NAJDRAŽJE VINO NA SVETU JE…

Katera je najdražja steklenica vina na svetu? Medtem ko še ni uradne uvrstitve, madžarska vinarna Royal Tokaji trdi, da je na prvem mestu ravno njihova steklenica. Gre za Essencio iz leta 2008, za katero boste morali odšteti kar 40.000 USD, od lansiranja leta 2019 pa je bilo prodanih že 11 steklenic.

Pri Royal Tokaji so ustvarili le 20 1,5 litrskih magnumov razkošnega vina, steklenico zanj pa je zasnoval madžarski umetnik in steklarski mojster James Carcass. Essencia je sladko vino, narejeno iz visoko kakovostnega grozdja aszú, za njegovo pridelavo pa so potrebne posebne vremenske razmere in intenzivno delo – od tod tudi visoka cena. Preden je šla na trg, je Essencia letnik 2008 je v steklenici zorela kar 10 let.

Vino Tokaji ima dolgo zgodovino polno izjemnih referenc, med katerimi najdemo papeža Pija X in omembo v filmu v Drakula režiserja Brama Stokerja. Vino prihaja iz madžarske vinske regije Tokaj, priljubljene turistične destinacije zunaj Budimpešte. Drage steklenice so še posebej edinstvene zaradi svoje velikosti, saj so mogli pri Royal Tokaji pridobiti posebno dovoljenje madžarske vlade za proizvodnjo 1,5-litrske steklenice magnum.

Med prvimi kupci tega pregrešno dragega napitka je bila londonska veleblagovnica Fortnum & Mason, pa tudi neznani zbiratelj vina iz Pekinga. Pri Royal Tokaji pričakujejo, da se bo cena vina sčasoma zvišala, čeprav vinarji kupce spodbujajo, naj v vinu uživajo, namesto da ga hranijo.