MINIMALIZEM, KI OSVAJA NAJZAHTEVNEJŠE

Še kako živ je v mojih mislih spomin na letošnji obisk ene od največjih švicarskih urarskih hiš z močnim ameriškim DNK-jem IWC, ko sem takoj po poletju skupaj z ekipo obiskal tamkajšnjo tovarno in njihov muzej. Ob podrobnem pregledu detajlnega izdelovanja in sodobnih materialov sem si še kako želel stopiti v notranjost oddelka za oblikovanje, ki ga vodi Christian Knoop, a sem ga lahko gledal le od daleč. Zato sem se toliko bolj razveselil, da je bilo mogoče pripraviti pogovor z enim od glavnih usmerjevalcev sodobnih mehanskih ur, ki jih ne le moški navdušenci nad športniki tipa Lewis Hamilton, ki je njihov ambasador, pač pa tudi sicer želimo imeti na svoji desnici skozi dan in slediti stvarem, ki se nam zgodijo. Pilotska kolekcija, Portugieser ali Top Gun, prepričan sem, da boste v paleti številnih opcij in odtenkov našli pravo uro zase, zlasti ob zaupanem s strani kreativnega direktorja znamke, saj veste, vsak moški pride na večerjo ali sestanek z izbrano uro, ki pove veliko o njem samem.

  

DAVID: Z vidika umetniškega direktorja znamke, po čem od konkurence na tako zasičenem urarskem trgu izstopa ura pomembne znamke, kot je IWC?

Christian Knoop: Ja, to je pravzaprav najpomembnejše vprašanje, na katerega moramo odgovoriti vsak dan pri vsem, kar počnemo. In popolnoma prav imate, na urarskem trgu nastaja velika gneča. Obstaja veliko zelo močnih znamk, ki skoraj vsak dan predstavljajo nove izdelke. Torej lansiranje lepega časomera ni dovolj. Resnično morate biti posebni, morate se razlikovati kot blagovna znamka, prav tako pa morate ponuditi izdelke, ki jih stranke lahko takoj prepoznajo in razlikujejo od konkurence. Kot podjetje imamo zelo edinstveno zgodbo z ameriškim ustanoviteljem, ki je prišel v Švico in v 19. stoletju predstavil nov in zelo revolucionaren sistem izdelave ur. To je v bistvu kombinacija tehnično naprednih proizvodnih metod in obrtniškega znanja in ta zamisel o združevanju najnovejše tehnologije in mojstrskih obrtnikov je še vedno formula IWC. Izdelali smo veliko profesionalnih ročnih ur, ki so zgradile točno ta sloves robustnosti in natančnosti. In ta formula inženiringa, v kombinaciji s čistim in prefinjenim oblikovanjem, je še danes naša formula. Želimo si, da bi to našli v vseh naših urah, saj so vse čudovito izdelane. V naših gibanjih boste tako našli veliko tehničnih inovacij in materialov, ki so vedno združeni z zelo izbranim, prepoznavnim in zelo čistim dizajnom.

DAVID: Zdi se, da je kolekcija TOP GUN letos deležna veliko pozornosti. Povejte nam nekaj o ciljih in izzivih pri oblikovanju teh novih dodatkov k družini IWC TOP GUN.

Christian Knoop: Ure TOP GUN so del kolekcije Pilot’s od leta 2007. Od takrat so vedno zaznamovale najbolj tehnično, najsodobnejšo oblikovno plat kolekcije Pilot’s, ki je ena naših najstarejših družin izdelkov. In kolekcija TOP GUN je resnično zasidrana, tako kot številne ure, v vesolju profesionalnega letalstva. Sklenjeno imamo tudi partnerstvo z ameriško mornarico, od koder kot zanimivost izvira ime TOP GUN. Gre za program United States Navy Strike Fighter Tactics Instructor, elitno usposabljanje za letenje ameriške mornarice, prej znano kot TOP GUN. Tudi danes še naprej sodelujemo s temi piloti v našem poklicnem programu, toda z letošnjo kolekcijo smo želeli povzdigniti kolekcijo Pilot’s iz neposredne povezave z letalstvom in jo uveljaviti kot simbol sodobnega življenjskega sloga. Opazili smo namreč, da niso vse naše stranke letalci in želijo to postati, vendar še vedno cenijo točno ta videz pilotskih ur, zaradi česar so ure iz kolekcije Pilot’s tako drzne in sodobne ter moderne in prepoznavne. Počasi smo se začeli premikati s strogega področja letalstva, tudi preko lansiranja, ki smo ga naredili skupaj z blagovno znamko Pantone, na ozemlje kreativnosti, oblikovanja in sodobne mode.

