NAJHITREJŠE KOLO NA SVETU

Po skoraj štirih letih intenzivnih raziskav Red Bull Advanced Technology in vrhunski švicarski proizvajalec koles BMC predstavljata rezultate skupnega projekta za razvoj najhitrejšega dirkalnega kolesa na svetu.

  

Pa pojdimo na začetek. Red Bull Advanced Technology, visokotehnološki oddelek Red Bull Technology, je leta 2018 v želji po tem, da bi razvil orodja, razvita za povečanje zmogljivosti v formuli 1 ter se lotil zasnove in razvoja visokozmogljivih koles, sklenil partnerstvo z zmagovalnim proizvajalcem Tour de France BMC Switzerland.

Aerodinamična ekipa Red Bull Advanced Technology je kasneje z uporabo svojih naprednih zmogljivosti simulacije in modeliranja razvila orodja za zagotavljanje podrobnih simulacij obnašanja kolesa na podlagi podatkov iz modelov CFD (Computational Fluid Dynamics). In z dostopom do natančno modeliranih lastnosti zmogljivosti, so inženirji podjetja lahko pomagali BMC pri oblikovalskih odločitvah, ki optimizirajo moč, hitrost in kakovost vožnje.

Projektu je pomagalo tudi človeško strokovno znanje v obliki dobitnika olimpijske medalje, večkratnega zmagovalca etape Tour De France in ambasadorja BMC Fabiana Cancellare. Legenda kronometra je bila vključena v vsako fazo razvoja in je z razvojem in izdelavo prototipov zagotavljala neprecenljive povratne informacije o vožnji in zmogljivosti. Rezultat raziskave je aerodinamična oblikovalska filozofija, ki premika meje zmogljivosti v vseh pogledih.

V začetku tega leta pa sta bila član ekipe BMC Pro Triathlon Patrik Nilsson in Fabian deležna prvega ogleda prototipa kolesa v tehnološkem kampusu Red Bull v Milton Keynesu, kjer sta se srečala z inženirji in aerodinamiki Red Bull Advanced Technology, ki so delali na programu, in si ogledala kampus, da bi natančneje izvedela, kako je vsak oddelek uporabil tehnologijo formule ena v DNK vizije BMC.

Direktor za komercialni razvoj Red Bull Advanced Technology Andy Damerum je komentiral uspeh projekta: “Začeli smo z ambicijo, da oblikujemo najhitrejše kolo na svetu. Neverjetno smo ponosni na to, kar smo dosegli z BMC – od konceptualizacije pred štirimi leti smo si resnično prizadevali premikati meje in naredili smo prav to. Vzeli smo naše metodologije formule ena na področju aerodinamike in CFD ter jih uporabili pri oblikovanju koles, kar je ustvarilo kolo, za katerega verjamemo, da lahko spremeni igro. Komaj čakamo, da bo doživel svoj tekmovalni prvenec, in veselimo se, da bo v prihodnosti nastopil na stopničkah v vseh disciplinah cestnega kolesarjenja.”

David Zurcher, izvršni direktor BMC Switzerland, je dejal: “Naše poslanstvo je bilo izdelati najhitrejše kolo na svetu. Sodelovanje z Red Bull Advanced Technology se je začelo pred skoraj štirimi leti z jasnim namenom, da premikamo meje. V BMC smo osredotočeni na nenehno izboljševanje naše uspešnosti, to je res neskončno potovanje po nenehnem razvoju in “ustvarjanju hitrosti”. Prvi rezultati tega stalnega tehnološkega sodelovanja resnično kažejo, kako smo združili impresivne simulacijske zmogljivosti Red Bull Advanced Technology in napredne inženirske zmogljivosti za raziskave in razvoj BMC. Visoka zmogljivost je v obeh naših DNK, zato je resnično neverjetno, da je ta prototip res prvo kolo formule ena.”

Fabian Cancellara je dodal: “Dva svetova iz različnih športov sta se združila, da bi ustvarila nekaj, česar kolesarjenje še nikoli ni videlo. Ta projekt je odprl nove zorne kote in smernice, kako lahko zgradite kolo. Zame je bilo pomembno, da sem sodeloval v projektu že od njegovih zgodnjih faz, da bi nenehno preizkušal vmesnik med športnikom in kolesom. Biti del razvoja najsodobnejšega kolesa, ki uporablja nekatera radikalna načela in vplivati ​​na njegovo zmogljivost z vidika voznika, je bilo neverjetno. Prototip je neverjeten in veselim se, kaj sledi.”