MOGOČNI KONTRASTI RIMSKE HIŠE BVLGARI

Italijanski draguljarsko in vse bolj tudi modno dišavni gigant je s svojo bogato tradicijo edinstven. Tudi v okviru letošnjega urarskega sejma v Ženevi so se predstavili zunaj uradnega sejmišča v bogatem predsedniškem apartmaju in v kar celotnem zgornjem nadstropju hotela President Wilson z nepozabnimi razgledi nad Ženevsko jezero. Še kako sem si želel uvideti, kaj bodo pripravili po toliko prejetih priznanjih za najtanjšo uro in kompilacije v preteklih letih, a letos me je njihov kreativni direktor, zadolžen za urarski segment, Fabrizio Buonamasa Stigliani, presenetil z močnim kontrastom, ki je tako značilen za njih, kolekcijo ur Bvlgari Octa Roma. Že pri petih letih je venomer z nasmehom obdarjeni Italijan risal superjunake, fascinirale so ga risbe in nato avtomobili iz knjig, ki mu jih je domov prinašal njegov oče, medtem ko je delal v avtomobilski industriji. Navdušen, da sem lahko na zapestju preizkusil številne izvedenke klasičnih kolekcij in tudi najnovejše, sem prisluhnil pripovedovanju tudi o izboru novega ambasadorja za kolekcijo ur Bvlgari Octa Roma Lorenza Viottija, sploh ker po mnenju Fabrizia prihajajo velike znamke do spoznanja, da manjka pristnosti pri izboru osebnosti ambasadorjev, ne le njihovih številk sledilcev, ampak šteje največ nadarjenost osebe. V primeru Lorenza njegovo vodenje orkestra, kot uspešnega sodobnega skladatelja, ki živi novodobni eklekticizem, hkrati pa je kot osebnost vključen tudi v razvoj prihodnjih projektov. Fabrizio me je navdušil nad pogledom, da je časomer nekaj, kar nosimo skozi čas, izdelek, ki ga običajno predamo in postane neke vrste družinska dediščina.

  

Kako se je vse skupaj začelo, kakšne so bile vaše prve skice? Koliko ste bili stari?

Star sem bil pet let, naredil sem nekaj skic superjunakov. Mislim, da se je vse začelo s stripi in v nekem trenutku sem si rekel, da rad rišem takšne risbe. Začel sem kopirati in izbirati različne stripe, ne zaradi zgodbe, ker jih nikoli nisem bral, ampak samo zaradi risb. Seveda sem bil v nekatere superjunake zaljubljen bolj kot v druge, a še enkrat, to je bilo zaradi risb, ne zaradi zgodbe, ker nisem velik ljubitelj stripovskih del. Zdaj se mi sicer zdijo zelo zanimivi, ampak ko sem bil mlad, je bilo to samo zaradi risb.

In prvi korak k oblikovanju časomerov?

To ni bil drugi korak. Začel sem oblikovati avtomobile, ker je moj oče delal v avtomobilskem podjetju. Vsakič, ko se je vrnil s službenega potovanja, je prišel domov z veliko knjigo vseh avtomobilov, česar danes ni več. To je bila velika knjiga z zelo majhnimi kvadratki s slikami različnih avtomobilov in značilnostmi, imenom avtomobila, motorji, nekakšen letopis avtomobilov, pogosto iz ZDA. Tako sem začel odkrivati avtomobilsko oblikovanje in dejal: »Vau, všeč so mi oblike, vendar nisem obseden z zmogljivostjo.« Ne maram voziti avtomobila na dirkališču. Iskreno, tudi ko smo se lotili kakšne dejavnosti z drugimi ljudmi iz ekipe ali poslovne enote, ko smo šli petkrat na gokart stezo, sem si rekel, da je dovolj. Iskreno, rad vozim, vendar bolj zaradi izkušnje, bolj zaradi potovanja, ne zaradi zmogljivosti ali stresa, ki ga prinaša pritisk, da boš na destinaciji prej, sploh nisem tekmovalen. Cenim proporce, podrobnosti. V teh dneh smo imeli na voljo dva električna avtomobila, ki ju lahko uporabiš, če želiš prevoz na sejem in ves čas tega kratkega potovanja porabim za to, da vidim detajle, se dotaknem marsičesa. Ponudili so mi, da vozim, vendar me to ni zanimalo.

