L’OREAL ZA PRIHODNOST

Simpatični Turk Güven Dalgıç je moški, ki je klub svoji mladosti prehodil že neštete poti, spoznal številna svetovna mesta in napisal mnogo uspešnih zgodb. Po življenju v Parizu, v katerem je pobližje spoznal svet glamurja in visoke mode ter umetnosti, ga je usoda pripelja v Zagreb, kjer mu je bila zaupana vloga generalnega direktorja L’Oréalove LUXE divizije Adria / Balkan. Plod njegovega dobrega dela je moč opaziti na večih področjih, eden glavnih uspehov pa je vsekakor dejstvo, da so se začeli pod njegovo taktirko v okviru premijskih dogodkov na luksuznih lokacijah zbirati modni in lepotni veljaki s celotne regije. Družbena odgovornost, ki jo skupaj z ekipo izkazujejo s številnimi akcijami in pobudami so znamenje, da L’Oréalovci dejansko živijo to kar govorijo in zato je toliko bolj pomebno, kakšne aktivnosti pomagajo podpirati v vsakdanu v naši širši regiji. Sledenje okoljsko varnim produktom z minimalnim ogljičnim odtisom je zavedanje, ki ga krepimo iz dneva v dan, še zlasti ob uporabi lepotilni dišavnih izdelkov v naših kopalnicah in kjerkoli skozi naš vsakdan.

  

DAVID: L’Oréal Adria je del skupine L’Oréal s široko paleto izdelkov za nego kože, lepoto in nego las. Ali nam lahko poveste, kateri izdelki za moške so na voljo v naši regiji?

Güven Dalgıç: Kot ste že sami omenili, ima skupina L’Oréal širok portfelj z več kot 50 mednarodnimi in lokalnimi blagovnimi znamkami v štirih različnih oddelkih. Zaradi tega smo edinstven svetovni igralec čiste lepote. Znotraj luksuznega oddelka, kjer delam, imamo globalno več kot 26 lokalnih ali mednarodnih blagovnih znamk. V regiji jih distribuiramo 15, med največjimi so Armani, YSL, Lancome in Kiehl’s. Ko gre za moške linije, moram seveda najprej začeti z dišavami. Ko govorimo o diviziji LUXE, dišave danes predstavljajo več kot polovico našega poslovanja v regiji, 40 % prodaje dišav pa predstavljajo prav moški izdelki. Predvidevamo, da smo vodilni na trgu v kategoriji moških in ženskih dišav. Imamo res ikonične izdelke, kot so Acqua di Gio in Code by Armani, Y Yves Saint Laurent, Born in Rome by Valentino in Ocean by Prada. V drugih moških kategorijah, kot je na primer nega kože, imamo res široko paleto izdelkov. Biotherm Homme (No1 Luxury Male skincare worldwide) in Kiehl’s men sta dva glavna, ki jih lahko naštejem. Vabim vas, da obiščete Maxi v Ljubljani, da odkrijete nov kotiček Biotherm in njegove fantastične moške izdelke!

DAVID: To leto je zaznamovala neverjetna predstavitev novega parfuma Giorgio Armani Code na razburljivem dogodku v Zagrebu, ki je združil ljudi iz cele regije.

Güven Dalgıç: Res je, tako kot ste rekli. Bil je neverjeten trenutek, ko je Giorgio Armani s svojo novo kampanjo Code uvedel sodobno poglavje v svetu moških dišav Giorgio Armani. Po dolgem času se nam je zgodilo, da smo združili vse naše deležnike, znane osebnosti, medije in maloprodajne partnerje iz vseh držav Adrie/Balkana. V izjemno veselje je deliti takšne trenutke z ljudmi, s katerimi delamo, in dogodek Code je bil vrhunski povzetek tega. Verjamem, da so vsi zelo uživali, ko so odkrili ponovno pisanje kodeksa moškosti.

DAVID: Bi rekli, da se je rutina moške nege kože v zadnjih nekaj letih močno spremenila?

Güven Dalgıç: Moram reči, da so potrošniki zadnja leta veliko bolj seznanjeni z izdelki in rutinami za nego kože. In to velja tako za ženske in moške potrošnike. To je deloma tudi posledica zadnjih dveh posebnih let zaradi pandemije, ko smo ljudje vendarle dobili tudi priložnost, da se bolj osredotočimo na svoje dobro počutje na splošno. Zvezdniška kategorija za moške so vlažilna sredstva. V zadnjem času so v trendu vlažilni balzami, energijski pilingi, boost serumi in razne formule za umivanje obraza. Moški pogosto mislijo, da potrebujejo manj skrbi za zdravje ali kakovost svoje kože, podatki o porabi izdelkov za nego kože glede na spol so skozi leta kazali velika odstopanja. A globalno vendarle vidimo spremembe v moški perspektivi. Vidimo, da segment blagovnih znamk moških izdelkov za nego raste hitreje kot drugi, je pa ta segment vsekakor še vedno veliko manjši od segmentov ženskih izdelkov za nego.

DAVID: Katere parfume ali izdelke za nego kože in las uporabljate osebno?

Güven Dalgıç: Moji najljubši parfumi so YSL Le Vestiare TUXEDO, novi Armani Code EDP in Prada Ocean. Nosim jih odvisno trenutka in priložnosti. Pri negi las sem velik oboževalec Redken Brews. Največkrat uporabljam njihovo glineno pomado in sprej za zgoščevanje. Za nego kože pa imam dva najljubša: Biotherm Homme in Kiehl’s Men, natančneje Biotherm Aquapower in Kiehl’s Facial Fuel.

DAVID: Se strinjate, da so kakovostni izdelki za nego kože in parfumi lahko del naše samozavesti, podobno kot pravi pregovor, da obleka naredi človeka?

Güven Dalgıç: Ne bi se mogel bolj strinjati! In to se mi zdi tudi povezava z našo močno vizijo pri L’Orealu. Ustvariti lepoto, ki premika svet. Vemo, da je lepota več kot le dober videz. Lepota nam daje zaupanje vase, v to, kar želimo biti, in v naše odnose z drugimi.

DAVID: Več podjetij je spremenilo marsikatero formulo zaradi novih omejitev, predpisov EU in zdravstvenih razlogov, ali se je enako zgodilo z blagovnimi znamkami L’Oréal?

Güven Dalgıç: Pri L’Orealu vedno v celoti spoštujemo evropske direktive, nikoli ne pristajamo na kompromise, ko gre za kakovost naših izdelkov, in to povsod po svetu. Znanost je v našem DNK in naše znanstvene inovacije nam omogočajo, da se hitro prilagodimo vsaki novi zahtevi.

DAVID: Ker veliko potujem in izkušam vse najbolj prefinjene podrobnosti več vrhunskih znamk v Parizu, Londonu in drugih velikih prestolnicah, kako težko je enako izkušnjo blagovne znamke prenesti na končnega kupca? Kaj se zdi največji izziv na tem področju predvsem na slovenskem oziroma hrvaškem trgu?

Güven Dalgıç: Hvala, zelo dobro in pomembno vprašanje. Moram priznati. Ko sem pred tremi leti iz Pariza, ene od prestolnic luksuza, mode in lepote in kjer je luksuzna kozmetika predstavljena predvsem na zelo premijski način, prišel na sedanji položaj v regiji, nam je primanjkovalo »premijskosti«. Preprosto zaradi distribucije in stičnih točk luksuznega trga. Brez dvoma je to posledica pomanjkanja velikih veleblagovnic ali mednarodnih parfumerij, kjer bi ljudje lahko bili deležni ekskluzivnih storitev. A v zadnjih treh letih smo vložili ogromno truda in naložb dvig trga na bolj luksuzno raven. S ponosom lahko navedem konkreten lokalna primera – Ljubljana Müller BTC shop in Zagreb Müller Main Square shop. Potrošniki, ki so v teh trgovinah nakupovali prej in zdaj, zagotovo vidijo spremembo. Imamo več vrhunskih trgovin, boljšo izpostavljenost blagovne znamke, ki bi jo lahko izvedli, in temu primerno več vrhunskih storitev, ki jih lahko ponudimo našim strankam. Tako ima Müller Main Square v Zagrebu zelo inovativno in napredno napravo Beauty Tech znamke Lancome, imenovano Skin Screen, ki je na voljo le v velikih mestih in na vrhu sveta. Še ena odlična novica je, da parfumerija Douglas po uspehu na Hrvaškem ponovno vstopa na slovenski trg.Naj še izpostavim, da je v vseh državah Adria-Balkanske regije viden razvoj visoko premijskih parfumerij. Odličen primer je veriga parfumerij Belodore.

DAVID: Ali lahko z nekaj besedami opišete svojo vlogo in aktivnosti, povezane s trajnostjo divizije L’Oréal Adria?

Güven Dalgıç: Trajnost je tema, ki mi je zelo blizu, ne le kot poslovnežu, ampak kot ozaveščenemu posamezniku. Med številnimi drugimi razlogi, ki jih lahko naštejem, zakaj sem ponosen, da delam v L’Oréalu, je trajnostno delovanje podjetja gotovo najpomembnejše. Kot ste morda že slišali, je L’Oréal predstavil svoj trajnostni program, imenovan »L’Oréal za prihodnost«. Gre za izjemno resne in obsežne zaveze! Kot vodja nosim veliko odgovornosti za prenašanje in izvajanje vrednot tega programa in temu sem zelo predan. V okviru programa »L’Oréala za prihodnost« imamo zelo stroge lokalne cilje za posamezne blagovne znamke in podjetja, ki jih moramo doseči, in številne smo že uvedli. Moram reči, da je to šele začetek dolgega maratona za vse naše subjekte.

DAVID: Kako takšno veliko podjetje, kot je L’Oréal, omeji svoj vpliv na okolje na vseh ravneh dobavne verige, distribucije itd.?

Güven Dalgıç: »L’Oréal za prihodnost« je globalni program trajnostnega razvoja skupine L’Oréal in kot tak vključuje vse trge, na katerih poslujemo, tudi Slovenijo. Ta program ne vključuje le preoblikovanja našega podjetja z namenom ohranjanja naravnega okolja, temveč ima širši družbeni kontekst, povezan s podporo ranljivim skupnostim, predvsem s sodelovanjem z nevladnim sektorjem. Med jasnimi cilji smo se zavezali k preoblikovanju lastnih dejavnosti, da bi spoštovali omejitve našega planeta. To vključuje omejevanje vplivov na podnebje, vodo, biotsko raznovrstnost in naravne vire; krepitev našega poslovnega ekosistema za pomoč pri prehodu v bolj trajnosten svet, pa tudi prispevanje k reševanju svetovnih izzivov s podpiranjem nujnih družbenih in okoljskih potreb. Ti cilji so postavljeni upoštevajoč znanostjo in koncept »planetarnih meja«, torej prilagajanje temu, kar naš planet lahko prenese, hkrati pa ostati varen kraj za življenje, ne le za ljudi, ampak za vse rastlinske in živalske vrste.

DAVID: Kateri so glavni izzivi trajnostnih inovacij, na primer na področju embalaže, transporta, nabave?

