NAKIT IZ PRADAVNINE

Potreba po občutku sprejetosti, pripadnosti je ena najmnočnejših človeških potreb. Občutek identitete in samopodobe odražata to potrebo. Prvi človeški nakit je izhajal iz lova, to so bili zobje, kremplji, rogovi, kosti. Lovci so verjeli, da jim bo nošenje nakita ali trofej prineslo srečo pri prihodnjem lovu. Vojščaki so nosili nakit, da bi jih zaščitil v boju, običajen človek je nosil nakit, da bi ga zaščitil pred magijo in mu prinesel srečo. Nakit je pomenil tudi povezanost in vdanost, z ljubečo pobožnostjo do znamenja, pripadnosti plemenu ali kasti. Ustvarjalca Smiljka Franjić in Mario Nokaj najdeta navdih za ustvarjanje prav v tej starodavni vlogi, ki jo je nakit igral v človeški družbi. Smiljka Franjić je ob predstavitvi kolekcije dejala: »Začetek mojega umetniškega delovanja na področju sodobnega nakitnega oblikovanja se je začel z odločitvijo, da iz podarjenega kosa črnega lesa naredim ogrlico, kot jo nima nihče drug. Naučiti se je bilo treba tehnike obdelave lesa in kovin ter ob tem kreirati in ustvarjati. Počasi in brez pritiska sem ustvarjala intuitivno, glede na trenutno razpoloženje, razstavljala, sodelovala na modnih revijah, vodila likovne delavnice.

Vodilna nit tega celotnega popotovanja je bila prikazati lepoto lesa, s katero se lahko pohvali le malo držav na svetu, z uporabo starih tehnik obdelave in končne impregnacije z voskom ob spoštovanju ekoloških načel. Nakit, ki ga predstavljam je izdelan iz fosilnega hrasta starega približno 6000 let in srebra, včasih z vstavljenim jantarjem ali merjaščevim parkljem. Barva lesa je črna, nanjo pa nanesem patentirano srebrno okovje. Črna barva, poudarjene oblike in velikanska veličina so serija del, nastali po samostojni razstavi Potovanje skozi čas. Z njimi se vračam v prazgodovino, čas, ko je bilo to drevo še živo, nakit pa je služil kot talisman, ki varuje in daje moč. Oblike, ki jih izdelam iz lesa, posnemajo živalske zobe ali kosti, ki dajejo lastnosti teh živali tistim, ki jih nosijo.«

Mario Nokaj nam je pravtako zaupal nekaj misli: »Kot stalen navdih so mi starodavne civilizacije in življenje njihovih članov. Nakit je bil del njihovega življenja, statusa, zato sem našega bojevnika, princa opremil z njim, mu dal moč s spiralno antiklasično zapestnico, ki je izdelana s starodavno tehniko kovanja.« Ekipa je združila moči tudi v čudovito posnetih slikah z modelom Josipom Tešijo in nas popeljala v povsem drug svet. Ste že našli nakit, ki vas bo kot pravi talisman vodil novim zmagam naproti?

  • Oblikovalca nakita: Smiljka Franjić in Mario Nokaj
  • Lasuljo izdelal frizerski salon: “FNK”
  • Ličenje: Ivana Šimunovic
  • Majica: Spirit by TB
  • Model: Josip Tešija, Midikenn
  • Fotografija: Juraj Vuglač