Kaj je v vaših očeh tisto, po čemer se Bvlgari razlikuje od drugih luksuznih znamk?

Veliko stvari. Bvlgari je zelo edinstvena blagovna znamka, saj imamo edinstveno zgodovino. V primerjavi z drugimi blagovnimi znamkami smo dejansko popolnoma drugačni. To lahko vidite celo v načinu, kako vam predstavljamo naše novosti. Smo kot družina, svojo zgodbo radi delimo s prijatelji. Želimo si deliti čas, želimo uživati v tovrstnih stvareh. Zagotovo pa je znamka popolnoma drugačna tudi zato, ker prihajamo iz Rima in si lastimo drugačno dojemanje lepote, drugačno dojemanje estetike, proporcev, detajlov. To je zelo eklektična blagovna znamka, narejena z veliko močnimi kontrasti. In to je najbolj zanimivo, saj je močan kontrast nekaj, česar ne moreš pričakovati. In takšne stvari lahko ustvarijo nekaj, kar ne obstaja.

Če se vrnem k barvam, pri novih dodatkih smo opazili, da vam je všeč tudi modra barva?

To je najpogostejša, recimo, barva za tovrstne ure v tem segmentu s takšno ceno. Jeklena ura za gospode z modro številčnico je najbolje prodajana. Tudi ura Octo Finissimo z modro številčnico je prodajni hit. To je barva, ki jo je enostavno uporabljati, ker je formalna, ker ni tako svetla, na koncu pa je celo športna, saj ni siva, ki jo lahko pogosto vidimo na zapestju bankirja ali nekoga bolj institucionalnega. Modra, tudi za Italijane, predstavlja športno eleganten odnos.

Če govorimo o modelu Octo Finissimo in vseh rekordih, ki jih je ura podrla … Kako je letos, ura se zdi močnejša, bolj zmogljiva?

Octo Finissimo je najbolj neverjeten zaplet med ultratankimi mehanizmi, Octo Roma pa je cenovno najbolj dostopen, a tudi najdražji, saj imamo celo modele Octo Roma, ki stanejo več kot milijon. Uporabljamo enako obliko, enako ohišje, saj je zelo vsestransko in je majhno v primerjavi z Octo Finissimo, ki je skoraj kvadratna ura. Modeli Octo Roma so bolj okrogli, bolj gladki. Na koncu jih je lažje nositi. Zato smo se odločili za takšen dostopen pristop k svetu Octo Roma, saj je bolj okrogle oblike in ponuja dve različni številčnici. Ura zdaj uporablja tri različne številčnice, modro, sivo in belo, na kronografu pa ponujamo modro in črno. Obstajajo tudi številne kombinacije usnjenega paščka in paščka iz kavčuka. Prvič smo predstavili model Octo z zamenljivim paščkom, s katerim ob nakupu ure prejmete kovinsko zapestnico in pašček iz kavčuka v isti škatli. Če želite, lahko spremenite barvo in se celo igrate s kombinacijami.

Če se dotaknemo še enega dela vaše velike tradicije, nakita. Ali boste v časomere poskušali vključiti tudi nakit?

