MESTNA MOBILNOST DANAŠNJEGA DNE

Že več desetletij je Yamaha eden najuspešnejših in najbolj spoštovanih proizvajalcev 50-kubičnih skuterjev na evropskem trgu. Podjetje je od 90. let 20. stoletja pod blagovnima znamkama Yamaha in MBK izdelalo nekaj najuspešnejših modelov v tej industriji – vključno z resničnimi ikonami, kot so BW’s/Booster, Aerox/Nitro in različica skuterja NEO’s/Ovetto z motorjem z notranjim izgorevanjem. Za leto 2022 NEO’s nove generacije predstavlja Yamahin prvi množično izdelan električni skuter za evropski trg, in je primerljiv s 50-kubičnimi skuterji. Ta cenovno dostopni novi model brez emisij je pripravljen pustiti svoj pečat pri preoblikovanju urbane mobilnosti v evropskih mestih.

  

NEO’s je bil že od nekdaj znan po svojem preprostem, univerzalnem, a privlačnem slogu, novi električni model pa se ponaša z novim elegantnim oklepom s pokončnim slogom ter minimalnim previsom spredaj in zadaj, kar temu novemu skuterju daje edinstven značaj.  Kompaktni oklep ima mehke, zaokrožene linije, ki poudarijo občutek sproščenosti ter nakazujejo, da je vožnja s tem izjemno tihim skuterjem brez emisij preprosta. Nove žaromete LED v obliki oči, ki so dobili navdih pri ikoničnem sprednjem delu originalnega modela NEO’s, obdajajo beli obročki, ki skuterju dajejo svež, preprost in sodoben videz. Model NEO’s se poleg svoje estetske zasnove ponaša tudi s praktičnimi podrobnostmi, ki poudarjajo njegovo vlogo mestnega skuterja za vsakodnevno vožnjo. Gumijasti utori na robovih modela NEO’s ustvarjajo eleganten videz, ga ščitijo pred manjšimi udarci in praskami, prav tako pa prekrivajo različne zaponke, da je videti še bolj privlačen. NEO’s je na voljo v dveh nevtralnih in hkrati mogočnih barvah, ki odlično zajemata njegov preprost, a močan značaj: v beli Milky White in črni Midnight Black. Pri obeh barvnih različicah se uporablja barva Aqua, ki je bila posebej razvita za novi NEO’s. Zasnovana je bila kot prepoznavni znak modela Yamaha EV in se uporablja kot poudarek na pokrovu baterije in kot barva za 3D-logotipe skuterja NEO’s.

Novi skuter NEO’s poganja Yamahina integrirana pogonska enota (YIPU) najnovejše generacije, ki je bila razvita na podlagi obsežnega znanja, ki ga je podjetje pridobilo med razvojem pionirskih električnih skuterjev v zadnjih treh desetletjih, vključno s skuterjema Passol in EC-03. V osrčju tega kompaktnega pesta z neposrednim pogonom se nahaja na novo razvit, zračno hlajen brezkrtačni električni motor, ki prinaša visoke stopnje navora ter tako zagotavlja nemoteno delovanje, močne pospeške in izjemno tiho delovanje. Ključna značilnost te integrirane pogonske enote YIPU druge generacije je izjemno učinkovita zasnova menjalnika brez prestav. Na ta način so izgube prenosa električne energije bistveno manjše kot pri menjalnikih z zobniki in pogonskimi jermeni. Še ena pomembna prednost Yamahine zasnove z neposrednim pogonom je ta, da med premikanjem mehanskih delov ne nastaja nikakršen hrup. Zahvaljujoč izjemno tihemu delovanju je vožnja sproščujoča in prijetna. Ker vsebuje manj gibljivih delov, so obratovalni stroški minimalni.

Litij-ionska baterija s 50.4 V/19.2 Ah, ki tehta le 8 kg in je nameščena pod sedežem na sredini šasije, zagotavlja visoko izhodno moč na zadnjem kolesu. To baterijo z visoko gostoto energije je Yamaha razvila in izdelala v lastni proizvodnji. Pri polni napolnjenosti ima skuter v načinu STD in pri temperaturi baterije 25 °C v preskusnem ciklu WMTC (razred 1) doseg približno 37 km. Skuter NEO’s je opremljen z eno baterijo, ki je del standardne opreme, vključuje pa tudi priključek in ohišje za drugo izbirno baterijo, ki lahko poveča doseg na približno 68 km.