NAJPREJ UŽIVAJTE V TRENUTKU

Pred nekaj tedni smo imeli na povsem nenavadni lokaciji v glavnem mestu naše male Slovenije priložnost na sila edinstven način preizkusiti različnost in večplastnost pristnega irskega viskija znamke Jameson. Z izjemno kurirano degustacijo in dinamičnimi postajami slepega pokušanja nas je mlada in simpatična Emma Walsh popeljala na popotovanje po neskončnih poteh pristnih irskih okusov, ki kažejo, kako širok je asortiman znamke. Nasmejana Irka, ki trenutno kot izvršna direktorica za razvoj blagovne znamke Jameson deluje in biva v Bolgariji, nam je poleg drugih vrst predstavila tudi izjemni Jameson Black Barrel, znan po tem, da je staran v žganih sodih. Gre za metodo, ki je bila bolj prilubljena in celo nujna v preteklosti, danes pa v viskiju okrepi aromo vanilije in karamele, moč pa je zaznati tudi pridihe žganega lesa, sadja in raznih začimb. Več o izrednih okusih irskega viskija in o Emmi sami pa v nadaljevanju.

  

DAVID: Začeli ste v Jamesonu preko programa Jameson International Graduate Programme. Zakaj ste se sploh odločili, da se mu pridružite, kaj ste počeli prej? Kaj ste kot otrok sanjali, da bi postali?

Emma Walsh: Jameson International Graduate Programme je eden najboljših na Irskem in je zelo zaželen! Vsi na mojem univerzitetnem študiju marketinga so vedeli za to in so lahko le sanjali, da bi se dejansko lotili tega. Prijavila sem se z veliko upanja in malo pričakovanj. Seveda, kot vidite, sem dobila vlogo. To je bila moja prva zaposlitev zunaj univerze, tako da sem imela izjemno srečo. Med odraščanjem sem bila vedno zelo dobra z ljudmi, spoznavala sem jih in bila veliko na odru. Tako se je kariera v vlogi zastopnnice blagovne znamke v očeh javnosti resnično dobro ujemala z mojo osebnostjo.

DAVID: Ste že imeli kakšne izkušnje s industrijo žganih pijač in alkohola?

Emma Walsh: Dolga leta sem delala v baru na Irskem. Izkušnje imam predvsem s točenjem piva in učenjem o craft pivih. Všeč mi je bilo to delo. Zelo mi je ustrezalo, saj sem se morala vsak vikend le družiti in spoznavati nove ljudi. Tako sem začela spoznavati več o umetnosti in obrti v alkoholni industriji.

DAVID: Kako pristopate k popularizaciji viskija pri mlajši populaciji? Danes ne vidimo veliko mladih odraslih, ki bi pili čisti viski …

Emma Walsh: Viski ni več pijača za starca, ki sedi za knjigo. To je raznolika pijača, ki jo lahko uživate na toliko različnih načinov, vključno z vrsto koktajlov. Sama sem začela piti viski z ingverjevim pivom in limeto, ko sem bila stara 20 let.

DAVID: Trenutno ste situirani v Sofiji v Bolgariji. Kako vidite lokalno kulturo žganih pijač, ali se viski pogosto uživa? Kako se Jameson in viski na splošno dojemata v Vzhodni Evropi?

Emma Walsh: Bolgari imajo res radi viski in dobro poznajo kategorijo. Poznajo razlike med škotskim ter irskim viskijem ter burbonom in so resnično zahtevni potrošniki. Jameson je pri nas dobro znan in ljubljen in ga vsekakor dojemajo kot kakovosten viski, vendar brez pretencioznosti. (Kar pravzaprav smo, zato mislim, da delamo nekaj prav!)

DAVID: Poleg odličnih žganih pijač Jameson ponuja tudi nekaj zanimivih promocijskih izdelkov, od klobukov in kozarcev do božičnih okraskov in odej za piknik. Je to način, da dosežete širšo populacijo, morda zajadrate v “lifestyle” vode?