DAVID: Opažamo, da vse pogosteje uporabljate visokotehnološke materiale – na primer Ceratanium®. Kako odkrijete, celo ustvarite in razvijete te materiale, da ustrezajo visokim urarskim standardom?

Christian Knoop: IWC ima za seboj dolgo zgodovino kot inovator materialov, zlasti na področju titana in keramike. Izkušnje segajo v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je IWC veljal za pionirja s prvimi keramičnimi urami, prvimi urami iz titana in prvimi urami iz barvne keramike. Zato vidimo to strokovno znanje na področju titana in keramike kot eno od naših močnih prednosti pri inovacijah. V zadnjih desetletjih smo si prizadevali razširiti to strokovno znanje na različne dele ure, kar je privedlo do tega, da imamo sedaj v svojih mehanizmih tudi veliko keramičnih komponent. A to še ni vse, nekaj keramičnih delov ne uporabljamo le v mehanizmu in ohišju kot takem, ampak tudi v okvirjih ur. V preteklosti smo delali z različnimi tipi keramike, kot sta silicijev nitrid in borov karbid, visoko zmogljivi vrsti, ne le s cirkonijevim dioksidom, vrsto keramike, ki jo poznamo praktično vsi. Tako smo v zadnjih desetletjih zajeli tako uporabo kot tudi značilnosti materiala in barve. In enako se je zgodilo s titanom. Razširili smo uporabo titana in operirali z različnimi bolj zmogljivimi zlitinami, tako v urah kot tudi dodatkih. Zaradi tega se res lahko imenujemo strokovnjaki za keramiko in titan. In na podlagi tega strokovnega znanja smo nedavno ustvarili inovacijo, imenovano Ceratanium®, ki združuje značilnosti titana, ki je zelo trden material, skupaj s površinsko trdoto keramike. Ta material je izdelan v našem lastnem proizvodnem centru v Schaffhausnu. Imamo zelo edinstveno formulo in zelo različno estetiko, ki prihaja s tem materialom. To prav gotovo označuje tudi naše poti za prihodnost, kjer bomo delali na drugih aplikacijah, na drugih zlitinah v svetu titana in keramike – to dejansko postavlja naše igralno polje za inovacije materialov.

DAVID: Kaj je bil največji izziv, s katerim ste se morali spopasti v času, od kar ste postali kreativni direktor znamke? Ste bili zadovoljni z rezultatom? Morda tudi med obdobjem pandemije, saj veste, pomanjkanje dobavnih verig, včasih nekateri materiali niso bili na voljo …

Christian Knoop: To je zagotovo tehnični izziv na strani dobavnih rokov in materialov, a eden izmed največjih izzivov je tudi nenehno spreminjanje in prilagajanje blagovne znamke okolju in trgu, ki se spreminjata. Kar vidimo v zadnjih nekaj letih, je to, da je prišlo do temeljnega premika na trgu k športnim uram, k drugačni vrsti ur od tistih, ki smo jih prodajali pred petimi ali desetimi leti. Morali smo in še vedno pomlajujemo blagovno znamko tako v njenem celotnem izrazu, v načinu komuniciranja, kako se predstavimo z našo celostno zasnovo ali celostno grafično podobo, kot tudi na področju izdelkov, ki ponujajo ta občutek pomlajevanja in hkrati ostajajo inovativni. To je zagotovo eden največjih izzivov, s katerimi sem se soočal v zadnjih letih.

DAVID: Letošnja barvna paleta se zdi precej zemeljska in umirjena. Kako to? Je to posledica lovljenja trenutka, recimo trajnostnega pristopa ali kaj podobnega?

Christian Knoop: Zanimivo je, da to pravite, ker naša barvna paleta pravzaprav izhaja iz našega navdiha v pomorskem letalstvu. Vse te barve so resnično navdahnjene s strani letalskega programa Top Gun, pa tudi pokrajine, v kateri trenirajo, uniform, njihove opreme, lahko so to zelene pilotske obleke ali bele gala uniforme, bele zasnežene gore okoli jezera Tahoe ali puščava Mojave, njihovo območje treninga. Torej vse te stvari dejansko prihajajo iz letalstva, vendar smo skupaj z našim partnerjem Pantone vzpostavili te sodobne barvne kode, ki so po naključju tudi zelo v skladu z barvami, ki jih najdete v življenjskem slogu in modi. Zato je te barve, kot so črna, bela, olivno zelena, mogoče najti v številnih drugih izdelkih in modnih znamkah in so zato privlačne tudi za naše stranke. Navdih za to jemljemo tudi v naravi in vaše opažanje drži. Ta barvna paleta ima zelo naravno in brezčasno tonaliteto, ki jo navdihujejo gozdovi ali puščava, sneg itd. To so klasične barve, če hočete, katerih izvor najdete v naravi. Tudi keramika ima svoj tehnični izvor v naravnem materialu …

DAVID: Torej, malo drugačen pristop k vašemu delu. Iz katerih panog črpate največ navdiha? Ali obstaja kakšna znamka, na primer avtomobilska, katere oboževalec ste?