Güven Dalgıç: Za optimizacijo naše embalaže smo uvedli široko paleto dopolnilnih pobud. Tako se trudimo uporabljati reciklirane materiale, zmanjšati intenzivnost embalaže, uporabljati materiale iz obnovljivih virov, kadar je to mogoče, skušamo tudi omogočati ponovno polnjenje posod in embalaže doma ali na prodajnih mestih, da bi tako poskrbeli za omejitev uporabe embalaže za enkratno uporabo. Poleg tega z inovativnimi formulami, kot so trdni kozmetični izdelki, skušamo embalažo tudi odpraviti. Glavni izziv na tem področju je izobraževanje potrošnikov o pomenu optimizacije embalaže ter o ohranjanju enostavne in privlačne za uporabo. Tudi promet in njegov vpliv sta na vrhu seznama naših zavzemanj, saj je promet neposredno povezan z emisijami CO2. Od leta 2006 smo emisije CO2 zaradi transporta naših izdelkov v regiji zmanjšali za 23 %. To nam je uspelo s prilagajanjem procesov, optimizacijo števila vozil, spreminjanjem in izboljšanjem voznega parka, najbolj pa smo ponosni na to, da smo naše partnerje vključili v bolj trajnostne načine poslovanja! Ko gre za vire, ki se uporabljajo v proizvodnih procesih, upravljamo našo porabo naravnih virov, da zagotovimo, da so naše dejavnosti združljive s planetom, katerega viri so omejeni. Ko že govorimo o pridobivanju virov in njihovi porabi, lahko z vami delim nekaj zelo dobrih rezultatov, doseženih do leta 2021:

60 % sestavin v naših formulah je na biološki osnovi, pridobljenih iz bogatih mineralov ali iz krožnih procesov.

21 % plastike, uporabljene v naši embalaži, izvira iz recikliranih ali bioloških virov.

L’Oréal je predelal 97 % odpadkov, ki se jim ni bilo mogoče izogniti pri izvoru, s ponovno uporabo, recikliranjem ali izkoriščanjem za proizvodnjo energije.

DAVID: Kako vključite vse L’Oréalove zaposlene in operacije v trajnostni pristop k industriji?

Güven Dalgıç: Naše zaveze presegajo zgolj preoblikovanje našega poslovnega modela, zato v proces vključujemo vse naše deležnike. Preobrazba se mora namreč začeti od znotraj, zato imamo celotno ekipo L4TF, ki je namenjena izobraževanju vseh naših zaposlenih o glavnih izzivih, s katerimi se sooča človeštvo, pa tudi o tem, kako naše poslovanje vpliva na podnebje, vodo, biotsko raznovrstnost in vire, pridobljene za naše izdelke. Odlična stvar pri tem programu je, da imajo vsi naši zaposleni svojo vlogo, saj ta preobrazba vključuje našo celotno vrednostno verigo, od načina pridobivanja virov prek proizvodnega procesa, transporta, komunikacije na prodajnem mestu in končno do stopnje potrošnje. Lahko vam povem, da naši zaposleni v L’Orealu trajnost dojemajo kot največji ponos.

DAVID: Embalaža je lahko velik problem pri doseganju trajnostne prihodnosti. Kako se lotevate tega problema?

Güven Dalgıç: Za L’Oréal je ponudba odgovorne, trajnostne embalaže za naše izdelke hkrati velik izziv in ključna zaveza. Od leta 2007 uporabljamo eko dizajn embalaže. Sprejemanje takšnega pristopa pomeni premislek o naših izdelkih na celosten način, od oblikovanja do recikliranja embalaže po uporabi. Nenehno uvajamo inovacije, da bi našim potrošnikom zagotovili bolj trajnostno nakupno izbiro in istočasno ohranjali visoko kakovost vseh naših izdelkov, saj pri kakovosti ne sklepamo kompromisov! Skupaj so nam te pobude že omogočile, da smo leta 2021 dosegli nekaj pomembnih mejnikov:

100 % papirja, uporabljenega za letake o izdelkih, in 99,9 % kartona, uporabljenega za zložljive škatle za končne izdelke, ima certifikat, da prihaja iz trajnostno upravljanih gozdov.

21 % plastike, uporabljene v naši embalaži, izvira iz recikliranih ali bioloških virov.

Leta 2021 je 67 % plastičnega PET, ki ga skupina uporablja po vsem svetu, iz recikliranega izvora.

DAVID: Stekleničke za ponovno polnjenje so vse bolj prepoznavne v kozmetični industriji, tudi pri L’Oréalu. Kakšno je vaše mnenje o tovrstnih praksah?