To že obstaja, na primer imamo modele Octo Roma s polno bagetno postavitvijo, Octo Roma s skeletnim mehanizmom, z oniksom, s smaragdi, z rubini, pa uro Grand complication s polno bagetno obdelavo … Za nas je zelo pomembno, da združimo različne duše podjetja, saj smo zelo znani po Finissimu, zelo znani smo po družini Octo, predvsem pa smo znani kot izdelovalci nakita. Zamisel o mešanju teh dveh različnih duš je nekaj, kar lahko vidite na modelih Octo, na primer Octo Roma Naturalia z ohišjem s tigrovim očesom, ohišjem iz črnega oniksa, uporabili smo tudi lapis, tako da je sredinsko ohišje pogosto iz dragih kamnov. Isti kamen lahko najdete tudi kot indekse na številčnici in okoli mehanizma. Všeč nam je takšna interakcija med umetniškimi kamni, ki so del Bvlgarijeve dediščine, saj to združevanje govori o barvi, dragih kamnih in švicarskih mehanizmih, ki jih izdelujemo v naših obratih.

Kateri material je natežje uporabiti, kaj je vaš največji izziv, s katerim se spopadate?

Ta velik izziv je nekaj, kar bo izšlo konec letošnjega leta. In še vedno delamo na tem. To je bil dolg proces. Več ali manj je trajal kar pet let.

Opazil sem čudovito sodelovanje z Lorenzom Viottijem. Kako to, da ste se odločili, da ga povabite k sodelovanju?

To je razprava, ki poteka pri vrhu podjetja in tako so se odločili, katera vrsta ambasadorja je smiselna za blagovno znamko in linijo, ki jo predstavljamo. V določenem trenutku smo se enostavno odločili, da bomo tovrstno sodelovanje opravili z bolj nadarjenimi osebami, ne le tistimi z veliko sledilci, lepim videzom. Izbrali smo določene posameznike, ki so sposobni ustvariti nekaj na točno določen način. Lorenzo je šef orkestra, dirigent, je mlad, velik del svojega življenja je preživel v Italiji, zdaj živi na Nizozemskem. Zato je zelo eklektičen. Z njim sva se veliko pogovarjala. Poskušamo ga vključiti tudi v razvoj za prihodnost in mislim, da je bolj zanimivo, če sodeluješ z nekom, ki ni vključen samo v fotografiranje. Tudi v Italiji smo predstavili novega ambasadorja Alessandra Gassmana, sina Vittoria Gassmana, enega izmed najpomembnejših igralcev v italijanski zgodovini. Kot Alberto Sordi, kot Marcelo Mastroianni … Torej imamo tri, štiri, ogromne, res ogromne igralce v naši zgodovini. Vittorio Gassman, Alberto Sordi, Marcelo Mastroianni, Sophia Loren, Gina Lollobrigida. Izjemno nadarjeni so bili. Po drugi svetovni vojni so popolnoma spremenili dojemanje italijanske kulture. Zaradi njih je Italija postala velika tudi zunaj naših meja. Radi bi sodelovali z nadarjenimi ljudmi, zato smo se odločili, da se preselimo k ljudem z morda manj sledilci, ki nudijo nekaj bolj pristnega. Vsak dan prejmem sporočilo od nekoga, ki mi želi pomagati povečati število sledilcev na Instagramu. Pogosto mi pošljejo sliko z mojim obrazom na računu s 100 tisoč sledilci. »Poglej, kako dobra je tvoja stran s temi številkami,« a iskreno mi je zato povsem vseeno.

Če govorimo o ženskih urah in posebnih izdajah z nakitom, dragimi kamni … Kako svobodni ste pri ustvarjanju tovrstnih ur?

