KRATEK LUKSUZEN ODDIH

Ko razmišljam o poletnem oddihu, je to vsekakor čas, ko si želim odpočiti in naužiti novih vtisov, polnih novoodkritih detajlov in inspiracij, ki mi napolnijo baterije za to, da lahko delam še bolj kakovostno, tudi kakšno uro dlje, kot je to običajno za povprečnega delovnega človeka. Letošnji oddih je po nekajdnevnih izrednih razmerah s koronavirusno boleznijo covid-19 za številne pod vprašajem, vsaj pri izbiri destinacije ali celo pri načinu izbire, kateri izziv ali oddih sploh izbrati. Sam sem se že nekaj časa igral z mislijo o obisku čudovitega kompleksa v okviru verige Small Luxury Hotels, ki se je pred dnevi odprl malo zunaj Buj v neposredni bližini bolj znanega kraja Grožnjan, dobro uro in pol vožnje iz Ljubljane. In naša vožnja z najnovejšim vozilom serije X6 znamke BMW je minila tako hitro, da v vsem udobju notranjosti vozila in čudovitem belem usnju niti pomislil nisem, kaj bi se zgodilo, če bi bila na meji gneča, ki pa je k sreči ni bilo in smo tako prispeli pred mogočna vrata z velikim napisom San Canzian Village & Hotel. Že ob prvem vtisu in dobrodošlici prijaznega osebja na recepciji dobiš občutek, kot da si nekje v Provansi, vsekakor daleč od doma. Bogata biotska raznovrstnost se pred vami odkriva na vse strani. Pod čudovitim nebom se zazna bližina morja in prijetna sapica, ki vaš pogled usmeri na bližnji bazen, za katerega smo z ekipo že komaj čakali, da ga preizkusimo.

Čeprav je na voljo kar 24 sob in suita, sploh nimaš občutka, da je okoli tebe veliko ljudi, veliko prej bi dejal, da dobiš izjemno intimen in prijeten občutek, tudi ko zjutraj po zajtrku odideš na bazen in uživaš bodisi na vročem soncu bodisi pod prijetnimi senčniki ter v bližnjem baru naročiš okusne koktejle, medtem ko prebiraš spletne novice ali revije, ki jih obožuješ. Seveda, da ne pišem na široko tudi o prebujanju v čudovitem resortu, kjer te vonj po bližnjih oljkah in sivki zaziblje v še malo podaljšanega spanca. In kako hitro se veseliš posebej pripravljenega svežega zajtrka, z jutranjim razgledom na resort. Ob tem naj vam izdam, če boste zgodnji, imate cel razgled le zase. Da o okusni hrani in sveže pripravljeni zelenjavni omleti in svežem sadju niti ne izgubljam besed. Vsem navdušenim nad koktejli in lokalnimi vini pa priporočam obisk njihovega bara, ki je izjemno dobro založen. Lokalno intimno in na neki način starodavno z lesom obdelano vas nenehno razvaja okolje, ki je urejeno tako, kot bi si le lahko zaželeli. Kako nas pot v popoldnevu ne bi vodila do ‘Rdečega vrha’ v Savudriji, kjer smo v pogovoru s prijateljico ob posodi polni domačih rdečih sočnih jagod razglabljali prav o okusnem oljčnem olju pod starinskimi senčnimi murvami na posestvu Monte Rosso. Seveda smo stestirali nekaj različic njihovega priljubljenega oljčnega olja in se navdušili nad zahtevnim Grand selection, ki dela družbo izbranim oljem danes v domači shrambi in je tako prijeten spomin na poletni potep. Ste že kdaj razmišljali o tem, kako čudovite so zgodbe, ki jih pripovedujejo stare, do konca obrabljene ladje in čolni, s katerimi so ribiči lovili prav vse, kar je ponudila globina morja. Sam sem med kratkim sprehodom razmišljal prav o tem in kako v čudoviti rdeči prsti uspevajo nasadi okusnih oljk, iz katerih nastane okusno ekstra deviško oljčno olje.

Na nasadih Monte Rosso si lahko pričarate zanimive oddihe kar med nasadi samimi, bodisi z drago osebo, domačimi ali celo organizirate poslovno srečanje med oljkami. Ker so nam seveda zadišale školjke, smo s sodelavci odhiteli proti obali in sparkirali naše vodne skuterje v pristanišče. Najprej smo v lokalni konobi preizkusili sipino rižoto in školjke, ki so se kar same odpirale pred našimi lačnimi usti. Ob vsej vročini nam sladica niti ni prišla na misel, le osvežujoča melona in dir proti izjemnemu Sea doo skuterju, s katerim smo se odpeljali daleč na odprto morje in skupaj s tubo raziskovali vrtljivost morskih valov in tudi nekaj globine. Od daleč smo uzrli lepo arhitekturno urejeno bližnjo plažo in poslikali skuter v vsej njegovi oranžni odsevnosti večernega zahajajočega sonca. Kako čudovit šele je sončni zahod ob neskončnem bazenu v hotelu San Canzian, pa boste izkusili sami, ko ga boste obiskali. Prepričan sem, da si boste že prvi večer rezervirali njihovo restavracijo Luciano ali pa sedež na zgornji terasi, od koder boste občudovali zahod in uživali v prijetni osvetlitvi hotela, ki vas bo takoj odnesel daleč proč, kot da ste v katerih od preostalih daljnih sredozemskih dežel. Zdaj veste, če imate malo časa in si zaželite hiter pobeg, lahko izberete novo intimno destinacijo takoj onstran slovenske meje. In čisto za konec mi je prijazna receptorka za popotnico podala tudi šopek njihove sivke, ki mi še danes na moji nočni omarici prikliče prijeten občutek na kratek, a še kako potreben oddih. Jaz si ga privoščim spet prav kmalu v resortu San Canzian.

Fotografije so bile posnete z fotoaparatom FujiFilm, več informacij o napravah pa lahko najdete na spletnem mestu sigma-si.com