Güven Dalgıç: To je res zelo pomemben del L’Orealovega trajnostnega programa: krepitev našega ekosistema. Steklenice za ponovno polnjenje so odličen način za vključevanje naših potrošnikov v zmanjševanje vpliva na okolje, saj poleg tega, da za svoj denar dobijo več, so ti izdelki tudi bolj priročni. Na tem področju imamo zelo jasen cilj: do leta 2025 bo 100 % naše plastične embalaže mogoče ponovno napolniti, reciklirati ali kompostirati. Vse blagovne znamke so enako vključene v ta cilj in po vašem priznanju smo že začeli velik premik. Kljub številnim nedavnim lansiranjem izdelkov z možnostmi ponovnega polnjenja – nova dišava Armani Code je bila eden najnovejših primerov – pa je v prodaji še vedno majhen delež izdelkov, ki omogočajo ponovno polnjenje. Na to pot skušamo priključiti tudi naše potrošnike in imamo jasen tudi cilj – da bi do leta 2025 v diviziji Luxe s polnjenji dosegli eno četrtletje naše prodaje.

DAVID: Ali sodelujete s celotno dobavno verigo, da bi dosegli trajnost in preglednost na vseh ravneh in točkah proizvodnje, distribucije itd.?

Güven Dalgıç: Zagotovo! Z njimi sodelujemo na dnevni bazi. To je ključno za naše preoblikovanje in zmanjšanje emisij ogljika. Obstajajo zelo jasni in strogi globalni tovarniški in distribucijski cilji, ko gre za emisije ogljika. Na primer, do leta 2025 bodo vsa naša mesta dosegla ogljično nevtralnost z izboljšanjem energetske učinkovitosti in uporabo 100-odstotno obnovljive energije. Tisto, na čemer trdo delamo tudi z oddelkom za dobavno verigo, je zmanjšanje odpadkov, ki smo jih prej ustvarili. Vodimo politiko Zero Waste in od vračila izdelkov do ustvarjanja ali upravljanja dolgoročnih zalog; imamo delovno silo za drastične ukrepe.

DAVID: Kako nameravate svoje stranke izobraževati in jih usmeriti na pot trajnosti in boljše prihodnosti?

Güven Dalgıç: Vprašanje izobraževanja potrošnikov je za nas zelo pomembno, saj brez vključevanja naših strank ne bomo mogli uresničiti zastavljenih sprememb. Za povečanje ozaveščenosti in povezovanje z našimi strankami smo zasnovali številne projekte. Tudi ambasadorji naši blagovnih znamk v trgovinah so zelo temeljito izobraženi na temo in skušajo strankam predati sporočila iz prve roke. Poleg tega animacije blagovnih znamk v trgovinah zdaj vedno uporabljajo vidik trajnosti, da se oznani, da potrošniki vedo za to. Da bi izobrazili potrošnike in naredili naše akcije še glasnejše, smo se pred približno enim letom odločili, da v nekaterih državah v regiji lansiramo lokalne platforme pod imenom beauty4thefuture. Za primer si lahko ogledate hrvaško stran beauty4thefuture.hr. To je platforma, kjer govorimo samo o naših lokalnih trajnostnih ukrepih in poskušamo strankam ponuditi navodila ali informacije, da bodo bolj ekološko ozaveščene, ko gre za uporabo kozmetičnih izdelkov. Vsako leto vlagamo v to stran, da bi dosegli čim več občinstva.

DAVID: V okviru projekta »L’Oreal za prihodnost« je znamka zatrdila, da proizvaja izdelke z okolju prijaznejšimi formulami. Kako težko je ohraniti kakovost, a zmanjšati odtis, narediti izdelke varnejše za okolje?

