KMALU BOSTE LAHKO TUDI VI POSTALI ARHITEKTI

Podjetje Serendix Partners je zdaj uspelo 3D natisniti hišo v manj kot 24 urah. Japonsko podjetje je že leta 2015 zmagalo na tekmovanju v 3D tiskanju Habitat Challenge pod okriljem NASA-e in lani predstavilo svoj prvi prototip za popolnoma 3D-natisnjen dom, podoben stroku. Zdaj, leto dni kasneje, je podjetju uspelo koncept uresničiti in zgraditi celoten dom v samo enem dnevu.

  

Serendix se je tako v tovarni Hyakunen Jutaku združil s svojimi domačimi in čezmorskimi partnerji in se lotil 3D tiskanja 20 tonskega armiranega betonskega okvirja za habitat. To jim je uspelo v samo treh urah. Od te točke je celoten gradbeni proces trajal 23 ur in 12 minut, zanimivo pa je, da ustreza celo japonskim potresnim in evropskim izolacijskim standardom.

S tako hitrim časom gradnje bo podjetje sposobno ohraniti razmeroma nizke stroške, cena za dom Sphere s površino 10 kvadratnih metrov pa bo na začetku določena na približno 26.090 USD. Z več avtomatizacije in racionalizacije v prihodnosti Serendix upa, da bo še dodatno skrajšal čas gradnje in upajmo, da bo znižal tudi ceno.

Za zdaj je načrtovana prodaja prek različnih partnerjev podjetja, ki bodo koncept uporabljali za gradnjo koč, počitniških hiš in celo zavetišč za selitev ob nesrečah.