KATRCA ALI HOTELSKA SOBA?

Za počastitev 60. obletnice Renaulta 4 se je znamka povezala z oblikovalcem Mathieujem Lehanneurjem, da bi poustvarili ta avtomobil. Plod tega sodelovanja je študija SUITE N°4, ki jo je navdihnila hotelska soba, razkrili pa jo bodo pred koncem tega meseca. Letos je 60. obletnica ikoničnega modela Renault 4L, resnične prodajne uspešnice. Izdelovali so ga v 28 državah, v treh desetletjih pa so v 100 državah skupaj prodali več kot osem milijonov primerkov. Renault je jubilej tega modela slavil skozi vse leto z raznimi pobudami. Poleg tega je od 8. oktobra 2021 v slovitem lokalu Atelier Renault na Elizejskih poljanah v Parizu na ogled zbirka 30 različic modela Renault 4.

RENAULT IN MATHIEU LEHANNEUR

Proslavljanje se nadaljuje z novimi presenečenji vse do konca leta. Danes vam predstavljamo sodelovanje med Renaultom in francoskim oblikovalcem Mathieujem Lehanneurjem. Oblikovanje in inovacije na področju mobilnosti so bile od nekdaj ključne vrednote za Renault in za oblikovalca Mathieuja Lehanneurja, zaradi česar je bilo sodelovanje med njima povsem naraven korak.

Arnaud Belloni, direktor marketinga znamke Renault je poudaril: »Sodelovanje z Mathieujem Lehanneurjem je bilo povsem naravno. Prosili smo ga, da si zamisli koncept, ki bo lahko izrazil njegovo videnje modela 4L. Končen izdelek je bil izjemen. Avtomobil, ki v popolnosti predstavlja cilj znamke v okviru strateškega načrta »Renaulution«: ustvarjati moderne in inovativne avtomobile, ki vzbujajo čustva.«

Plod sodelovanja med Renaultovo oblikovalsko ekipo za barve in materiale in Mathieujem Lehanneurjem je oblikovalska študija SUITE N°4, ki predstavlja oblikovalčevo sanjsko avtomobilsko izkušnjo, je Renault življenja tako znotraj kot tudi na zunaj.

RENAULT SUITE N°4

Na videnje Mathieuja Lehanneurja sta vplivala dva vzporedna svetova: avtomobilov in arhitekture. Renault SUITE N°4 je spontan avtomobil in hommage modelu 4L, čigar čist, trezen in enostaven duh je ohranjen, ob tem pa sta poudarjeni učinkovitost in spontanost.

»SUITE N°4 nam odpira pot v mobilnost, ki stremi k omogočanju pristnega doživljanja izkušenj. Želel sem združiti svetova avtomobilov in arhitekture ter tako ustvariti hotelsko sobo na prostem. Bolje od vsake sobe v prekrasni palači: avtomobil je točno tam, kjer želite, da je, najsi je to ob morju, sredi polj ali vozi po ulicah mesta vaših sanj,« je dejal oblikovalec Mathieu Lehanneur.

SUITE N°4 ohranja zunanje mere in oblikovne poteze ikoničnega modela ob popolni preobrazbi. Zadnji del karoserije in vrata na zadku je nadomestil steklenjak iz polikarbonata, ki ponuja svetlost umetniškega ateljeja. Na strehi so prozorne sončne celice, skozi katere prodira sončna svetloba, hkrati pa polnijo akumulator avtomobila, ki je predelan na povsem električen pogon. Na prednjem delu avtomobila sta enaka ikonična žarometa in druge izvirne oblikovne poteze. Maska je iz poliranega aluminija, ki ustvarja svetlobni učinek pozlate ter avtomobilu daje zglajen in dinamičen videz. Karoserija je lakirana s tremi sloji laka, zaradi česar ima videz cementa, ki je značilen element sodobne arhitekture.

Po besedah Françoisa Fariona, direktorja oblikovanja barv in materialov, se je »ustvarjalen dialoški proces med našima ekipama za barve in materiale ter za oblikovalske študije in Mathieujem Lehanneurjem izkazal za zelo plodnega. Oblikovalcu smo bili na voljo za kar najboljšo realizacijo njegove interpretacije avtomobila. Podajali smo predloge in ni bilo nobenih omejitev, razen same izvedljivosti.«

Mathieu Lehanneur se je odločil, da v notranjščini uporabi pohištveno tkanino, ki v avtomobil vnaša toplino in energijo. Sedeži in armaturna plošča so prevlečeni z rumenim žametom, hrbtišči sedežev pa sta prekriti z debelo, rebrasto, kosmateno tkanino chenille, ki daje videz robustnosti. Prtljažnik je doživel popolno preobrazbo in je mešanica naravnih vlaken za talno oblogo in lesa za izvlekljivo polico, ki ponuja sedenje v zavetju dvignjenih zadnjih vrat. Enako kot v izvirnem 4L v njegovem obdobju so vse tkanine izdelane v Franciji, priskrbeli pa so jih pariški dobavitelji prestižnega pohištva.

RAZSTAVA PRI CHRISTIE’S

Renault SUITE N°4 bo ekskluzivno razkrit v petek 22. oktobra pri Christie’s v povezavi z Maison&Objet. Razstava v središču Pariza bo v soboto 23. in v nedeljo 24. oktobra odprta za javnost, nato pa bodo avtomobil prestavili v Atelier Renault, kjer bo od novembra del razstavljene zbirke. Poleg tega bo ta oblikovalska študija razstavljena tudi v okviru scenografije, ki jo je zasnoval Mathieu Lehanneur na prihodnjem sejmu Maison&Objet. Ta bo med 21. in 25. januarjem 2022 v razstavnem središču Villepinte severozahodno od Pariza.