Güven Dalgıç: Kakovost za nas pomeni zagotoviti najboljše, bodisi sestavine, formulacijo in učinkovitost, v vsakem od naših izdelkov. Od skrbne nabave do brezhibne embalaže, to so koraki v proizvodnem procesu, usmerjeni v odličnost. V fazi razvoja izdelka preverjamo kakovost surovin, uporabljenih v naših izdelkih in embalaži. Naši tesni odnosi z dobavitelji nam omogočajo nadzor nad zanesljivostjo in sledljivostjo sestavin in embalaže, ki sestavljajo naše izdelke. Pred skoraj 15 leti smo se odločili za pristop, ki se osredotoča na okolju prijazen dizajn v vsem, kar počnemo. To pomeni, da si nenehno prizadevamo zmanjšati okoljski odtis naših izdelkov in izboljšati njihov družbeni vpliv. Med letoma 2014 in 2016 so naše ekipe za trajnost, embalažo in raziskave ustvarile okolju prijazno oblikovalsko orodje, imenovano SPOT — Trajnostno orodje za optimizacijo izdelkov. Edinstven razvoj meri okoljski in družbeni vpliv izdelkov celotne Skupine, pri čemer prvič dodaja družbena merila k uporabi okoljskih indikatorjev. Posledično je leta 2021 96 % novih ali prenovljenih izdelkov imelo izboljšan okoljski ali družbeni profil, kar pomeni, da so ekološko zasnovani.

DAVID: L’Oréal vlaga v okoljske projekte tudi prek programov, ki krepijo vlogo žensk. Ali nameravate to razširiti tudi na druge manjšine?

Güven Dalgıç: Globalno L’Oreal vsako leto nameni 50 milijonov evrov v dobrodelni sklad za podporo zelo ranljivim ženskam. Poleg tega vsaka blagovna znamka v portfelju L’Oreala izbere in podpira vsaj en cilj v podporo ranljivim ženskam z uvedbo namenskih programov in sponzoriranjem lokalnih ali mednarodnih nevladnih organizacij. Svoje delovanje želimo razširiti tudi na druge manjšine. Tako je na primer za Luxe blagovne znamke t. i. »solidarity sourcing«, torej sodelovanje z dobavitelji, ki zaposlujejo ljudi iz ranljivih skupin, ključno pri dobavi sestavin. Lancome se je na primer posvetil ohranjanju lokalnega znanja o vrtnicah ter posebej podprl izbrane lokalne pridelovalce vrtnic.

DAVID: Katere družbene izzive poskušate obravnavati v prihodnjih letih poleg okoljskih ciljev in vključenosti?

Güven Dalgıç: Posvečanje in prispevanje k reševanju družbenih izzivov sveta je res zelo pomemben del našega globalnega programa »L’Oreal za prihodnost«. Lahko navedem veliko primerov naših Luxe, blagovnih znamk, ki so močno angažirane, da bi vplivale na družbene izzive (Lancome ‘Write Her Future’, Armani »Acqua for Life«, »Kiehl’s Gives«). Naj izpostavim nedavni primer, kaj smo se z znamko Yves Saint Laurent zavezali in izvedli: Zavedamo se, da ena od treh žensk v življenju doživi nasilje v intimnem partnerskem odnosu. S svojim programom ‘Abuseisnotlove’ je Yves Saint Laurent predan ozaveščanju in boju proti temu velikemu svetovnemu družbenemu problemu. Že dve leti z našo nevladno organizacijo Partner Solidarna na Hrvaškem delujemo tudi lokalno. Tej občutljivi temi namenjamo vse več sredstev in poskušamo ustvariti potrebno ozaveščenost. Letos je v luči mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami 24. novembra v Zagrebu potekala novinarska konferenca YSL Beauty Abuse Is Not Love. Ekipa YSL v regiji Adria-Balkan je zbrala govorce iz stroke, kolege iz medijev in vplivneže z enim ciljem – razmisliti o pomembnem in vseprisotnem družbenem problemu ter povečati stopnjo ozaveščenosti o problemu nasilja nad ženskami oz. nasilje v intimnem partnerskem odnosu.

Za tiste, ki bi želeli izvedeti več o tej temi, lahko pustim povezavo tukaj: