LJUBLJANA, MESTO IGORJA ANDJELIĆA

Igor Andjelić je vizualni umetnik, grafični oblikovalec, organizator dogodkov … tavženkunstler, kot ga je označil Jurij Hudolin. Je estet, je fotograf, je ljubljančan in je flâneur – priložnostni popotnik, opazovalec in poročevalec uličnega življenja v sodobnem mestu, ki preko svojega fotoaparata na telefonu opazuje in posluša kalejdoskopske manifestacije življenja.

Flâneur je tudi naslov Andjelićeve nove publikacije, ki je nastala kot proizvod njegove ljubezni do rodnega mesta – Ljubljane. Na decenten in ličen način mu je skozi objektiv pametnega telefona, uspelo zadržati trenutek lepote našega mesta – odblesk svetlobe na celi paleti arhitekturnih stilov – od Plečnika do socialističnega brutalizma, pa vse do današnje sodobne arhitekture. Ujel je dragocene trenutke sladkega ljubljanskega življenja, sodobnega meščanstva – od naključnih mimoidočih meščanov, ki vsak na svoj način simbolizirajo svoje mesto, do tistih, ki pišejo zgodovino. Ovekovečil je plasti mesta, zamrznil trenutke, ki bodo kmalu postali zgodovina pa hkrati govorijo tudi o prihodnosti.

  

Igor je ustvarjalec socialnih skulptur – publikacija Flâneur je tako kot on, tudi sama neke vrste socialna skulptura. Knjiga poleg več kot stotih črno-belih fotografij posnetih v Ljubljani s kamero IPhone-a vključuje tudi preko trideset zapisov najbolj vidnih osebnosti iz različnih sfer – od kulture, novinarske do politične.

Vabljeni, da spoznate Igorja Andjelića in njegova dela! Kdaj in kam? 2. decembra 2022, ob 19.00 v Cukrarno!