KDO BO NAŠEL NAJVEČJO KEPO ZLATA? PREKLOPITE NA VIASAT EXPRORE!

Avstralski lovci na zlato (Aussie Gold Hunters) je avstralska resničnostna televizijska oddaja, ki spremlja iskalce zlata na različnih lokacijah Zahodne Avstralije, Viktorije in Queenslanda, ko si prizadevajo doseči svoj individualno zastavljen sezonski cilj (merjeno v trojskih unčah zlata). Uporabljajo različne rudarske tehnike, vključno z uporabo detektorjev kovin, kopanjem za iskanje zlatih kep, zalivanjem, pihanjem ali izpiranjem za delce zlata.

  

Ali obstaja lovec na zaklade – kjerkoli in kadar koli v zgodovini (in ne nujno lovec na zlato), ki ga občudujete ali se po njem zgledujete?

Ne toliko lovci na zaklade, bolj sem osredotočen na lov na zlato. Obstaja nekaj najdb, o katerih občasno berem, zlasti v Angliji, kjer najdejo stare rimske zlate kovance ali druge zanimive kovance, predvsem zlate. Berem take članke in si mislim, »ali ne bi bilo čudovito najti star zlatnik?« in podobne stvari. V zvezi z zlatom je nekaj ljudi iz zgodovine, po katerih se zgledujem. Toda sodobniki? Ne, resnično delam po svoje.

Če bi lahko šli iskati zlato kamorkoli drugje po svetu izven Avstralije – kje bi bilo to?

Rekel bi, da bi se verjetno moralo končati morda v Klondiku ali nekje na Aljaski, kjer se zdi, da je veliko priložnosti. Ampak tudi možnost, da dejansko pridem tja in dejansko rudarim v velikem obsegu.

Če bi lahko šli na lov za zakladom za čim drugim, razen za zlatom, kjerkoli drugje na svetu – kakšen zaklad bi to bil (žad, marmor, drugo)?

Ne, mislim, da bi se verjetno odpravil v Anglijo in preiskal polja izgubljenih relikvij preteklosti v zvezi z zlatimi kovanci ali nakitom ali vsemi temi izjemnimi najdbami. Občasno slišim, da kaj prihaja z angleških polj.

Če bi našli največjo zlato kepo, o kateri ste kdaj sanjali, pokrili vse svoje dolgove (če sploh) in bi lahko kupili vse, kar bi si kdaj želeli, kaj bi počeli za preživetje?

Verjetno bi v tem primeru našel največjo zlato kepo, kar sem jih našel v življenju. Morda težko več kot tisoč unč in gotovo bi še naprej iskal naslednjo.

Če ne bi bili lovec na zlato, ampak ogromna mednarodna televizijska zvezda, ki si je s tem priborila še večjo slavo in bogastvo – katerega od teh dveh bi si izbrali? Kateri bi bil za vas večji adrenalinski šok?

Pravzaprav bi raje še naprej delal to, kar imam rad. In moja strast je lov na zlato. Torej, če ne bi mogel več pridobivati zlata, bi si verjetno želel postati mednarodna zvezda razreda A. Ampak, če bi lahko izbiral, še vedno verjetno lovim svoje sanje in to je iskanje ogromne kepe zlata.

V zadnjem obdobju je cena zlata močno zrasla. Ali pričakujete nadaljnjo rast ali bo ostala na tej ravni?

Prepričan sem, da bo zlato še naprej raslo in padalo in raslo, vendar verjamem, da so dolgoročno cene zlata videti precej privlačne. Verjamem, da bodo cene v naslednjih nekaj letih morda še nekoliko narasle.

Je še vedno najboljša možnost vlaganje denarja v zlato?

No, zlato tradicionalno ni naložba. Gre bolj za špekulativno premoženje. Toda na splošno, če želite nekaj varnosti pred zadevami, ki se dogajajo po svetu. Obstaja 5000 let zlata, ki je denarna vrednost izbire, ko se vse spremeni v hruškasto obliko. Torej, mislim, da bom vzel 5000 let tradicionalne – končne rezervne valute, bi rekel. Toda glede na to, da gre za naložbo, je to verjetno naložba v vašo varnost za prihodnost.

Če bi se nekdo preselil v drugo državo z vsemi svojimi prihranki v zlatu, kako bi lahko to pretvoril v lokalno valuto? Katero zlato je boljše za ta namen, nakit ali zlate palice ali drugi zlati predmeti?

Na splošno je najbolje imeti zlate palice, s katerimi je mogoče trgovati mednarodno. To je priznano po vsem svetu, na primer tukaj v Avstraliji je kovnica Perth Mint, največja avstralska kovnica in obrat za plemenite kovin. In s tem je mogoče mednarodno trgovati kjer koli na svetu. Torej, tehnično gledano, če ste imeli priznan zlati kovanec ali plemenite kovine, ki pa jih je izdelala priznana institucija, s katerimi se lahko trguje mednarodno, ga lahko prodate kamor koli po svetu. Na koncu ste recimo v Angliji ali v ZDA ali kjerkoli že ste, to lahko vedno unovčite za njihovo valuto. To je torej edinstveno pri zlatu. Pravijo, da zlato ni valuta, a vsekakor lahko z zlatom potujete po svetu in ga unovčite v kateri koli državi, ki jo izberete.

