NA KRATKO O: MALLORCA

Ni potrebno veliko razmišljati, da ugotovimo, zakaj je Mallorca ena glavnih evropskih turističnih destinacij. Čiste plaže? Seveda. Izjemne nastanitve? Absolutno! Vreme? Tudi. Mallorca ima torej vse potrebne karakteristike, zaradi katerih je, kar je – sanjska, cenovno dostopna destinacija.

https://www.pexels.com/

Po celotni obali lahko tako najdemo razmične večje in manjše resorte, ki ponujajo praktično vse, od športnih aktivnosti pa do neskončnega uživanja v soncu. Toda Mallorca je več kot počitniška destinacija ob morju. V zadnjih letih se je otoška prestolnica Palma razvila v eno najbolj privlačnih majhnih mest v Španiji. Ob lepi impozantni katedrali in kraljevi palači se ozke tlakovane poti od obale prepletajo v osrčje starega mestnega jedra, kjer nakupovalne ulice, očarljivi trgi, starodavna dvorišča in elegantni lokali privabljajo domačine in tujce. Poleg živahnega nočnega življenja se Palma ponaša tudi z močno umetniško sceno. Na Mallorci je na voljo tudi izvrstna hrana. V obalnih letoviščih prevladujejo morski sadeži, v tradicionalnih restavracijah po otoku pa strežejo regionalne jedi. V Palmi tako restavracije naravnost cvetijo, saj lahko sladokusci preizkusijo vse, vse od lokalne kulinarike do japonskih jedi.

https://www.pexels.com/

Če se odpravimo v notranjost otoka se pojavi povsem drugačna (in veliko manj turistična) slika Mallorce. Tradicionalne vasi so raztresene po podeželju, zvonijo ovčji zvonovi, v zraku lebdi beli mandljev cvet, vse skupaj pa objema podeželska mirnost. Osrednja ravnica je kmetijsko srce otoka z vinogradi, mirnimi zaselki in tedenskimi tržnicami. Ob zahodni obali se nad ravnicami dvigajo velike gore Sierra de Tramuntana, pokrite z borovimi gozdovi, njihove ostre pečine pa se nadvijajo nad globoko modro morje. To je Španija, ki je ne smemo zamuditi.

Dejstva: 

Površina: 3,640 sq km

Prebivalci: cca. 882,000 (2016)

Glavno mesto: Palma de Mallorca

Otočje: Balegarski otokiž

Letališče: Da