MONTBLANC, PRETEKLOST IN PRIHODNOST

Od polj pariškega konjskega dirkališča Champ-de-Mars do zapestja, Montblanc nadaljuje s prenovo svojega kronografa Star Legacy Nicolas Rieussec Monopusher. Zgodba se je začela v soboto, 1. septembra 1821, na slovitem pariškem konjskem dirkališču Champs-de-Mars, kjer je Nicolas Rieussec preizkušal enega svojih najnovejših izumov, merilnik časa, zasnovan za beleženje točnih časov vseh konj, ko so prečkali ciljno črto.

  

Nicolas Rieussec (1781–1866) ni bil le šesti urar francoskega kralja; imel je tudi oko za priložnosti. Konjske dirke v Parizu so bile v tem času velik posel in znanstveno beleženje zmagovalcev bi pomenilo spremembo v tem športu. Kako je delovala naprava Nicolasa Rieusseca? Naprava Nicolasa Rieusseca je delovala s fiksno konico, ki je kapljala črnilo na dva vrteča se števca (enega za minute, drugega za sekunde) vsakič, ko je konj prečkal ciljno črto. Njegov izum je bil uspešen in nekaj tednov pozneje ga je predstavil Akademiji znanosti v Parizu, katere člani so bili navdušeni nad napravo za merjenje časa in so jo poimenovali »kronograf«, vzeto iz grške besede chronos za čas in graphein za pisanje. Rodila se je beseda kronograf in Nicolas Rieussec je postal izumitelj prvega črnilnega kronografa na svetu, ki je zaznamoval zgodovino vrhunskega urarstva.

Nato pa gremo hitro naprej v sodobni čas in leta 2007 je Montblanc predstavil zanimivo različico ročne ure s tehnologijo Nicolasa Rieusseca, ki je vsebovala prvi interni mehanizem znamke. Konfiguracija Rieussecove zasnove je bila interpretirana z dvema vodoravno poravnanima kronografskima števcema, eden za pretečenih 60 sekund in drugi za 30 minut. Namesto da bi bil vsak števec statičen s svojim vrtečim se kazalcem, so se obračali števci, en indeksni marker, nameščen med oba števca, pa je označeval pretečeni čas. Z leti je Montblanc predstavil vrsto različnih ponovitev dizajna z različnimi materiali, zaključki in barvami. Letos je ta klasični časomer dobil novo sodobno podobo z več detajli, ki krepijo zgodovinsko povezavo s Parizom, kjer se je zgodba začela, in model trdno popeljejo v prihodnost. Montblanc tako razkriva dve novi, sveži in nepričakovani interpretaciji te ure – eno iz nerjavnega jekla in drugo iz nerjavnega jekla, prevlečenega z DLC (obe omejeni na 500 kosov). Ta vrhunska časomera sta na voljo v novem ergonomskem ohišju v obliki »kamenčka pebble« s premerom 43 mm (prejšnja velikost je bila 44,8 mm) z modrimi detajli, ki spominjajo na barvo črnila – kot poklon izvirni napravi – in krono v obliki čebule.

Obstaja pa tudi več elementov, ki slavijo Mesto svetlobe. Prvič, na številčnici je grafični motiv Clous de Paris (ki nadomešča prejšnji dizajn Grain d’Orge), tradicionalen dizajn, ki izvira iz geometrijske zasnove tlakovanih pariških ulic. Motiv, ki ni redek v vrhunskem urarstvu, se nadaljuje na tekstilnem paščku in nihajoči uteži, kar je precej nenavadno in poudarja sodobno estetiko ure. Druge sodobne podrobnosti vključujejo dinamične kazalce dauphine s premazom Super-LumiNova, temno sive palčne indekse, novo tipografijo na kronografskih števcih, črno polprozorno safirno steklo na zadnji strani ohišja, modre vijake na številčnici in mehanizmu ter močne barvne kontraste med antracitno sivo in električno modro. Kot zaključek pariške povezave je na prirobnici vgravirana omemba »Akademija znanosti, Pariz« kot opomnik, da je akademija potrdila Rieussecov izum leta 1821. Ime »Chronographe Nicolas Rieussec« je prav tako vgravirano ob 12. uri. Montblanc Star Legacy Chronograph Nicolas Rieussec poganja Manufacture monopusher kronografski mehanizem MB R200 s samonavijanjem, ki je bil prvi lastni mehanizem Hiše. Vse v mehanizmu je bilo zasnovano tako, da doseže visoko raven tehnične učinkovitosti in estetike.

Kot bi nekdo pričakoval od lastnega kronografa Hiše Montblanc, je ta opremljen z vrstnim kolesom, ki krmili mehanizem z enojnim potiskom. Za boljši zagon kronografa se povezava med zobniškim sklopom in kolesi kronografa izmenično vklaplja in izklaplja z navpično kolutno sklopko in deluje brez kakršne koli obrabe. Ta mehanizem preprečuje, da bi plošče s pretečenim časom skakale, ko je kronograf vklopljen. Ura ima tudi potisnik, ki je ergonomsko nameščen na 8. uri, kjer ga uporabnik lahko priročno upravlja s palcem. Poleg tega je mehanizem za hitro ponastavitev ure in datuma zelo praktičen za popotnike, ki potujejo iz enega časovnega pasu v drugega. Te indikatorje je mogoče ponastaviti v smeri urnega kazalca ali nasprotni smeri urnega kazalca, ne da bi to vplivalo na položaj minutnega kazalca. Hitrost uravnava veliko ravnotežno kolo s premerom 10 mm, ki redno niha zaradi visokega vztrajnostnega momenta (12 mgcm²) in frekvence 28.800 A/h (4 Hz). Stabilno hitrost dodatno poveča dvocev, ki zagotavlja približno 72 ur rezerve moči. Poleg tega je ravnotežni most odprt, kar zagotavlja natančno pozicioniranje oscilatorja za optimalno odpornost na udarce.

Novi kronografi Montblanc Star Legacy Nicolas Rieussec so poklon Rieussecovemu izumu in mestu njegovega rojstva. Številni novi oblikovalski elementi popeljejo to uro trdno v prihodnost vrhunskega urarstva, kjer lahko pričakajo naslednje generacije ljubiteljev ur.