Kako se zabavate v divjini, ko ne iščete zlata? 

Vedno iščem zlato. Verjemite ali ne, to se vam bo morda zdelo smešno, dejansko iščem zlato, da se preživljam, a v svojem prostem času dejansko iščem zlato, kjer mislim, da gre le zato, ker to rad počnem. Če imam čas zase, jaz in moj svak, vsak popoldan, zgrabiva detektor in greva ven na mesta, kjer sem vedno slutil ali čutil in da najuto lahko pripelje do naslednje velike stvari.

Katero je najbolj nepričakovano odkritje, na katerega ste naleteli med lovom na zlato?

Nekaj najbolj nepričakovanih stvari. Na začetku svoje kariere pri rudarjenju zlata sem našel nekaj čudovitih steklenic iz 40. in 60. let 19. stoletja v Ameriki. Našel sem kovance na viktorijanskih zlatih poljih iz Bolivije. Naletite na nekaj starih ostalin in nekaj območij rudarjenja, ki so bila stara več kot 100 do 150 let, in pridete na območja, kjer lahko vidite, kako so včasih rudarili. Torej ja, nekaj nepričakovanih stvari. Takšne stvari poleg zlata tudi cenim. Ampak to je samo bolj zgodovinska narava in zgodovinska vrednost nekaterih stvari, ki ste jih našli. Pravzaprav se dotikate stvari, ki so jih rudarji izpred 150 let dejansko postavili tja, premaknili, tipali in morda je bilo zanje dragoceno, a so ga izgubili, vi pa ste ga našli. Torej, ja, gre za nekakšen hrup. Ne moti vas, da najdete nekaj takšnih stvari iz preteklosti, starih 150 let, tudi na viktorijanskih zlatih poljih.

Ogromno sem seznanjen z zgodovino zlatih polj Avstralije in Viktorije in v obdobju recimo od leta 1852 do poznih 19. stoletja in celo v 19. stoletju je bilo zlato velik del zgodovine Viktorije in Avstralije. Če ne bi bilo zgodnjega hitenja, bi Avstralija kot država verjetno zaostala 50 do 100 let za tem, kjer smo danes. V Avstralijo je prinesla bogastvo znanja in prebivalstva ter raznolike kulture. Kjer smo danes in kar počnemo danes, se je rodilo na zlatih poljih. Nekatera arhitektura Bendiga, Ballarata in Melbourna ne bi bila to, kar je danes, in veličastni načrti in zgradbe ne bi bili to, kar so, če ne bi bilo zlate mrzlice.

Kaj veste o lovu/kopanju zlata v srednji in vzhodni Evropi, česar naši gledalci morda ne vedo?

Pravzaprav ne poznam veliko zgodovine evropskih zlatih polj. Malo razumem bližnjevzhodna zlata polja okoli Sudana in podobnih krajev. Kar pa vem v zvezi z evropskim rudarjenjem zlata, so bili v Cornwallu ogromni rudniki kositra in rudarji iz Cornwalla so bili res pionirji veliko podzemnega rudarjenja tukaj v Viktoriji, Avstralija, ker so imeli ves inženirski pomen podzemnega rudarjenja. Ki so ga prinesli v Avstralijo in v bistvu revolucionirali podzemno rudarjenje tukaj v Avstraliji vse od Cornwalla v Angliji. Zato smo verjetno hvaležni številnim ljudem iz Cornwalla, ker so prinesli strokovno znanje in izkušnje, ki so pomagali Avstraliji, da je resnično razcvetela. Pravzaprav je ena od črpalk, ki dejansko črpa vodo iz rudnikov, imenovana Kornvelška črpalka. Prinesli so to znanje in izkušnje ter inženirske zmogljivosti, da so nam tukaj v Viktoriji omogočili, da se potopimo v večje globine in da izkopavamo rudnike po vsej državi. Cornwalški rudarji so resnično igrali veliko vlogo pri razvoju našega podzemnega rudarjenja zlata.

Za konec, kaj nam lahko poveste o 7. sezoni AGH. Zakaj bi morali gledalci spremljati to novo sezono?

Sedma sezona se je za nas začela precej udarno. Doživeli smo veliko rudarjenje zlata. Imeli smo priložnost, ki se je ponudila in lahko sem lovil svoje sanje. In te sanje so najti gromozansko grudo. Torej se bodo gledalci morali uglasiti in ugotoviti, ali lahko to dejansko najdemo. A iskanje je izjemno. Vsaj zame je zelo izjemno. Začelo se je udarno, kar se je glede na smer, v katero sem potoval in si želim potovati naslednjih 15 let, nekako obrnilo na glavo in zdaj sem šel v drugo smer, da bi dejansko živel svoj najboljši sanjam in poskušam najti verjetno eno največjih grudic, ki so jih kdaj našli tukaj v Viktoriji. Torej imam priložnost, da verjamem pravi trenutek.

Serija je predvajana na programu Viasat Explore Slovenija, več o posameznih epizodah in sporedu pa si lahko preberete na spodnji povezavi: