MOČ ČRKE. TISTE NAJMOČNEJŠE NA SVETU. M.

Novi BMW M RR: čista dirkalna tehnologija za najvišje zahteve glede zmogljivosti v svetu motošporta in na cesti.

BMW Motorrad je konec leta 2018 že predstavil strategijo ponudbe M za motocikle in od takrat ponuja M dodatno opremo in M ​​zmogljivostne dodatne dele, z novim BMW M 1000 RR, prvim M modelom BMW Motorrad, ki temelji na S 1000 RR, pa divizija začenja nov korak. BMW Motorrad tako sledi filozofiji najmočnejše črke na svetu, prevozna sredstva, ki se razvrščajo pod njo, pa se po vsem svetu povezujejo z uspehom na dirkah in navdušenjem nad visokozmogljivimi modeli BMW. Črka M je namenjena kupcem s posebej visokimi zahtevami glede zmogljivosti, ekskluzivnosti in individualnosti. Z močjo motorja 156 kW (212 KM), težo DIN le 192 kg ter vrhunskim vzmetenjem in izjemno aerodinamiko, zasnovanimi za največjo zmogljivost na dirkalnih stezah, novi M RR torej izpolnjuje pričakovanja v najvišjem segmentu Superbikes.

Štirivaljni motor M RR na osnovi motorja RR za dirkalne športe. Višja največja moč in povečana največja vrtilna frekvenca motorja.

Novi M RR uporablja vodno hlajeni štirivaljni vrstni motor na osnovi pogonskega sklopa RR s tehnologijo BMW ShiftCam za spreminjanje časa krmiljenja in dviga ventilov, ki je bil v celoti spremenjen s spogledovanjem v smeri dirkalnega športnega motorja. Najvišjo moč, kot omenjeno, doseže pri 156 kW (212 KM) in 14.500 vrt/in, največji navor 113 Nm pa doseže pri 11.000 vrt/min. Poleg največje hitrosti delovanja, povečane na 15.100 vrt/min, novi motor M RR ponuja tudi obsežne tehnične optimizacije, kot so novi 2-obročni kovani bati podjetja Mahle, prilagojene zgorevalne komore, kompresija povečana na 13,5, daljše in lažje titanove povezovalne palice Pankl, tanjše in lažje »rockerske« roke, popolnoma strojno obdelani sesalni priključki z novo geometrijo kanala ter optimizacije odmičnih gredi in sesalnega prostora. Iz titana je izdelan tudi lahek izpušni sistem.

M krilca in visoko vetrobransko steklo: poznejše zaviranje in hitrejše pospeševanje zaradi aerodinamične potisne sile brez zmanjšanja največje hitrosti.

Aerodinamika je bila odločilna točka v tehničnih specifikacijah za razvojno delo M RR. Poleg največje možne hitrosti, ki je nujno potrebna za zmago na dirkah, je bil v tehničnih specifikacijah M RR zastavljen še en cilj: vzpostaviti čim boljši stik koles s cesto – zlasti pri pospeševanju. M krilca na sprednji strani, ki so bila razvita med intenzivnimi testiranji na dirkališču in v vetrovniku BMW Group in so izdelana iz prosojnega ogljika, to upoštevajo, saj proizvajajo aerodinamično potisno silo in s tem dodatno obremenitev na kolesa glede na hitrost. Dodatna obremenitev koles na sprednjem kolesu preprečuje nagib motorja, nadzora oprijema je na delu manj, več pogonske moči pa se pretvori v pospešek, s čimer voznik doseže boljše rezultate. Učinek krilc je opazen tudi v ovinkih, pri zaviranju pa potisna sila omogoča poznejše zaviranje in zagotavlja večjo stabilnost v ovinkih.

Zasnova šasije je s spremenjeno geometrijo, optimizirano porazdelitvijo obremenitve in razširjeno prilagodljivostjo točke vrtenja nihajne roke prilagojena za uporabo na dirkališču.

Šasija novega M RR temelji na osnovnem modelu RR, v središču pa je mostni okvir iz aluminija, ki ponuja optimizirane obrnjene vilice in popravljeno osrednjo vzmetno oporo z modro vzmetjo in kinematiko Full Floater Pro. Primarni cilj zasnove je bil doseči čim boljši čas krogov na dirkališču, zaradi česar je torej motocikel M RR brezkompromisno zasnovan za doseganje vrhunskih rezultatov, a prepriča tudi na dolgih podeželskih cestah.

M zavore prvič pri BMW Motorrad, pa tudi M karbonska platišča.

Z novim M RR je prvič na voljo motocikel BMW z zavorami M – tako kot M vozila BMW M GmbH. Razvit je bil neposredno iz izkušenj z zavorami dirkalnih strojev podjetja BMW Motorrad v svetovnem prvenstvu Superbike, s čimer zagotavlja največjo stabilnost in nadzor nad zaviranjem. V zunanjosti zavorne čeljusti M ponujajo modro eloksirano prevleko v kombinaciji z logotipom M, z karbonskimi platišči M pa ima novi M RR vse več visokotehnoloških komponent za največjo zmogljivost na dirkališču in cesti.

Instrumentna plošča s 6,5-palčnim zaslonom TFT in vmesnikom OBD, ki se lahko uporablja z aktivacijsko kodo za zapisovalnik podatkov M GPS in M ​​GPS laptrigger.

Skupina instrumentov novega M RR ima enako osnovno zasnovo kot RR in prav tako ponuja animacijo M start. Kot del neobvezne opreme je mogoče uporabiti aktivacijsko kodo (vsebina M tekmovalnega paketa) za zagotovitev izčrpnega podatkovnega gradiva za uporabo M GPS laptriggerja in M ​​GPS zapisovalnika podatkov prek vmesnika OBD.