NAJBOLJŠI BARISTA PRI NAS JE…

Na Celjskem sejmu je potekalo tekmovanje za najboljšega baristo na naših tleh, kjer je laskavi naziv prejel Aleš Gorenc, barista znamke Barcaffè. Po želji iz otroštva, da postane kuhar, je po kar več kot petih mesecih priprave na tekmovanje postal najboljši barista v državi ter dokazal, »da bariste niso samo ljudje, ki pritiskajo na gumbe«.

  

Skupaj z ljubeznijo do kave se je razvijalo zanimanje za pripravo koktejlov«

»Ljubezen do kave se razvila že zgodaj, a tista taprava, ko sem se v ta napitek poglobil bolj globoko, je bilo med študijem na Fakulteti za gostinstvo in turizem. Skupaj z ljubeznijo do kave se je razvijalo zanimanje za pripravo okusnih koktejlov, sledila so prva tekmovanja barmenov. Nato evropsko šolsko tekmovanje AEHT, ki se ga lahko udeleži le en barman. Tako je profesor dobil idejo, če bi kdo želel iti na tekmovanje barista, ker šola že leta ni nikogar poslala. In to je bila tista odskočilna deska, ki me je dodobra ponesla v svet kave in kjer sem svoje kompetence bolje spoznal ter jih še bolje razvil,« je povedal državni prvak v pripravi kave Aleš Gorenc.

Trdo delo, kjer je osnova vsakega uspeha znanje

Aleš je svoje kompetence zmeraj nagrajeval, saj se je zavedal, da je osnova vsakega uspeha znanje – ko ga enkrat osvojiš pa sledi le trdo delo, pravi. Največ znanja meni, da je pridobil, ko se je pridružil neprofitni organizaciji vseh strokovnjakov iz področja kave od proizvajalcev kave do barist po vsem svetu, tako imenovanem združenju Specialty Coffee Association (SCA). »Poleg tega sem se udeležil Masterclassa z Agnizseko Rojewsko, ki je osvojila prvo mesto na svetovnem prvenstvu baristov. Dokončal sem dva spletna mojstrska tečaja z Irvineom Nastom, ki je najmlajši svetovni prvak v latte artu. Skupaj z njim mi je uspelo dokončati Master the patterns and Adept barista school. Šolo LAGSA sem končal do črnega lončka, kar je najvišji nivo u latte artu. Kadar le lahko, grem na izobraževanja in seminarje ter svoja znanja tako še dodatno nadgrajujem,« je povedal Aleš. Poleg izobraževanj v industriji kave, je mlad nadobudni barista v Londonu že končal Evropsko šolo barmenov ter se udeležil tekmovanj iz sommelierskega področja, saj se zaveda, da mu to daje še dodatno širino, ki jo potrebuje, če želi biti kreativen.

»Barista sem postal, ko sem prišel v Barcaffè«

»Ko sem pričel sodelovati z znamko Barcaffè, sem dobil priložnost poglobljeno spoznati vse procese, ki pripeljejo do vrhunske skodelice kave in razširiti mrežo strokovnih ljubiteljev kave,« pravi Aleš. Po treh letih dela na Barcaffè espresso in vseh dosedanjih osvojenih znanjih in izkušnjah lahko zase reče, da zna ustvariti napitek, ki ga nihče ne bo pozabil. In prav to se je zgodilo na Celjskem sejmu, kjer je pripravil skodelice, na katere se je pripravljal več kot pet mesecev.  Fokus Aleševega »signature drinka« je bil na kreativni eksploziji okusov, saj je kavo želel predstaviti na najvišjem nivoju in dokazati, da »bariste niso samo ljudje, ki pritiskajo gumbe«.

Barista Nik Oroši in degustacija nagrajenih mešanic Barcaffè espresso

Na Celjskem sejmu je na predstavitvenem prostoru Barcaffè bil tudi Nik Oroši, eden izmed najbolj prepoznavnih baristov na Hrvaškem in soavtor knjige Barista book, ki ga je Nik skupaj z znamko Barcaffè izdal tudi v slovenskem jeziku. Poleg novih znanj, ki jih je Nik Oroši delil, je mimoidoče seznanil z zanimivostmi o t.i. specialty kavi Barcaffè –  Specialty kava by Nik Oroši. Na predstavitvenem prostoru Barcaffè je bilo mogoče degustirati nagrajene mešanice Barcaffè espresso Divino, Prestigio in India, ki so na mednarodnem testiranju okusa kav („The International Institute​ of Coffee Tasters (IIAC)“) ​prejele zlato. Na testiranju, ki je bilo ustanovljeno leta 1993 v lombardskem mestu Brescia z namenom raziskovanja in razvoja znanstveno utemeljenih metod okušanja kave, je Barcaffè prejel že številne zlate medalje. Na Barcaffè pravijo, da so na Alešev uspeh izjemno ponosni, saj je to uspeh za celotno ekipo, prav tako za Barcaffè, ki v znanje vlaga veliko. Poleg Barista akademije v Ljubljani so lansko leto odprli tudi akademijo v Zagrebu in nadaljujejo s širjenjem znanja in ustanavljanjem akademij po celotni regiji.