KOMBINACIJA OSEBNIH UMETNIŠKIH IZKUŠENJ IN NOVIH TEHNOLOGIJ

Navdušenci nad umetnostjo in vsakdanji potrošniki nenehno iščejo nove načine za povezovanje s svojimi najljubšimi umetniki in umetniškimi zbirkami. Velja tudi obratno, umetniške ustanove in muzeji po vsem svetu iščejo nove poti za sodelovanje z ljubitelji umetnosti po vsem svetu. Z vzponom digitalnih platform je svet umetnosti postal bolj dostopen kot kdaj koli prej, Samsung Art Store pa je v ospredju te revolucije in ponuja platformo za ljubitelje umetnosti, ki omogoča, da javnost uživa v obsežni knjižnici osupljivih umetniških del v udobju svojega doma. Da bi lažje razumeli celoten koncept nam je Cristina Alovisetti, generalna direktorica Museo Nacional Del Prado Difusion (komercialno podjetje Museo del Prado), predstavila razmerje med osebnimi umetniškimi izkušnjami in digitalnimi zasloni. Muzej Prado je sicer ena najbolj priznanih umetniških galerij in eden najbolj zvestih partnerjev partner Art Store, v tem intervju pa smo se poglobili v to, kako lahko umetniški navdušenci in institucije izkoristijo digitalne umetniške platforme in navsezadnje, kako lahko kombinacija osebnih umetniških izkušenj in novih tehnologij navdihne in ponudi nove možnosti pristopa za umetnike in ustvarjalce.

  

Za tiste, ki ne poznajo partnerstva, nam lahko poveste nekaj o Museo Nacional Del Prado in vaši vlogi v muzeju?

Cristina Alovisetti: Muzej Prado je ena najprestižnejših umetniških galerij na svetu. Njegova stalna zbirka je bistvenega pomena za razumevanje razvoja evropske umetnosti in njenih najpomembnejših umetnikov, kot so Velázquez, Bosch, Rubens in Tizian. Mednarodna prisotnost muzeja je razvidna tudi iz njegovega sodelovanja z drugimi mednarodnimi institucijami ter njegovega globalnega digitalnega odtisa – vključno s spletnim mestom, kanali družbenih medijev in aplikacijami. Kot generalna direktorica komercialnega podjetja muzeja sem ponosna, da sem del te ustanove od njene ustanovitve leta 2006. Glavni cilj našega podjetja je promovirati blagovno znamko Museo del Prado, njegovo zbirko in pravice intelektualne lastnine, hkrati pa prispevati k financiranju muzeja. Prizadevamo si vzpostaviti dosledno in trdno identiteto, hkrati pa ustvarjamo partnerstva, ki nam pomagajo doseči širše občinstvo.

Ali nam lahko poveste več o tem, kako je prišlo do partnerstva s Samsung Art Store in kakšne prednosti vidite v sodelovanju?

Cristina Alovisetti: S Samsung Art Store smo začeli sodelovati na začetku našega galerijskega projekta na povabilo ekipe Samsung Electronics Spain. Imeli smo tudi to srečo, da smo leta 2017 sodelovali pri otvoritveni predstavitvi partnerstev Frame v Berlinu. Od takrat nadaljujemo s sodelovanjem, posodabljamo in bogatimo naše partnerstvo. Verjamem, da je Art Store inteligenten in spoštljiv koncept, ki ceni umetniško delo in institucijo, odgovorno zanj. Predstavlja digitalni napredek, ki se neopazno ujema z našim vsakodnevnim življenjem in navadami. S to platformo lahko odkrivam in cenim umetnost na priročen in dostopen način. Lahko spoznam umetnike in njihovo delo ter svoja odkritja delim z drugimi, kar je velika prednost za končne uporabnike.

Platforme za digitalno umetnost postajajo vse bolj priljubljene, saj uporabnikom zagotavljajo dostopne in prijetne načine za lastništvo in cenjenje umetniških del v svojih domovih. V kateri smeri vidite ta trend in kako mislite, da bo vplival na umetniško industrijo?

Cristina Alovisetti: Samsung Art Store je inovativna platforma, ki uporabnikom ponuja edinstven način uživanja in dostopa do umetniških del iz udobja lastnega doma. Z zagotavljanjem platforme za ogled umetniških del, slik, fotografij in drugega je Art Store zbirateljem olajšal lastništvo in cenitev umetnosti. Ta tehnologija bi lahko imela pomemben vpliv na umetniško industrijo, saj bi posameznikom zagotovila nove možnosti za dostop in sodelovanje z umetnostjo. Art Store ima potencial za integracijo z osebnimi okolji in ponuja nove priložnosti za zbiratelje umetnin, da predstavijo svoje zbirke. Na splošno bo vse večja priljubljenost digitalnih umetniških platform, kot je Samsung Art Store, verjetno pozitivno vplivala na umetniško industrijo, saj bo umetnost naredila dostopnejšo in prijetnejšo za širše občinstvo.

Kakšne razlike vidite med prikazovanjem umetniškega dela osebno in digitalno na Frame?

