MEDITERANSKA OBRT

Pri italijanski moški modni znamki Canali so daleč od pretiranih tonov, ki po nepotrebnem pritegnejo pozornost, in uporabljajo nežen pristop, ki nakazuje šepetajočo prisotnost. Nežnost za Canali pomeni vseobsegajočo miselnost. Oblačila so nežna. Zagotavljanje najboljših oblačil, izdelanih v Italiji, iz najmehkejših materialov je nežno. Tudi najkrajša dobavna veriga je nežna, do ljudi in planeta, na katerem živimo. Takšna nežnost se izraža predvsem v rokah, ki izdelujejo. Obrtnost je steber italijanskega proizvajalca Canali, zato je nova kolekcija poimenovana Mediterranean Craft. Čeprav ima znamka Canali sedež in v celoti proizvaja v Italiji ter spodbuja vrline italijanske obrti, z odprtostjo in veseljem sprejema lepoto, ki jo obrt ustvarja v drugih kulturah, ter označuje predmete in dodatke, ki naj bi bili del vsakdanjega življenja moških vseh starosti in življenjskih obdobij. Moškost je danes pluralna. Kolekcija je nežna v svoji prilagodljivosti. Narejena je tako, da si jo lahko vsakdo razlaga po lastnih željah.

  

Pri znamki Canali je ključnega pomena njihov kroj. Krojenje, ki mehko sledi linijam telesa in izrisuje naravno, tekočo silhueto, bodisi z vdolbenimi rameni bodisi z nekoliko bolj poudarjeno linijo ramen in polnejšimi hlačami. Najboljši izraz krojaštva Canali najdemo v delu kolekcije Double, seriji ročno izdelanih izdelkov, izdelanih z izjemno zapleteno tehniko, katere rezultat so oblačila brez podloge, brez šivov in z nevidnimi šivi, kar so dosežki obrtniške finese, izpostavljeni v obliki suknjičev in hlač, pa tudi obojestranskih karirastih plaščev in srajc z barvnimi bloki. Slikarsko gibanje zagotavljajo Vichyjevi karo vzorci, mikro ali makro, ki se kot žakard prelivajo na volni za obleke ali so nepravilno poslikani na ležernih majicah in hlačah. Cvetlični motivi dodajo dodaten čar. Kolekcija Mediteranske obrti preveva različne puloverje iz trikota, vse do kvačkane jakne “trucker”, ter vrsto teksturiranih kosov in dodatkov iz frotirja. Najmehkejše usnje se na vrhnjih oblačilih meša s tehničnimi tkaninami, medtem ko je za obleke Care in pletenine, izdelane iz organskih ali recikliranih tkanin, značilna vedno budna okolju prijazna drža. Datum 1934 – leto ustanovitve podjetja Canali se kot zašepetan logotip ponavlja na nekaterih kosi in dodatkih kot uvertura v praznovanje, ki bo uradno potekalo naslednjo sezono. Takšno vizijo gentlemanstva dopolnjujejo večerna oblačila v nežnih pastelnih odtenkih, poleg bolj tradicionalne črne in bele, ter degagé oblike, ki jih poudarjajo srajce iz lanu ali voala in žametni copati. Izbira tkanin daje smartorialnemu odklonu vsebino, fina volna, teksturiran lan, frotir, oprano usnje nappa, svila. Paleta je lahkotna in lahkotna mešanica bele, peščene, nebesno modre, sivke, sončnice z gostimi poudarki karamele, temno rjave, modre, modro črne in bordo barve.

Dodatki, kot so kape, vedro klobuki, pasovi iz tkane rafije in različni čevlji, superge, copati, sandali, preoblikovani žametni copati, copati z vrvnim podplatom, mokasini, zaokrožujejo predlog. Mnogoterost sporočila prikliče mnogotero občinstvo in nežno ustvari občutek enotnosti in pripadnosti. Čudovit odklon iz povprečja pustih kolekcij in hkrati izvirnost, ki je tako zelo edinstvena znamki, ki se počasi bliža svoji devetdesetletnici. V našem uredništvu že komaj čakamo, da preizkusimo in uvidimo nove kose Mediteranske Obrti v čudoviti umeščenosti Galerije Emporium.