Popolnoma. Lahko se pogovarjamo o nakitnih urah. Lani smo v Parizu predstavili kolekcijo Eden, ki je doživela velik uspeh in potrebnega je bilo leto in pol zelo trdega dela, da smo izdelali te kose s cvetjem, z metulji … Smo pa popolnoma svobodni. Zagotovo obstaja nekaj omejitev, ko govorimo o Serpentiju, saj mora biti to funkcionalna ura, ki jo nosiš vsak dan. Spoštovati moramo nekatera pravila, vendar se radi igramo s pravili in jih radi kršimo, kot lahko vidite na uri Octo Finissimo. Garden of Wonders je bil za nas drugačen koncept, saj je obstajala ideja, da stranka postane del nakita, da to ni nekaj, kar si nadenete na zapestje in vas, če lahko tako rečem, ne vključuje. Zamisel je bila, da ste del tega vrta, zato smo ustvarili rože, ki se vzpenjajo na vaše zapestje. Zato smo ustvarili vrsto cvetov, prepleteno z drugimi cvetovi, ki se vzpenjajo. Zamisel je bila, da je mogoče odstraniti ta dva cvetova in ju spremeniti v broški in zelo smo veseli uspeha. To je kot Octo Finissimo. Kakor naredimo nov Finissimo, novo rekord, ta nov rekord postane izhodišče za naslednjega. Tako je bil za nakitne ure vrt čudes začetek novega koncepta, ki ga moramo razviti v prihodnosti.

Ali se vam kdaj porodi ideja, vi pa začnete takoj ustvarjati, risati?

Po dvajsetih letih delovanja v podjetju, pri skoraj 52 letih, lahko povem, da ko začnem delati skice, 90 odstotkov teh postane izdelek. Ne zato, ker sem najboljši oblikovalec na svetu, ampak zato, ker imaš po dvajsetih letih DNK podjetja v malem prstu. In zagotovo sem v zadnjih dvajsetih letih močno vplival na okus podjetja, saj sem pomagal razviti Octo Finissimo, Serpenti Seduttori, ves razvoj linije Serpenti v zadnjih dvajsetih letih sem vodil jaz. Serpenti Tubogas se je rodil na nekem sestanku, po naključju, saj je bila naloga razviti še eno uro. Po šestih mesecih po sestanku so bili na mizi različni prototipi. Rekel sem: »Fantje, moramo biti iskreni, na našem koncu nimamo ničesar. Izbrati moramo enega od prototipov, ker drugače prihodnje leto ne bomo imeli ničesar. Toda zakaj ne bi poskusili narediti novega Serpentija, saj imamo Serpentija, imamo Tubogas, vedno smo Tubogas imenovali Serpenti, vendar na koncu nikoli nismo naredili Serpentija s telesom Tubogasa.« Obrnil sem stran dnevnega reda in morali smo poskusiti na različne načine. In zdaj imamo Tubogas, ki je spremenil dojemanje blagovne znamke, saj je Serpenti pred to uro zajemal le tri kose običajnih ur, brez nakita. Ko smo izdelali Serpenti Secret Watch, je mehanizem prišel iz Švice, telo iz Italije, vendar del z nakitom takrat še ni bil vključen v sago Serpenti. Ker je bil Serpenti že od vsega začetka ura, ki ni bila nakit. Zaradi linije Tubogas smo odkrili neverjeten potencial ure Serpenti, ki je zdaj največja franšiza podjetja. Zato je včasih treba znati spremeniti svoje stališče in znati videti stvari z drugega zornega kota. Odobravanje je bilo neverjetno od samega začetka. Še danes je naša najbolje prodajana linija.

Katera je po vašem mnenju najbolj športna ura za moške v vaši ponudbi?

Zagotovo je to odvisno od okusa. Octo Roma s kronografom je najbolj športna ura, ki jo imamo danes v naši ponudbi. Imamo celo kronograf Finissimo, vendar je izdelan v slogu Finissimo, na katerega morate biti nekoliko pozorni. Te ure so bolj robustne, ker uporabljajo debelejši mehanizem, narejen na določen način. Octo Finissimo uporabljam vsak dan že veliko let, nič se mu ne zgodi, vendar moraš imeti rad takšno izvedbo in še danes se z nekaterimi strankami pogovarjamo: »Veste, rad bi imel nekaj iz drugačnega materiala, ker želim čutiti težo ure,« druga stranka pa reče: »Ne, ne, prosim, ne dotikajte se je, ker je neverjetna. Je kot druga koža.« Morate poznati zgodbo, ki stoji za Octo Finissimo, morate biti kultivirani, sicer ne morete ceniti truda, ki smo ga vložili v izdelavo izjemno tankega mehanizma. Zato je linija Octo Roma bolj dostopna tudi v smislu samega načina izdelave, ne samo zato, ker stane manj.

