaril kot zmagovalec natečaja ustvari re:design ix in pod strokovnim vodstvom komisije uglednih strokovnjakov domače umetniško profesorske scene premagal konkurente z izvirno skico.

Si predstavljate, da nas je udeležence tega dogodka tako kot prvi varnostnik ob vstopu na dogodek pozdravljal že od daleč prav slovensko podpisani ix. Če me vprašate, kako lahko potem še zbrano deluješ pri odkrivanju vsega preostalega, naj vas potolažim. Bavarski kralji so predstavili ne le eno izvedbo, pač pa smo imeli čast družiti se s pravljičnim številom 7, kjer se ti kot v pravljicah seveda usreničijo sokrajda res prav vse želje. Vi ne verjamete v pravljice? Sam povsem. Če sem si od nekdaj želel opraviti vsaj droben intervju z enim največjih umetnikov tega sveta, mi je to seveda uspelo in prav edinstveni model serije 8 Gran Coupe je bil povod za to, da sem prvič v živo spoznal velikega umetnika Jeffa Koonsa skupaj z Adrianom van den Hooydonkom, ki že leta skrbi za celostni dizajn bavarske znamke BMW. Prijazna Caroline nam je v povsem ameriškem slogu predstavila v živo vozilo z zanimivimi detajli, kjer vsaj mene privlači ne le pop up nadgrajena zunanjost vozila, ampak predvsem notranjost z barvitostjo in različno obdelavo usnja, ki kar kliče po tem, da se pelješ na kar precej zanimivo pot, ne le na prvem sedežu.

Jeff Koons bo tako še dodatno razveselil nekaj svojih zavzetih privržencev, ki v hipu skočijo za vsakršno umetnikovo noviteto, saj se zavedajo, da te z leti še bolj pridobivajo. Temu je sledila predstavitev suv razreda X7, ki je s svojo mogočnostjo kar klical po tem, da premagamo vse okoliške off road poti. A na koncu je sledilo pravljično nadgrajevanje, ko se je s svetlobo in dvobarvnostjo predstavilo vozilo, o katerem številni le sanjajo, a le redki si jih privoščijo, prepričan sem, kot nagrado za trdo delo. Novo vozilo serije i7 je povsem svojstveno.

Lahko si predstavljate le, kako je sedeti v limuzini na zadnjem sedežu, kjer so posebej za ta model vozila razvili televizor, ki da gledalcu občutek zasebne kino dvorane. Še kako zelo ustrezno, kadar moraš na daljšo pot ali ko si želite zamisliti natančno, kako bi izpadla prezentacija na naslednjem zasedanju upravnega odbora. Da ne govorim o vseh lučeh, in preostalih detajlih, ki jih je treba videti od blizu, da bi lahko spoznali tisto pravo prednost tovrstne limuzine.

Moje oči nikakor niso obstale ob izjemni predstavitvi Oliverja Rademacherja direktorja BMW Slovaška, ampak ob njegovem navdušenju nad muzejem, razstavo, skulpturami, ki krasijo tako zunanjost kot notranjost muzeja. Umeščenost predstavitve pa se zdi kot pika na i številnim povezljivim dogodkom ob podpori kulturnih projektov znamke BMW v zadnjih petdesetih letih. Jasno smo ob bližini mogočnih kanalov Donave pojedli kosilo na plavajoči ladjici, ki nas je spet povsem pravljično prestavila v drugo realnost.

Verjamem, da vsi ne moremo verjeti v pravljice in tudi, da jih vsi ne doživimo. A sam sem verjel vanjo in doživel umetnost na najvišji ravni z izjemnimi presežki v kombinacijah, kot jih srečaš združene le redko. In ja, muzej je z novimi prihodnjimi razstavami gotovo na moji listi obiskov, jasno po obisku bližnje Albertine na Dunaju. Kot nalašč za prijetno popotovanje z novim i7, X7 ali pa morda prav umetniško ustvarjenim serije 8 Gran Coupe Jeff Koons.