Christian Knoop: Prav imate, res smo črpali veliko navdiha iz lastnih arhivov. Imamo bogato zgodovino kot blagovna znamka, ki je stara več kot 150 let in veliko stvari je bilo narejenih, preizkušenih. To je zanimivo tudi v kontekstu zgodovine barvne keramike, da znova odkrijemo vse prototipe in patente, ki so bili narejeni na osnovi norih barv že v osemdesetih. Še posebej zanimivo je ustvarjati kolekcijo, ki je sodobna in se ujema tudi z vseprisotnim videzom uličnih oblačil, ki so ga te dni sprejele številne vrhunske luksuzne znamke. Vsekakor so moda, superge in lifestyle izdelki za nas velik navdih.

DAVID: S katero zbirko najraje delate in zakaj? Ali obstaja zbirka, ki jo želite popolnoma predelati, ji v prihodnosti dati novo identiteto?

Christian Knoop: Ne bi rekel, da obstaja moja najljubša zbirka. Mislim, da ima vsaka od njih svojo zgodovino v zelo različnih izvirnih DNK, ki so lahko velik navdih in tudi ustrezno izhodišče, da naredimo nekaj novega, nekaj presenetljivega za naše stranke. Ampak imate prav. Obstaja ena posebna kolekcija, ki je ne bom poimenoval, ki bo preoblikovana in bo predstavljena prihodnje leto v novi izvedbi.

DAVID: V nasprotju z recimo futurističnim TOP GUN-om je kolekcija Portugieser bolj tradicionalna pri izbiri materialov in barv. Mar želite ohraniti občutek »stare šole« ali bodo te »zgodovinske« materiale kmalu zamenjale bolj visokotehnološke alternative?

Christian Knoop: Portugieserja kot takega ne vidim kot tradicionalnega, Portugieserja vidim bolj kot brezčasno klasiko, morda kot klasičen izdelek. Recimo, trenutno sedim na Eamesovem stolu, Portugieser pa deluje v slogu teh klasik oblikovanja, ki jih najdete v pohištvu. To je dizajn, ki sega desetletja nazaj, vendar meni osebno ni videti kot staromoden ali tradicionalen izdelek. In imate popolnoma prav, za prihodnost analiziramo tudi kolekcijo Portugieser, vendar mislim, da imata dejansko celotna barvna paleta in materializacija trakov velik vpliv. Če pogledate na primer nekaj novejših izdaj Yacht Cluba in tudi Portugieser kronografa, so te že na voljo na kovinski zapestnici ali z gumijastim trakom. To daje uram popolnoma nov, svež in zelo sodoben videz. Ampak zagotovo, če izberete Portugieser z zlatim ohišjem ali na rjavem usnjenem paščku, to ustvarja bolj tradicionalen videz. Ampak! Če izberete isti izdelek z jeklenim ohišjem ali na kovinski zapestnici, bo videti popolnoma drugače. In to zame potrjuje, da imajo splošni oblikovalski namigi Portugieserja to neverjetno brezčasno kakovost, ki ni vrsta športne tehnične modernosti, o kateri govorimo pri kolekciji Pilot’s. Obstajajo zelo brezčasne čiste linije, ki igrajo na isti ravni ali v isti ligi kot nekaj teh oblikovalskih klasik, o katerih sem govoril.

DAVID: Pametne ure dobivajo vse več pozornosti. Portugieser Perpetual Calendar je na primer mehanska ura, ki se lahko postavi ob bok »pravi« pametni uri, toda ali lahko v prihodnosti pričakujemo dejanske pametne ure IWC?

Christian Knoop: Veste, to je vprašanje, o katerem sem se zadnja leta pogovarjal z nekaj novinarji in posamezniki. Ko so se pojavile prve pametne ure, to je bilo pred šestimi ali osmimi leti, je celotna urarska industrija postala nekoliko nervozna, tudi mi v IWC Schaffhausen. Proučili smo možnosti in opravili raziskave na to temo, imeli pa smo razvita tudi dva izdelka in bili smo zelo blizu lansiranja, česar se na koncu nismo lotili. Zadnja leta so pokazala, da so pametne ure na koncu izdelki za kratko uporabo, nekaj, kar zamenjamo vsako leto ali dve, ko pride nov model. V nasprotju s tem so vsi naši mehanski izdelki zasnovani za večnost, prenašajo se na naslednjo generacijo in imajo dolgotrajno in visoko čustveno vrednost, ki je pametna ura nikoli ne more ustvariti. Včasih sem rekel, da dokler ne pridemo do trenutka, ko ljudje začnejo zbirati pametne ure ali pa jih podarjati svojim otrokom, ko diplomirajo, dokler ne dosežemo te točke, menim, da je naše podjetje varno in pametne ure niso grožnja mehanskim uram. Kljub temu se zavedamo, da veliko naših strank uporablja pametne ure ali več pametnih ur, ki so dobre za določene dejavnosti, na primer tek, plavanje, pohodništvo, golf. Pametne ure ponujajo številne najboljše blagovne znamke, ki jih zdaj ne bom imenoval in naše stranke jih uporabljajo, vendar se s pametno uro nikoli ne bodo pojavile v restavraciji, na poslovnem sestanku ali na prijetnem druženju.

DAVID: Vaša služba se zdi skoraj sanjska. Kako je videti vaše vsakodnevno jutro, pa tudi delo?

Christian Knoop: To je tudi zame sanjska služba, ker ponuja veliko različnih vidikov, priložnost za delo s fantastično ekipo kreativcev, ki prihajajo iz različnih držav, različnih okolij. Še vedno se mi zdi zelo navdihujoče delati s temi ljudmi. Hkrati se kot oblikovalska ekipa zagotovo soočamo z zelo različnimi izzivi v kontekstu blagovne znamke IWC Schaffhausen. Delo na naših urah, na mehanizmih zavzema večino zmogljivosti, vendar delamo tudi na celostnem oblikovanju, na razstavah, butikih, filmih, oglaševanju, naši spletni strani, arhitekturi našega sedeža … Gre torej za zelo večplasten vsakodnevni posel, preko katerega se tu in tam z veseljem srečam s strankami po vsem svetu, ki so navdušene nad blagovno znamko in jo poznajo veliko dlje kot jaz. Ponujeno nam je fantastično ustvarjalno območje za delo, srečamo pa tudi nekaj nadarjenih in zelo navdihujočih ljudi.

DAVID: Kaj je po vaše bolj ključno za uspeh, kdo sledi komu, oblika ali dizajn?

Christian Knoop: Oba sta pomembna, resnično. Popoln izdelek najde ravnovesje med obliko in funkcijo, še posebej pri znamki, kot je IWC, kjer sta inženiring in oblikovanje del naše DNK in del naše diferenciacije. Oboje moramo združiti v vsakem izdelku in to na koncu skrbi, da je izdelek popoln, ne pretirano zasnovan, pa tudi ne preveč oblikovan – da resnično prinaša te vidike v popolno harmonijo.

DAVID: Če bi lahko oblikovali uro in kolekcijo popolnoma iz ničle, kakšno vrsto ure bi oblikovali?

Christian Knoop: Sem velik oboževalec preteklega dela Alexandra Porscheja in mislim, da se je nekaj oblikovalskih linij prebilo tudi v sedanje kolekcije Aquatimer ali Pilot, vendar bi z veseljem delal z njegovo tradicijo in se vključil v njegovo razmišljanje glede oblikovanja časomerov.

DAVID: Ali bi lahko o moškem brez mehanske ure govorili kot o pravem moškem?

Christian Knoop: Ja, poznam veliko ljudi, ki nikoli ne nosijo ur, niti pametnih niti mehanskih, tako da nočem nikogar užaliti, ampak tisti, ki nosijo ure in so pozorni nanje, bodo prej ali slej končali z mehansko uro na zapestju.

DAVID: Eden izmed najpomembnejših ambasadorjev znamke, Lewis Hamilton, v sodelovanju z znamko Tommy Hilfiger oblikuje tudi oblačila. Kaj pa ure, ste kdaj pomislili, da bi ga morda vključili v proces oblikovanja, saj ima do tega veliko afiniteto?

Christian Knoop: Odlično razume ure. Skupaj sva že pred leti delala na časomeru, bilo je zelo navdihujoče. Vedno je zanimiv proces, ko z Lewisom delamo na nekaterih urah. Mislim, da je bila ura, ki smo jo predstavili pred nekaj leti, verjetno prva, ki je bila dobesedno zasnovana v avtu.

Z Lewisom sva sedela v zadnjem delu avta in se peljala od dirkališča do letališča, med vožnjo pa sva zasnovala novo različico ure. Od takrat radi sodelujemo, v prihodnjem letu pa bo morda luč sveta ugledalo naslednje skupno sodelovanje.