Kakšno je vaše mnenje o valu pametnih ur? Bi moral po vašem mnenju pravi gentleman nositi mehansko uro?

Pred petimi, šestimi leti, ne spomnim se več, ko se je začel ta val povezanih ur, smo bili zelo prestrašeni, saj je za nekatere veljalo podobno kot v sedemdesetih letih, ko je prišel val kvarčnih mehanizmov, nekateri so rekli: »Spet bomo trpeli, nikogar ne zanimajo mehanski časomeri …« Dobro, rekli smo, da bomo videli, kaj se bo zgodilo, in na začetku je bil val navdušenja ogromen. Vendar smo takoj ugotovili, da to ni ura, ampak bolj orodje. In mlada generacija obožuje povezane ure, ker so ves čas povezani s svetom. Ko pa odrastejo in začnejo služiti svoj denar, začnejo ceniti uro svojega očeta ali dedka, ker se okus spremeni in mehanska ura postane tvoja dediščina – rad bi nosil nekaj, kar je bilo v lasti tvojega očeta ali dedka, ker to prihaja iz tvoje družine. To ni smiselno pri povezanih urah …, saj lahko tudi zdaj nosite pametno uro svojega očeta, vendar ta hitro lahko ne deluje več, ker se elektronske naprave kvarijo. Poleg tega morate vsakič znova prenesti nov operacijski sistem, ura pa s tem postane počasnejša. Zato je pri elektronski napravi težko govoriti o razkošju, saj razkošje ni denar, ampak nekaj, kar lahko ohranimo za prihodnost. To lahko storimo z nakitom in mehanskimi urami. Časomer lahko nosimo svoj čas, nato pa ga lahko nekomu predamo, s čimer postane zapuščina in dediščina. Še vedno imam uro svojega dedka, ki je bila prej ura njegovega očeta. Ne uporabljam je več, vendar je postala dediščina. Sam mislim, da je na trgu dovolj prostora za vse.

Če bi narisali nekaj povsem novega, ali to že obstaja v vaši glavi, gre morda za povsem novo smer, linijo?

Ja, zagotovo. Vsak dan, skoraj vsak teden dobim novo idejo, ustvarim novo risbo, novo zasnovo. Zdaj delamo na novem izdelku, ki ga v naši kolekciji še ni. To je res velika evolucija izdelka, ki sicer že obstaja. Bomo videli, morda bomo pripravljeni za leto 2024, 2025, vendar še vedno delamo, saj je na začetku, ko je ideja tako nova, kot majhen otrok, tako krhka je. Ustvarjalci zato na začetku ne želijo deliti idej, ker so te krhke oziroma teh enostavno niso pripravljeni deliti v trenutni obliki. Včasih se namreč zamisel porodi iz čustva, vonja, nečesa, česar se dotakneš, in potem začneš delati skice, vendar imaš v mislih obliko, ki je še vedno koncept. In ko začneš delati skice, moraš biti pozoren, ker začneš vizualizirati, kaj imaš v mislih. To je prvi korak, ki je zelo pomemben. Zato vam ne želim pokazati tega, kar počnem, ker če rečete »ja, ampak…«, imate močan vpliv na moj kreativni proces, ker sama zamisel še ni dovolj močna v tej fazi. Na začetku oblika ni jasna in z dajanjem mnenja lahko začnete vplivati na mojo idejo. Pogosto na ta način ustvarjalec izgubi zagon in s tem se ideja ubije. S časom pa ideje postanejo bolj trdne, vodoodporne bi lahko rekli. Takrat jih lahko predstavim drugim.