Emma Walsh: Jameson ima nekaj zelo kul lifestyle produktov. Blagovna znamka je oživljena na številne kreativne načine. Namen ni doseči širšo populacijo, temveč dati oboževalcem Jamesona način, da izrazijo svojo ljubezen do znamke. Jameson ima bazo strastnih oboževalcev in radi jih vidimo!

DAVID: Je viski Jameson “namenjen” za pitje kot “čist” viski ali v koktajlih? Ali obstajajo kakšne posebne različice, namenjene svetu miksologije?

Emma Walsh:  Ljudem vedno govorim, da je Jameson resen viski, ki se ne jemlje preveč resno. Ga želite piti z ledom? Super! Ali ga radi uživate z ingverjevim pivom? Briljantno! Kakor koli vam je všeč, to je prava pot. Še pomembneje pa je, da ne bi smeli skrbeti, kako drugi ljudje pijejo svoj viski. Samo uživajte v trenutku.

DAVID: Če bi morali izbrati najbolj zahtevno stvar pri vodenju tako velikega, vplivnega podjetja, katera bi to bila? Če dodamo še življenje tako daleč od doma…

Emma Walsh: Rekla bi, da je bil izziv na začetku dovolj spoznati kulturo za resnično učinkovito komunikacijo. Čeprav imajo Bolgari zelo visoko raven angleščine, nisem poznala njihove kulture, zato se nisem znala pošaliti ali pogovarjati na način, ki bi bil primeren za vse. Po 4 letih tukaj sem se že precej znašla in zdaj govorim tudi malce bolgarščine.

DAVID: Kaj Emma počne, v čem uživa, ko pride iz službe ali v prostem času?

Emma Walsh: Moje delo je vključevalo veliko druženja in malo pitja viskija. Tako svoj prosti čas običajno porabim za pomirjujoče dejavnosti, kot so meditacija, joga in tek. Zdrave in zabavne dejavnosti, ki me ohranjajo na tleh in skrbijo za uravnoteženo življenje!

DAVID: Katera različica Jamesona vam je najljubša? Zakaj?

Emma Walsh: To je težko. To je kot da bi me vprašali, če imam najljubšega otroka. Moram pa reči, da je Jameson Black Barrel trenutno moj najljubši. Stara se v dvojno zoglelenih sodih burbona, kar pomeni, da je neverjetno sladek z notami karamele, sladkorja in oreščkov. Rada bi rekla, da je to nova stopnja gladkosti. Odličen je za koktajle! Poskusite ga v slogu old-fashioned in se mi zahvalite pozneje.

DAVID: Kakšno je vaše in Jamesonovo stališče do trajnosti? Katere korake sprejemate v tej smeri?

Emma Walsh: Všeč mi je to vprašanje! Trajnost je moj osebni interes in Jameson si vsak dan prizadeva za večjo trajnost! V destilarni Jameson je 100 % surovin certificiranih in sledljivih. Od leta 2010 smo za 30 % zmanjšali porabo energije in za 33 % porabo vode. Kar zadeva porabo, smo odstranili vso plastiko za enkratno uporabo, steklo v naši znameniti zeleni steklenici je do 80 % izdelano iz recikliranega stekla, pa tudi plastičnih slamic nikoli ne uporabljamo.

DAVID: DNK iz Irske je izrazito opažen v Jamesonovih izdelkih, kateri drugi irski DNK bi morali vsi poznati? Tudi znamenito zeleno znamenje za srečo?

Emma Walsh: Podjetje Jameson se je z Irci ustalilo in živelo skozi zgodovino. Od blaginje do svetovne rasti, do vojn in gospodarskega upada in nazaj v uspešno dobo današnjega irskega viskija. John Jameson je bil priljubljen steber skupnosti v Dublinu in viski ostaja pomemben del irske kulture. Znameniti zeleni znak, o katerem govorite, se imenuje deteljica. Je simbol Irske in izhaja iz samega svetega Patrika. Rekla bi, da vam sreče ne prinaša deteljica. A če imate v življenju Irca… To je sreča!

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!