NE MOREM ZAPUSTITI HIŠE, NE DA BI IMEL NA SEBI URO!

Ko sem pred leti prvikrat obiskal sejem ur še v takratnem Baslu, so se mi povsem na novo odprla obzorja mogočega, saj sem si lahko na blizu ogledal številne urarske novitete, tudi tiste izjemne posebne edicije, ki jih žal niti naši distributerji prestižnih ur ob vsem trudu niso uspeli dobiti ali pa z velikim zamikom, saj so morale velike urarske hiše najprej zadovoljiti apetite največjih trgov in tamkajšnjih urarskih navdušencev. Po covidnem obdobju se je naša destinacija povsem spremenila saj se je sejem ur Watches & Wonders v Ženevi ustalil, kot največji sejem ur in čudes na katerega že komaj čakam, da se odpravim tudi letos jasno. V veliko veselje in zadovoljstvo mi je, da smo v tokratni ediciji revije DAVID za moške s STILOM, lahko spregovorili s predsednikom fundacije Watches & Wonders Geneva in direktorjem sejma Švicarjem Matthieujem Humairjem, ki nam je zaupal, tudi kaj novega bomo lahko opazili v posebnem oddelku LAB, ki kot futuristični laboratorij, prikazuje najnovejše tehnike ali morebitne posebne aplikacije in prezentacije v urarskem svetu. Odprtost sejma se izkazuje tudi z delnim dogajanjem v centru mesta Ženeve, kjer bo letos še več dogajanja, kot nam je zaupal Matthieu in jasno ne le strokovna javnost pač pa skorajda vsakdo, ki ga urarski svet zanima se lahko v dneh, ki so namenjeni širši javnosti udeleži sejma. Seveda s kar precej srečno roko, da dobi vstopnico saj so lani pošle izjemno hitro. Letos so organizatorji dodali še dodaten dan za javnost in prepričan sem, da boste obiskovalci delili moje mnenje, da je to urarski dogodek, ki ga pač ne smemo zamuditi. Sam pa že razmišljam o tem, kdo me bo letos najbolj navdušil, bo to kakšna od uveljavljenih znamk z dolgoročno tradicijo, kot so Jaeger Le Coultre, Rolex morda Patek Philippe ali pa me uspe presenetiti kakšna od manjših manufaktur z res izjemno zgodbo. Hm, me zdaj razumete, da že komaj čakam, da se prične sejem? In če zaključim, z mislijo Matthieua, da ne more zapustiti hiše, če nima na sebi ure, ga povsem razumem. Urarske zgodbe in z njimi prepletene številne osebne dogodivščine močno zaznamujejo naša življenja. Z vsakim zbirateljem, lahko ob temi ur hitro mineva čas, saj imajo prav vsi izjemno zanimive zgodbe, zakaj so si izbrali in kdaj prav točno njihovo posebno edicijo. Vas že mika svet te dragocene tradicionalne obrti? Obiščite sejem v Ženevi in prepričan sem, da boste odkrili novo strast, ki vas bo spremljala na vsakem koraku. Lahko pa boste tudi presenečeni, kako celotno mesto živi s tako edinstveno prireditvijo, ki usmerja celotno urarsko industrijo. Če čisto slučajno mimo prihiti Roger Federer ali pa David Beckham je tudi povsem jasno, kdo si je ogledoval, Rolex, Tudor ali pa Hublot saj se ambasadorji znamk velikokrat z navdušenjem pogovorijo bodisi z novinarji ali pa predstavijo svojo vizijo na določeno okoljevarstveno temo, kot je bilo to v preteklem letu z Julio Roberts in znamko Chopard.

  

DAVID: Ko se ozremo na lansko izdajo sejma ur v Ženevi Watches & Wonders, lahko govorimo o več uspehih. Kateri je bil največji za vas osebno kot generalnega direktorja fundacije Watches & Wonders Geneva?

Matthieu Humair: Watches & Wonders Geneva 2023 je bila ključna izdaja, saj smo prvič odprli vrata salona za širšo javnost. Dvanajst tisoč vstopnic je bilo razprodanih še pred začetkom vikenda, povprečna starost obiskovalcev pa je bila 35 let. To je bila tudi prva izdaja formata In The City z Watches & Wonders v središču Ženeve, ki se je izkazala za zelo uspešno in bo letos ponovno izvedena.

DAVID: Na kaj se bo Fundacija Watches & Wonders osredotočila v letu 2024? Ali lahko pričakujemo kakšne spremembe?

Matthieu Humair: V prihajajoči izdaji bo sodelovalo 54 prestižnih hiš in 7 novincev. To je rekordno število. Program bo bogat s poglobljenimi doživetji in novimi aktivnostmi na Salonu – povsem nov LAB, serija pogovorov v avditoriju in osupljiva fotografska razstava Timekeepers Luca Debraina, ki je ne gre zamuditi – ter v mestu s popolno in obsežno ponudbo v prostem dostopu. Inovacije in mlade generacije so v središču tega ambicioznega programa, ki bo od marca 2024 na voljo na spletni strani watchesandwonders.com. Naš cilj je obiskovalcem ponuditi nepozabno in osebno izkušnjo v svetu urarstva, ki jo je mogoče doživeti le na dogodku Watches & Wonders Geneva.

