MAZDA ORJE LEDINO – IN TO KAKO!

Povsem nova Mazda CX-60 predstavlja dve novosti za japonsko znamko: uvaja prvo priključno hibridno tehnologijo znamke za evropski trg športnih terencev, hkrati pa v ponudbo pogonskih sklopov dodaja povsem nov 3,3-litrski vrstni dizeljski šestvaljnik e-Skyactiv D. A danes se bomo osredotičili predvsem na prvega. Popolnoma novi CX-60, ki širi Mazdino linijo športnih terencev, je sicer prvi od dveh novih modelov iz skupine “Large Product”, ki bosta predstavljena po vsej Evropi v naslednjih dveh letih.

  

CX-60, ki dokazuje Mazdino predanost pristopu k več rešitvam za trajnostno mobilnost in načelu prave rešitve ob pravem času, izpolnjuje vse večje potrebe segmenta s širšo izbiro SUV vozil, ki združujejo najnovejšo okoljsko učinkovitost z užitkom v vožnji. Mazdin novi vodilni model, Mazda CX-60 PHEV, predstavlja prvi priključni hibridni model podjetja in pooseblja vse, kar je Mazda vgradila v svoj DNK v zadnjih 100 letih, od izjemnega zunanjega in notranjega oblikovanja do najboljše japonske izdelave ter inovacij na področju tehnologij, osredotočenih na človeka.

Impozantna moč čudovitega in dinamičnega sloga Mazde CX-60 izraža inteligenco in eleganco najnovejših dosežkov v dizajnu Kodo, ki je vtkan v osupljivo arhitekturo SUV z motorjem spredaj in pogonom na zadnja kolesa. Elegantna notranja zasnova vrhunske kakovosti na drugi strani hkrati združuje različne materiale in teksture, kot so javorjev les, nappa usnje, edinstveno obdelan japonski tekstil, kromirani detajli in posebej podrobni šivi armaturne plošče.

Tehnologije, osredotočene na človeka, so bile premišljene in izpopolnjene, da bi izpopolnile vozno izkušnjo Jinba-Ittai in bolj kot kadarkoli izpolnile individualne potrebe voznika. Revolucionarni Mazdin sistem za personalizacijo bo tako na primer prepoznal potnika na voznikovem sedežu in samodejno prilagodil okolico – položaj sedeža, volan, ogledala, zaslon za aktivno vožnjo, celo nastavitve zvoka in klimatske naprave – tako, da se bo prilegala njihovi telesni obliki in osebnim preferencam.

CX-60 PHEV hkrati vodi Mazdino evropsko uvedbo priključnih hibridnih modelov s pogonskim sklopom, ki združuje Skyactiv-G 2.5, štirivaljni bencinski motor z neposrednim vbrizgom z velikim 129 kW električnim motorjem in 355 V, 17,8 kWh visoko zmogljivosti baterijo. Ta kombinacija zagotavlja skupno moč 327 KM/241 kW in obilen navor 500 Nm, zaradi česar je to najmočnejši cestni avtomobil, ki ga je Mazda doslej proizvedla. Mazda CX-60 PHEV zagotavlja izjemno zmogljivost, saj pospeši od 0 do 100 km/h v samo 5,8 sekunde in doseže omejeno največjo hitrost 200 km/h. Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV ponuja 63 km vožnje na motorni pogon s hitrostjo 100 km/h ali manj.

Postavitev visokonapetostne baterije med sprednjo in zadnjo premo ter čim nižje znotraj karoserije daje novi Mazdi CX-60 PHEV posebno nizko težišče. To v kombinaciji s sistemom stalnega pogona na vsa kolesa daje avtomobilu vrhunsko vodljivost, ki je primerljiva z najboljšimi modeli v premium segmentu. Pogonski agregat je povezan z novim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in Mazdinim sistemom štirikolesnega pogona i-Activ. Dizelski agregat e-Skyactiv D in bencinski motor e-Skyactiv X (prav tako na voljo) sta lahko opremljena tudi samo s pogonom na zadnja kolesa. Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) ponuja izbiro štirih načinov vožnje (plus način EV za PHEV), da zagotovi optimalen nadzor in užitek v vožnji v vsakem scenariju vožnje.

Konec koncev Mazda z novim modelom CX-60 orje ledino in pričakujemo lahko, da se bo tehnologija z leti le še dodatno razvila v smer, ki bo vse bolj vznemirljiva in okolju prijazna. Do takrat pa se prepustimo zmogljivi zverini, ki že danes jemlje dih…