Cristina Alovisetti: To je odlično vprašanje. Najprej se mi zdi pomembno opozoriti, da govorimo o prikazovanju slik umetniških del, ne o umetniških delih samih. Način, na katerega gledalec doživlja umetniško delo, bo odvisen od tega, ali lahko vzbudi enaka čustva kot originalno delo. Medtem ko digitalni zasloni ne morejo nadomestiti izkušnje osebnega ogleda Velázquezove slike, ponujajo priročnost dostopa in prikazovanja visokokakovostnih slik teh umetnin v naših domovih. Poleg tega možnost vključitve digitalnih umetnin v naše bivalne prostore, tako kot to počnemo s pohištvom ali okrasnimi predmeti, dodaja novo dimenzijo načinu, kako doživljamo in cenimo umetnost. Ponuja nove možnosti za uživanje in deljenje umetnosti v vsakdanjem življenju in to je odlična stvar.

Ali ste opazili kakšne omembe vredne trende ali vzorce v tem, kako ljudje uporabljajo muzejske spletne zbirke?

Cristina Alovisetti: Fascinantno je videti, kako se javnost odziva na slike, prikazane v Art Store. Zdi se, da občinstvo privlačijo dekorativna estetika in trenutni trendi, na katere vplivajo drugi mediji. Ti odražajo nakupovalne vzorce, ki jih opazimo v naših muzejskih trgovinah.

Ali lahko z nami delite nekaj najbolj nepozabnih kosov iz vaše zbirke, ki so trenutno predstavljeni v Art Store?

Cristina Alovisetti: Obstaja nekaj skrbno izbranih del iz raznolikega nabora različnih slikarjev, stilov in tem, ki zajemajo različna desetletja. Ti kosi prikazujejo vrsto motivov, od mogočnih portretov in mitoloških plesov do izvrstnih podrobnosti cvetličnih katalogov, ki ponujajo vpogled v lepoto in bogastvo umetnostne zgodovine. Las Meninas je nedvomno najbolj znana slika v Museo del Prado in Velázquezovo najbolj znano delo. Je tudi tista, ki najbolje povzema značilnosti njegove umetnosti. V veliki sobi Alcázarja v Madridu lahko vidimo Infanto Margarito, ob strani pa ji stojita dve služkinji ali menini. Slika je bila interpretirana na več načinov. Osrednja vloga Margarite ter odsev kralja in kraljice v ogledalu kažeta na politični in dinastični pomen. Prisotnost Velázqueza v istem okolju kot kralj, kraljica in infanta ter nošenje križa Santiaškega reda in komorniškiega ključa kot atributa njegovega družbenega statusa, domnevno predstavljata potrditev njegove plemenitosti in dragocenosti samih del. The Garden of Earthly Delights Triptych s štirimi rekami sveta na obzorju umešča prizor na Zemljo. Mesena želja, ki jo predstavljajo lepe gole ženske in simbolizira niz rdečega sadja, postane gonilna sila človeštva. Različni zemeljski užitki, ki se jim človeštvo preda instinktivno in nezavedno, so ponazorjeni simbolično ali specifično. The Garden of Earthly Delights Triptych prikazuje raj, ki vara čute, lažni raj, predan grehu poželenja. Na naslednjem delu, Dance of Mythological Characters and Villagers, lahko najdemo skupino kmetov, ki pleše v vznemirjenem blaznem plesu ob spremljavi flavtista na drevesu. Prizor se odvija v pokrajini, ki spominja na Italijo, še posebej zaradi vile v ozadju, ki po oblikah spominja na arhitekta Andrea Palladia. Tu je še Fortuny, ki je v svojih prizorih rad slikal cvetoče rože. Ker so ga pritegnile njihove barve, jih je preučeval tudi ločeno. Njegove najljubše so bile bodičevke zaradi prijetnih odtenkov in elegantne navpičnosti pecljev, ki je poudarjena s tukaj uporabljenim formatom. Ker je ozadje brez referenc, se zdi, da njihovi venčki lebdijo v nedoločenem prostoru z različnimi stopnjami obdelave, na nekaterih delih platna pa je vidna talna plast.

Kakšen vpliv ima po vašem mnenju nedavni tehnološki napredek na umetnike, njihov ustvarjalni proces in končno umetniško delo?

Cristina Alovisetti: Z moje perspektive so bili umetniki predstavljeni celemu svetu novih tehnoloških orodij, ki lahko v različni meri vplivajo na njihov ustvarjalni proces, odvisno od njihovih individualnih preferenc. Obstaja nekaj izjemnih umetnikov, ki so sprejeli digitalna orodja za ustvarjanje neverjetnih del. Po mojem mnenju ta napredek ponuja neskončne priložnosti za umetnike, bodisi z novimi umetninami, sodelovanjem ali oboje.

Kako lahko s tehnologijo naredimo umetnost bolj dostopno in vključujočo širšemu občinstvu?

Cristina Alovisetti: Nedvomno ima digitalna tehnologija potencial za močno razširitev dosega umetnosti izven fizičnih prostorov, kar ji omogoča, da jo cenimo v različnih jezikih in kontekstih. Na primer, mnogi ljudje, ki se ne morejo udeležiti razstav, lahko še vedno cenijo umetniška dela prek digitalnega sveta. Poleg tega digitalne umetniške platforme, kot je Samsung Art Store, posameznikom omogočajo, da doma sestavijo lastno »zbirko«, zaradi česar je umetnost bolj dostopna in vključujoča za širše občinstvo.