NAJBOLJ SI ŽELIM, DA BI SE VSI ZABAVALI TAKO KOT JAZ

Pred začetkom naslednjega poglavja v uspešni zgodbi serije nogometnih turnirjev Red Bull Neymar Jr’s Five je sloviti Brazilec v pestrem pogovoru razkril kar nekaj zanimivosti o samem turnirju, novih igralcih, ki so okrepili njegov PSG, upanjih za prihodnost in mislih o novi sezoni. Dotaknil se je tudi priprav na novo sezono in podpisa nove pogodbe s pariškim ponosom, več pa v nadaljevanju.

  

Kaj vam je v dosedanjem razvoju vašega turnirja prineslo največje zadovoljstvo?

Neymar: Neverjetno je. Spomnim se, kot da bi bilo danes, ko so mi pokazali predlog turnirja, tista pravila, pa gole v boksu … To me me je pripeljalo nazaj v čas, ko sem bil otrok. Cilj je bil spremeniti Red Bull Neymar Jr’s Five v referenco za vse nogometaše, ko pomislijo na igre 5-na-5, in mislim, da smo na pravi poti. V zadnjih štirih letih je bilo v kvalifikacijah vpletenih več kot 400 tisoč ljudi ter na desetine držav. Zelo dobro je videti vse več ženskih ekip in žensk, ki sodelujejo na turnirju in to na vedno najvišji ravni. In to je šele začetek naše poti.

Česa se letos najbolj veselite pri Red Bull Neymar Jr’s Five?

Neymar: Najbolj si želim, da bi se vsi zabavali tako kot jaz. Neverjetno je spet videti vse skupaj po tako dolgem čakanju. Vsak narod je združen okoli ene same strasti: nogometa.

Nogomet je bil v zadnjih 18 mesecih za številne zelo pomemben, ali bo zaradi tega turnir še bolj poseben?

Neymar: Zame je najbolj posebna in pomembna stvar to, da se naše aktivnosti vrnejo s polno paro, da turnir spet poteka. Občutek bo podoben tistemu, ko smo se vrnili na igrišče po zaprtju. Zelo sem pogrešal ta turnir, zame je zelo poseben. Na njem je edinstveno vzdušje. Prepričan sem, da se bodo vsi zelo zabavali.

Čestitke za podpis nove pogodbe s PSG. Ko greste v svojo peto sezono, na katerih področjih ste boljši kot takrat, ko ste se pridružili?

Neymar: Dobro vprašanje. Verjamem, da sem fizično celo boljši kot takrat, ko sem prvič prišel v Pariz. Dozorel sem in res da je bilo v teh štirih letih v Parizu morda nekaj zelo slabih trenutkov, kot so poškodbe, ki sem jih utrpel, a ti trenutki so mi ponudili čas za razmislek, ki me je spremenili kot osebo in športnika. Verjamem, da sem se spremenil na bolje.

Igralci dlje časa ostajajo na najvišji ravni – Zlatan Ibrahimović je star 39 let, Cristiano Ronaldo 36, Leo Messi pa 33 let – kako dolgo upate, da boste na vrhuncu svoje kariere?

Neymar: Trije športniki, ki ste jih omenili, so referenčne točke. Verjamem, da sem na isti poti kot oni, ker veliko skrbim zase in trdo delam. Vem, da potrebujem svoje telo vrhunsko pripravljeno za igranje na visoki ravni, ki jo zahtevam od sebe. Pravkar sem podaljšal svojo pogodbo do leta 2025, tako da moram do takrat ohraniti svojo fizično, tehnično in taktično pripravljenost.

Vaš trener Mauricio Pochettino je dejal, da ga spominjate na Maradono in Ronaldinha, trenutno pa ste na isti ravni kot Messi in Ronaldo. Pod kakšnim menedžerjem delujete? Kakšne posebne lastnosti ima?

Neymar: Pochettino je odličen trener in čudovita oseba. Že od prvega dne dela je pokazal svoje kvalitete in ekipo postavil na prvo mesto. Od nas zahteva veliko, tako fizično kot psihično, in zaradi tega se profesionalno razvijamo dan za dnem, trening za treningom. V svoji karieri sem z njim pridobil še enega mojstra in odličnega prijatelja.

Približali ste se brazilskemu rekordu golov na tekmovanju Copa America, ali je to rekord, za katerega upate, da ga boste podrli pred svetovnim prvenstvom leta 2022?

Neymar: Nikoli si nisem mislil, da bom dosegel Pelejeve številke, a zdaj, ko sem blizu, ga bom vsekakor lovil. Ne zaradi osebnih razlogov, ampak predvsem zato, da bi počastili in proslavili življenje in kariero največjega izmed njih, Peleja. Če dosežem njegov rekord, se bo slavilo njegovo ime.

PSG je v tej sezoni videti zelo močan, saj je že podpisal Sergia Ramosa, Gigija Donnarummo in Lionela Messija, vse zastonj. Messi ne bi bil slab dodatek k vaši ekipi Red Bull Neymar Jr’s Five, kajne?

Neymar: [smeh] To bi bil odličen podpis za mojo ekipo. Bili bi nepremagljivi!