KATERI AVTO SO IZBRALA DEKLETA IZ SVETA AVTOMOBILIZMA?

Žirija Svetovnega avta leta po izboru žensk (WWCOTY) s ponosom predstavlja zmagovalce v vsaki izmed letošnjih šestih kategorij. Izbrana vozila predstavljajo odličnost v svojih segmentih, ki temelji na varnosti, vožnji, udobju, tehnologiji, dizajnu, učinkovitosti, vplivu na okolje in razmerju med kakovostjo in ceno.

  

Žirija WWCOTY, ekipa 56 avtomobilističnih novinark iz 40 držav s petih celin, je edina žirija v avtomobilski industriji, ki jo sestavljajo izključno ženske. Letos poteka izbor že dvanajsto leto zapored, v prvem krogu glasovanja pa so članice žirije izbirale med 55 avtomobili. Vsi kandidati so bili lansirani med 1. januarjem in 31. decembrom 2021.

WWCOTY je edini strokovni izbor najboljšega avtomobila na svetu, sestavljen izključno iz avtomobilističnih novinark. Leta 2009 ga je ustanovila novozelandska avtomobilistična novinarka Sandy Myhre, ki je trenutno je častna predsednica, izvršna predsednica pa je Marta García.

Članica žirije je tudi slovenska avtomobilistična novinarka Urša Prosenjak, glavna urednica edinega slovenskega ženskega avtomobilističnega medija Njen Avto in članica uredništva najstarejšega slovenskega avtomobilističnega spletnega medija Avtomanija. Prosenjakova je edina slovenska predstavnica v žiriji in obenem edina predstavnica Adria regije. Cilj izbora je poudariti vlogo žensk v svetu avtomobilov in izbrati najboljše avtomobile leta. Merila glasovanja temeljijo na enakih načelih, ki vodijo vsakega voznika pri izbiri avtomobila. Ne izbira se »ženski avto«, ker takšna kategorija ne obstaja, pač pa se izbira najboljši avto z vidika žensk kot uporabnic, strokovnjakinj in potrošnic. Pri glasovanju se med drugim upoštevajo vidiki kot so varnost, kakovost, cena, dizajn, enostavnost vožnje, prednosti in okoljski odtis.

Zmagovalci v posameznih kategorijah so:

  • Mestni avto: Peugeot 308
  • Družinski SUV: Kia Sportage
  • Velik avto: Ford Mustang Mach-E
  • Velik SUV: BMW iX    
  • Visokozmogljivostni avto: Audi e-Tron GT    
  • 4×4: Jeep Wrangler 4xe

Kljub izzivom življenja in dela med svetovno pandemijo so se žirantke še dodatno potrudile, da so sedle za volane teh vozil, da bi jih ocenile. Med šestimi zmagovalci kategorij bodo članice žirije izbrale najboljši avto leta. Rezultati bodo znani 8. marca, na mednarodni dan žensk.