DAVID: Kako se odločate, katere nove blagovne znamke ur boste dodali v portfelj Watches & Wonders za sejem?

Matthieu Humair: V preteklih letih smo vsako leto sprejeli nove urarske hiše. Skrbimo za postopno rast. Za razstavljanje na sejmu Watches & Wonders Geneva morajo blagovne znamke oddati uradno prijavo. Z vsemi hišami, ki se želijo pridružiti salonu, se pogovorimo. Upoštevati moramo številne elemente, vključno z razpoložljivim prostorom, urnikom in tako dalje. Gre za kolektivno odločitev glede skupne prisotnosti.

DAVID; Lanskoletni dogodek v mestu je privabil veliko dodatnih ljudi. Kaj lahko pričakujemo letos v mestu, boste nadaljevali z več dejavnostmi v mestu?

Matthieu Humair: Pričakujemo lahko še več in številna presenečenja! Za leto 2024 smo se odločili, da bomo pobudo v mestu okrepili z novo zasnovanim programom. Glavni poudarek bo nova urarska vas v središču mesta Ženeva, ki bo sprejela izobraževalne in kulturne dejavnosti v skladu z urarstvom ter različne vodene oglede. Vstop je brezplačen in odprt za vse. Cilj je nagovoriti mlado generacijo, ustvariti novo strast in z njo deliti lepote naše industrije in njene bogate zgodovine. Četrtkov večer bo ostal vrhunski trenutek s praznovanjem na obali reke, živo glasbo in uličnimi predstavami. Srce Ženeve bo glasno tiktakalo v ritmu gibanja ur!

DAVID: Zdi se, da je mesto Ženeva med sejmom zelo živahno in da so vsi hoteli in objekti izredno veseli tovrstnega dogodka, … kako vam mesto pomaga pri organizaciji različnih aktivacij in dogodkov?

Matthieu Humair: Da, absolutno, vse leto sodelujemo z roko v roki z mestom in kantonom Ženeva ter vsemi lokalnimi partnerji, da bi v Ženevi sprejeli približno 45.000 obiskovalcev.

Učinek dogodka je velik. Gospodarske koristi za Ženevo – in širše za celotno regijo – so zelo velike. Dogodek predstavlja pomemben vir dela in prihodkov za hotelirje, ki opravijo več kot 35 000 nočitev (in 80 hotelov), približno 50 gostincev ter lokalne partnerje, proizvajalce, ponudnike storitev in dobavitelje. Brez njihove pomoči, dovoljenj, prostorov itd. ne bi mogli pripraviti takšnega dogodka. Seveda sta mesto in kanton Ženeva ključna partnerja pri tem ambicioznem projektu.

DAVID: V koledar je bil dodan tudi dogodek v Šanghaju. Ali lahko med letom pričakujemo še kakšno mednarodno mesto ali je to dovolj? Bi lahko rekli, da je sejem Watches & Wonders v Ženevi dandanes “sejem ur leta”?

Matthieu Humair: Sejem Watches & Wonders Geneva je in ostaja največji urarski dogodek, ki je bil kdaj koli organiziran v Ženevi, in glavni dogodek globalnega ekosistema. To je tudi gibalo za industrijo, kjer se predstavijo vse novosti. Čas, ko lahko javnost odkrije najnovejše stvaritve, ki so v tem tednu predstavljene v Ženevi. Dogodek Watches & Wonders Shanghai je namenjen lokalnemu občinstvu. Dopolnjuje se z dogodkom Watches & Wonders Geneva. Vse leto z roko v roki sodelujemo s hišami in poslušamo njihova priporočila, kaj želijo početi in kje. Danes se sejem Watches & Wonders uvaja v Ženevi kot glavni dogodek in kot spremljevalni v Šanghaju.

DAVID: Ali je po vašem mnenju zanimanje za ročne ure večje kot kdaj koli prej?

Matthieu Humair: Kar lahko povem, je, da smo opazili vse večje zanimanje mlade generacije za našo industrijo ur. Lani je 25 % vstopnic za javne dneve, ki smo jih prodali, kupila mlajša generacija, mlajša od 25 let. So v središču našega projekta, z njimi sodelujemo vse leto, v urarskih šolah, na univerzah, pri zagonskih podjetjih in jih vabimo na dogodek Watches & Wonders Geneva. Na salonu, s povsem novim LAB-om ali v mestu z novo urarsko vasjo smo razvili celotno ponudbo, ki lahko vzbudi nove strasti za prihodnost. Watches & Wonders Geneva ponuja zelo osebno izkušnjo za vse obiskovalce, možnost, da vsakdo spozna urarje in se pouči o tej čudoviti industriji.

DAVID: Kateri del leta je za vas najtežji / kaj je največji izziv med številnimi pripravami na Watches & Wonders?

