KMALU BOSTE LAHKO POTOVALI V VESOLJE!

Po prvem uspešnem medmestnem letu junija lani je Klein Vision’s AirCar, cestno legalno vozilo-letalo, zdaj prejelo uradno potrdilo o legalizaciji od slovaške prometne uprave.

  

AirCar je namreč prestal stroga testiranja, vključno z 200 vzleti in pristanki ter 70 urami preizkusov letenja, ki so preučili celotno paleto manevrov letenja in zmogljivosti vozila. Presenetljivo je, da je postopke vzleta in pristanka mogoče doseči, ne da bi se pilot moral dotakniti kontrol leta.

»Certifikat AirCar odpira vrata za množično proizvodnjo zelo učinkovitih letečih avtomobilov. To je uradna in končna potrditev naše sposobnosti, da za vedno spremenimo potovanje na srednje razdalje,« je povedal profesor Stefan Klein, izumitelj, vodja razvojne skupine in testni pilot.

Trenutni prototip, preizkušen na letenju, je opremljen z bencinskim motorjem BMW 1,6 L, nov, prihajajoči model pa bo prinesel tudi prihod večjega motorja s 300 KM, ki bo zmogel leteti do 965 km v enem potovanju s potovalno hitrostjo okoli 300 km/h.

»Prometna uprava je skrbno spremljala vse faze edinstvenega razvoja AirCara od samega začetka leta 2017. Varnost v prometu je naša najvišja prioriteta. AirCar združuje vrhunske inovacije z varnostnimi ukrepi v skladu s standardi EASA. Opredeljuje novo kategorijo športnega avtomobila in zanesljivega letala. Njegovo certificiranje je bila hkrati zahtevna in fascinantna naloga,« je povedal René Molnár, direktor oddelka za civilno letalstvo (Prometna uprava Slovaške).

Če gledamo naprej, se pričakuje, da bodo proizvodni modeli Klein Vision certificirani v naslednjih 12 mesecih. Oglejte si zgornji videoposnetek o predstavitvi AirCarja in za več informacij obiščite spletno mesto Klein Vision.