KOŠČEK STAREGA EGIPTA IN VSTOP V POSMRTNO ŽIVLJENJE

Kot omejena izdaja vsaka izdaja pripoveduje o obdobjih in ljudstvih, katerih dejanja so zaznamovala zgodovino človeštva. Pero leta 2023 je navdihnila ena najbolj fascinantnih naprednih civilizacij na svetu, Stari Egipt s svojo 3000-letno zgodovino, božanstvi, zgodbami in dosežki. Vabi vas na potovanje v deželo faraonov, piramid in papirusa – približno 4.000 let pred prelomom časa. Ekskluzivna izdaja “Stari Egipt” je omejena na 375 nalivnih peres in 125 rolerjev. Mat kovinsko ohišje z izjemno odporno prevleko iz diamantom podobnega ogljika krasijo vgravirani hieroglifi dvanajstih božanstev starega Egipta in stilizirani lotosovi cvetovi, ki poosebljajo vstajenje. Kovinski obročki s 24-karatno pozlato in modri obročki iz visoko sijajnega laka spominjajo na Tutankamonovo posmrtno masko. Kovinska ploščica s 24-karatno pozlato prikazuje vgravirano Horusovo oko – zaščitni simbol v starem Egiptu – na zaključku. Oblika zaključka spominja na pokrivalo Nefertiti, ene najpomembnejših in najmočnejših faraonk. V končni del kape je vstavljen rekonstruiran lapis lazuli z graviranim skarabejem, ki simbolizira sonce kot talisman za srečo. The Blue of Kings: Vsako nalivno pero iz izdaje Pen of the Year 2023 je opremljeno s kozarcem za črnilo, ki vsebuje črnilo iz lapisa lazulija. Egipčanska modra je ena najstarejših umetnih barv, saj je krasila Nefertitino krono in Tutankamonovo posmrtno masko.

  

Skupaj z zlato je temno modra barva v starem Egiptu simbolizirala božanskost. Ljudje so svojo domovino imenovali črna dežela (kemet), ki jo je redno poplavljalo temno blato Nila, zaradi katerega je bila zemlja rodovitna. Ta letno ponavljajoči se cikel naj bi botroval nastanku koledarskega sistema s približno 365 dnevi. Črna barva in okrasni elementi pisala leta 2023 pričajo o začetkih egipčanskega imperija, faraonih, njihovih hieroglifih in simbolih. Zlato (nebu) je bilo v starem Egiptu simbol moči in bogastva, z njim so se smeli krasiti le faraoni. Impozanten nakit, orodje, posode in maske iz zlata pričajo, da je bil stari egipt najbogatejša zlata država v antiki. Zlato je bilo tudi simbol božanstev. Horus, pogosto upodobljen kot sokol, je veljal za enega najpomembnejših bogov. Njegovo slavno Horusovo oko so našli kot zaščitni simbol na amuletih, krstah in pokopaliških predmetih, pri izdelavi zdravil pa je služilo kot matematično razmerje za odmerjanje sestavin. Horusovo oko, gravirano v 24-karatni pozlačeni kovinski ploščici, krasi tudi zaključek pisala Pen of the Year 2023. Navdih za filigransko graviran vzorec na zaključku pisala Pen of the Year 2023 je bil lotosov cvet (seschen), ki je v starem Egiptu utelešal regeneracijo in vstajenje. Modri lotos so še posebej častili, saj se je njegov cvet ob sončnem zahodu dan za dnem zapiral in potonil v vodo, da bi se ob sončnem vzhodu spet dvignil. Kot eden najpomembnejših simbolov je ta graciozna rastlina krasila alabastrne posode, nakit, slike in stebre ter se pogosto uporabljala v povezavi z božanstvi kot hieroglif. Umetniški hieroglifi (medu netscher) krasijo kovinsko gredico peresa leta 2023: Imena dvanajstih staroegipčanskih božanstev so vgravirana na kovino na gredi, ki je prevlečena z diamantom podobnim ogljikom. Hieroglifi veljajo za najstarejše egipčanske znake, do danes se jih je ohranilo približno 7000. Hieroglifi so se več kot 3500 let uporabljali predvsem v obredne ali verske namene, pa tudi za prenašanje znanja iz roda v rod. Šele takrat je bilo mogoče razviti Stari Egipt v napredno civilizacijo in upravljati državno ozemlje. V tisočletjih se je iz starega Egipta do nas preneslo mnogo stvari, ki nam še danes zastavljajo uganke in nas navdušujejo.

Da nam je uspelo razvozlati nekatere skrivnosti, se lahko zahvalimo predvsem hieroglifom, zapletenim pisavam, v katerih je napredna civilizacija našla svoj izvor. “Opisovanje je nekoristno, gledanje. Vsaka druga beseda je odveč,” je zapisal Ludwig Borchardt, ko je leta 1912 našel Nefertitiin doprsni kip, enega najslavnejših umetniških zakladov starega Egipta. “Lepa je prišla” je prevod besede “Nefertiti”, katere graciozni doprsni kip je bil izdelan 1340 let pred prelomom štetja. Značilna oblika njene modre krone (altijan), na podlagi katere bi lahko doprsni kip pripisali Nefertiti, je izdelana po vzoru pokrovčka peresa leta 2023. Nefertitina visoka oblika krone je bila redka. Simbolizira Nefertitin položaj moči, ki je bil vsaj enak ali višji od položaja njenega moža Ahenatena. Rekonstruirani lapis lazuli z vgraviranim skarabejem (cheperer), ki je vdelan v zaključek pokrovčka peresa leta 2023, sije svetlo modro. V starem Egiptu je božanska žival na amuletih, pečatih in grobnih pridatkih veljala za talisman za srečo in simbol sonca, ki je utelešal življenje in vstajenje. Ko je Nil prestopil svoje bregove, so se živali odmaknile od vode in tako ljudem obljubile pravočasno pričakovano poplavo. Močna modra barva lapis lazuli je bila povezana z vodo in božanskostjo nočnega neba kot nova barva tistega časa in se je izdatno uporabljala za nakit, kraljeva oblačila in relikvije. Tutankamonova posmrtna maska, obarvana v kraljevsko modro, in enako modro ličilo Kleopatre, ki se je imela za utelešenje boginje Izide, sta impresivna. Ena najbolj znanih najdb starega Egipta tehta kar dvanajst kilogramov, Tutankamonova posmrtna maska. Po navdihu črt v zlatu in lapis lazuliju na faraonovi repliki Nemesovega naglavnega pokrivala (per aa) je izdelan ročaj peresa leta 2023. Kovinski obročki s 24-karatno pozlato in obročki iz modrega laka, ročno naneseni v več plasteh, spominjajo na dragocena pokrivala, ki so bila rezervirana le za faraone. V Dolini kraljev so leta 1922 odkrili Tutankamonovo pokopališko sobo, obloženo s čistim zlatom, v njej sta bila med drugim tudi njegov zlati prestol in voz. Balzamiranje in mumificiranje umrlih je pomemben del egipčanske vere in je del obreda za vstop v posmrtno življenje.