MINEVANJE ČASA SKOZI OČI ZNAMKE HUBLOT IN DANIELA ARSHAMA

Saj veste, sodelovanja, revija DAVID, lepa ljubezenska zgodba. Večkrat smo namreč že poudarili, kako zelo cenimo sodelovanja, sploh tista, podprta z umetnostjo. In po teh je HUBLOT zelo znan, morda v očeh mnogih celo poznan. In tudi ameriški sodobni umetnik Daniel Arsham je bil, kot del nenehnega prizadevanja, da bi bili prvi in drugačni, imenovan za novega ambasadorja švicarskega proizvajalca ročnih ur HUBLOT. Daniel, avtohtoni prebivalec New Yorka, je znan po svojih privlačnih delih na področju slikarstva, kiparstva, instalacij in video umetnosti, v svojem opusu pa nenehno preiskuje idejo časa, zlasti v priznani seriji Linking Time in ikoničnem delu Hourglass.

  

Za začetek novega sodelovanja in za praznovanje večnih povezav med urarstvom, umetnostjo in rokodelstvom bo Daniel predstavil priložnostno 20-metrsko sončno uro v snežni pokrajini švicarskega gorskega letovišča Zermatt, ki stoji v senci Matterhorna, najbolj prepoznavnega vrha v švicarskih Alpah. Veličastna instalacija z naslovom Light & Time uporablja naravne elemente za združevanje bistva merjenja časa z rokodelskim znanjem v obliki otipljive in resnične umetnosti.

Delujoča ura na prostem temelji na sencah obeliska v obliki kremenčevega kristala -ko se sonce ves dan premika, senca, ki jo meče osrednji kazalec, kaže čas v neskončnem belem snegu. Arsham je, če potegnemo črto, s tem delom združil obliko in funkcijo ter ustvaril sončno uro iz naravnih elementov v švicarskih Alpah. Ja, kar malce nerealno se sliši. V Alpah.

“Že vrsto let z velikim zanimanjem opazujem Hublot in projekte, ki jih podpira v prostoru sodobne umetnosti in občudujem njihov drzen pristop k urarstvu, oblikovanju in rokodelstvu. Art of Fusion ostaja eden najpametnejših projektov v urarstvu. Všeč mi je, kako Hublot združuje ideje, vplive in materiale, da ustvari edinstvene, definirajoče oblike. Pridružiti se družini Hublot je seveda poseben trenutek in zelo me zanima izvedba projekta sončne ure Hublot x Daniel Arsham v Zermattu. Fizično bo začasna instalacija povedala nekaj o tem, kako minljiv se lahko zdi čas, vendar bo tudi trajna, saj bo ustvarila spomin, ki bo presegel minevanje sekund, minut, ur in dni pri vseh tistih, ki se podajo na goro, da bi instalacijo videli.” – DANIEL ARSHAM SODOBNI UMETNIK IN HUBLOTOV AMBASADOR

Na ta način sta sneg in svetloba združena, da povežeta umetnikovo lastno kristalizirano vesolje z dediščino in zgodovino znotraj Hublotove švicarske urarske obrti. Sončna ura sicer odraža Hublotov oblikovalski jezik in vključuje znane poteze, kot so znameniti vijaki, ki krasijo okvir Big Banga. Instalacija pa prinaša prinesla tudi posebnost: vidna bo samo z vrha, za ogled pa bodo morali ljubitelji umetnosti vrh gore premagati s pomočjo žičnice v Zermattu imenovane Hublot-Express, ki vas popelje 954 metrov bližje nebu.

Za konec še nekaj. Zdelo se je smiselno predstaviti partnerstvo z Danielom v Zermattu. To je Hublotovo mesto! Letovišče je v tej luči opremljeno z oglasnimi materiali Hublot, urami Hublot in butikom Hublot Zermatt z lesenim dekorjem v slogu koče za pristno smučarsko vzdušje. Od leta 2017 je povezavi s krajem Hublot sicer izdal štiri omejene serije ur, ki častijo trajno povezavo med Hublotom in Zermattom.