MERCEDES-MAYBACH NA ELEKTRIČNI POGON JE TU!

Mercedes-Maybach je novi teden začel s predstavitvijo svojega prvega vozila na baterijski pogon, SUV 2024 EQS 680. Izjemno luksuzna različica standardnega SUV-ja EQS ima dolg seznam dekadentnih funkcij, s katerimi se lahko primerja le malo električnih vozil, ter nadgrajen pogonski sklop.

  

Kot je pri Maybachu običajno, je podznamka že tako elegantno vozilo ponesla v nove glamurozne višave. Novi SUV EQS 680 je morda videti prav tako kot Mercedes-Benz, na katerem temelji, vendar so podrobnosti tiste, ki ju ločujejo. Nova različica ima na prednjem delu trikrako zvezdo, ki se nahaja tik nad masivno prednjo masko, okrašeno s kromiranimi rešetkami, ki naj bi posnemale videz zaščitne rešetke Panamericana. Preostali deli vozila, ki je na voljo z opcijskim dvobarvnim lakiranjem, ponujajo več kromiranih podrobnosti in obvezno oznako Maybach, prefinjeno preobrazbo pa dopolnjujeta presenetljiva 21- ali 22-palčna monoblok platišča.

Maybach je nekoliko izboljšal tudi notranjost vozila EV, zato sedaj predaj najdemo Hyperscreen, ki se razprostira na armaturni plošči in ima za Maybach značilen začetni zaslon. SUV EQS 680 bo med drugim na voljo tudi le z dvema vrstama sedežev namesto s tremi, pri čemer je zadnja vrsta lahko opremljena z dvema posameznima sedežema, ki se nagibata in imata izvlečne naslone za noge, ali s klopjo za tri osebe. Sredinska konzola ponuja držala za pijačo s prostorom za kozarce za šampanjec, v območju prtljažnika pa je na voljo lahko dostopen hladilni predal za shranjevanje najljubših mehurčkov. Naslonjala sprednjih sedežev so opremljena tudi z 11,6-palčnim zaslonom na dotik, posebne luči Maybach pa zagotavljajo ambientalno osvetlitev kabine.

Maybach pa se zaveda, da njegove stranke pričakujejo več kot le nenavadno udobje. Zato je bil električni avtomobil opremljen tudi z močnejšim pogonskim sklopom kot standardni SUV EQS 580. Ta EV z dvema motorjema proizvede impresivnih 536 KM, Maybach pa si je za svojo različico sposodil pogonski sklop iz limuzine AMG EQS in tako povečal moč na 649 KM. Če iščete najmočnejši SUV EQS, je to to. Zaradi dodatne moči lahko Maybach EQS 680 SUV od nič do 60 km/h pospeši v 4,1 sekunde (tako kot AMG-jeva limuzina), kar je 0,4 sekunde hitreje kot standardni EQS 580 SUV.

Maybachov električni avtomobil je tako kot običajna različica Mercedes-Benz opremljen z baterijskim sklopom s 108,4 kWh. Pri znamki trdijo, da omogoča 600 kilometrov dosega WLTP. Druge mehanske značilnosti vključujejo posebej prilagojeno zračno vzmetenje z namenskim načinom Maybach in štirikolesno krmiljenje.