Matthieu Humair: Najbolj vznemirljivo je prav zdaj, saj lahko merimo prizadevanja in vse trdo delo, ki so ga skozi vse leto vložili vsi ključni igralci, deležniki, ekipe in partnerji. Watches & Wonders je veliko timsko delo in čas praznovanja, bodisi v salonu bodisi v mestu. Med dogodkom uživam v vsakem trenutku tega čudovitega tedna, hkrati pa vedno ostajam osredotočen na vsako podrobnost te velike organizacije.

DAVID; Katera zapestna ura je bila vaša prva ura in ali se še spomnite, ko je bila prvič predstavljena na katerem koli sejmu ur?

Matthieu Humair: Že od otroštva sem navdušenec nad urami. V času študija na univerzi sem imel priložnost spoznati različne urarske komplikacije. Takrat sem od svojega dedka dobil kronograf, čudovito uro, ki se lahko prenaša iz roda v rod. Še vedno ga nosim in ga bom ohranil za svoje otroke. Ta hiša je del sejma Watches & Wonders Geneva in zelo čustveno jo je videti med vsemi drugimi blagovnimi znamkami.

DAVID; Kako pomembna je zapestna ura v vašem življenju in kako pomembna je za vašo vsakodnevno rutino in urnik?

Matthieu Humair: Ne morem zapustiti hiše, ne da bi imel na sebi uro, saj se ne bom počutil, kot, da sem to pravi jaz. Ker sem švicarski državljan, je urarstvo del mojega otroštva, zato sem zelo ponosen, ko vidim čudovito obrt in znanje, ki ju imamo v tej industriji. Ura vam ne pove le časa, ampak lahko veliko pove tudi o vaši pravi osebnosti!

DAVID: Lanskoletni LAB je pritegnil veliko ljudi, ki jih zanimajo nove tehnike. Ali lahko pričakujemo, da bo umetna inteligenca nekoč postala del LAB-a?

Matthieu Humair: Letos smo na novo zasnovali popolnoma nov LAB, ki se bo nahajal v središču salona Watches & Wonders. Šole, zagonska podjetja in razstavljajoče blagovne znamke bodo v dinamični obliki predstavile svojo vizijo jutrišnjega urarstva, pri čemer bo svojo vlogo odigrala tudi umetna inteligenca vsekakor. Učenci bodo sodelovali in predstavili nekaj svojih projektov. Nov prostor za srečanja Agora bo ponudil program za manjše konference, razprave in izmenjave. Vse te pobude in inovacije bodo odprle okno v našo skupno prihodnost!

DAVID: Lani ste začeli odpirati salon ur Watches & Wonders za širšo javnost, letos pa dneve odprtih vrat podaljšujete na tri leta? Je to pomemben korak za sejem?

Matthieu Humair: To je pomemben korak v razvoju salona. Gre za drugačen način sprejemanja strokovnjakov iz splošne javnosti. Zato smo zasnovali nov program, s katerim se lahko potopite v svet urarstva, odkrijete novosti, spoznate ljudi, zaradi katerih je ta industrija tako neverjetna, in se z njimi družite. Hiše in organizacija vlagajo veliko misli in truda, da bi bila izkušnja salona za vse naše obiskovalce nepozabna. Naš cilj je obiskovalcem ponuditi nepozabno in osebno izkušnjo v svetu urarstva, ki jo je mogoče doživeti le na dogodku kot je naš salon Watches & Wonders Geneva.

DAVID: Ženeva je mesto ur, muzejev ur, njihove zgodovino in tako dalje. Katere so vaše tri najpomembnejše točke, ki jih moramo videti, ko obiščemo sejem Watches & Wonders in mesto Ženeva?

Matthieu Humair: V času sejma Watches & Wonders postane Ženeva glavna destinacija za urarstvo. Predlagam obisk salona (seveda!), muzeja Patek Philippe, ki ga ne smete zamuditi, in cvetlične ure, ki je ikonična točka v Ženevi, kjer lahko naredite res lepe fotografije.

DAVID: Lani sem na sejmu spoznal več zbirateljev. Kako pomembni so po vašem mnenju za sejem zbiratelji ur?

Matthieu Humair: Sejem Watches & Wonders v Ženevi je prav to, mesto za vse ljubitelje ur in strastne navdušence nad to industrijo. Na enem mestu lahko srečate in se srečate z vsemi pomembnimi ljudmi – trgovci na drobno, novinarji, blagovnimi znamkami, obrtniki, izdelovalci ur – vse na enem mestu. Da ne omenjam vseh teh neverjetnih časomerov, ki vas bodo navdušili! Zbiratelji ur so za sejem zelo pomembni, zato jih z veseljem pozdravljamo na novi izdaji sejma Watches & Wonders Geneva leta 2024. Watches & Wonders Geneva je edinstvena priložnost, da se potopite v svet urarstva in si zagotovite najboljšo izkušnjo iz tega področja, kar ste jih kdaj imeli.