META IN FACEBOOK POD VALOM KRITIK

Podjetje Meta je bila prizadeto s skupinsko tožbo v vrednosti 3,2 milijarde dolarjev, poroča The Guardian. Tožba veli, da je podjetje kršilo konkurenčno zakonodajo z izkoriščanjem podatkov 44 milijonov uporabnikov Facebooka v Združenem kraljestvu med letoma 2015 in 2019.

  

Tožbo je vložila pravna specialistka dr. Liza Lovdahl Gormsen pri sodni družbi Innsworth. Lovdahl Gormsenova je navedla, da je Facebook kot glavno družbeno omrežje v Združenem kraljestvu in lastnik drugih družbenih omrežij, kot sta Instagram in Whatsapp, spremljal navade uporabnikov na spletnih mestih in “zlorabljal svojo prevlado na trgu, da bi navadnim Britancem naložil nepoštene pogoje in ustvaril način za izkoriščanje njihovih osebnih podatkov.”

“Izkoriščajo uporabnike tako, da vzamejo njihove osebne podatke, ne da bi jim ustrezno nadomestili za prevzem teh podatkov,” je dejal Lovdahl Gormsen v izjavi za The Guardian. “Mislim, da uporabnikom ni povsem jasno, ko kliknejo pogoje in določila, kako nepošten je ta dogovor.”

Kot skupinska “opt-out” tožba se uporabnikom ni treba pridružiti primeru in bodo prejeli odškodnino, če bo tožba uspešna, razen če se odločijo za odstop.

Meto so o primeru obvestili odvetniki, ki sodelujejo z Lovdahl Gormsenovo.