KARIERA SE LAHKO HITRO OBRNE

V filmskem poslu obstaja veliko stereotipov. Pogosto lahko slišite, da je Hollywood naklonjen samo mladim. Ali pa, da igralci priljubljenih in dolgoletnih franšiz postanejo dolgoletni talci vloge. Poklanjamo se dvema hollywoodskima zvezdnikoma – Samuelu L. Jacksonu in Kristen Stewart – ki sta dokazala, da se lahko kariera v različnih fazah različno obrne.

  

Nekateri bi jih morda imeli za ‚pozno razvite‘ – to so ljude, ki so se dokazali šele v odrasli dobi. Eden takšnih navdihujočih primerov je hollywoodski igralec Samuel L. Jackson. Zahvaljujoč Tarantinovim filmom, Marvelovim stripom in predzgodbam Vojne zvezd je Samuel L. Jackson znan vsem ljubiteljem filmov. Igral je v več kot 150-ih filmih in prejel je številne prestižne nagrade, vključno s častnim oskarjem. In morda tega ne veste, v Hollywoodu zaslovel šele pri 45 letih!

Prvi koraki

V zgodnjih letih je imel Samuel L. Jackson različne interese. Igral je v šolskem orkestru. Na fakulteti je študiral morsko biologijo in arhitekturo. Zaradi jecljanja je začel obiskovati tečaje pri logopedu, ki mu je svetoval igranje v predstavi. To ga je pripeljalo do premestitve na dramski oddelek, kjer je celo soustvarjal v visokošolskem gledališču. Svoj prvenec je doživel leta 1972 v filmu »Together for Days«. Nekaj let pozneje se je Samuel preselil v New York in skoraj deset let nastopal v gledališču. Jackson je svojo kariero razvil, ko je njegov mentor postal Morgan Freeman. Konec 80-ih se je kot igralec pojavil v filmih Spika Leeja in Martina Scorseseja. Te in druge filme so kritiki pozdravili, vendar mu to ni pomagalo do preboja v karieri.

Trenutek slave

Slavo na velikem platnu je Jackson doživel v kultnem filmu Pulp Fiction (1994), v katerem je igral pri 45 letih. Še več: ta vloga je bila napisana posebej zanj. Vloga morilca Julesa Winnfielda je igralcu prinesla nominacijo za oskarja, svetovno slavo in mu zagotovila pokojnino. Tudi dandanes je Samuel kljub visoki starosti zelo aktiven. Leta 2022 je 73-letni igralec prejel častnega oskarja za življenjske dosežke in izjemen prispevek k razvoju filma. Njegovi filmi so po vsem svetu zaslužili več kot 27 milijard dolarjev, s čimer je postal eden najbolj dobičkonosnih igralcev vseh časov, poleg Roberta Downeyja Jr. in Scarlett Johansson. Spodaj so trije najboljši filmi s Samuelom L. Jacksonom v glavni vlogi, ki si jih lahko v mesecu juliju ogledate na TV1000 Balkan.

Očiščenje

ZDA, drama, 2006

Pobožni kitarist pred svojo hišo najde izčrpano dekle, ki je bila v otroštvu žrtev spolne in psihične zlorabe, zato že vse življenje išče ljubezen, a je nikakor ne najde. Naslov filma izvira iz pesmi Blinda Lemona Jeffersona, ameriškega pevca bluza in kitarista. Christina Ricci je v filmu dejansko nosila 18-kilogramsko ogrlico.

Nedelja, 23. julija ob 21.00 po srednjeevropskem času

Čas za ubijanje

ZDA, drama, 1996

Potem ko dva primitivna belopolta moška posilita desetletno deklico Tonyo, se njen temnopolti oče Carl Lee odloči, da bo vzel pravico v svoje roke.

Razburljiv pravni triler po romanu Johna Grishama.

Nedelja, 30. julija ob 21.00 po srednjeevropskem času

Transformacijski vzpon Kristen Stewart

Pet epizod vampirske sage ‘Somrak’ po romanih Stephenie Meyer je po vsem svetu zaslužilo okoli 3,5 milijarde dolarjev. Z njimi je mlada Kristen Stewart zaslovela po vsem svetu. Obenem je Kristen dolgo časa preganjal njen hiter vzpon do slave zaradi priljubljene filmske serije, dokler ni dokazala, da je resna igralka z impresivnim čustvenim razponom. V nekaj letih se je iz novopečene zvezdnice, ki nabira vloge, spremenila v resno igralko z individualnim, prepoznavnim slogom. Nekoč je v intervjuju priznala, da jo je strah biti zrela igralka. Zdaj je očitno, da so bili njeni pomisleki neutemeljeni. Kristen je igrala v številnih izjemnih filmih, zaslovela pa je tudi kot filmska ustvarjalka.

Pred serijo Somrak

Razmišljanje o karieri Stewartove ne bi smeli začeti s serijo ‚Somrak’. Rodila se je v Los Angelesu. Agent jo je opazil na odru med šolsko predstavo. Pri 8 letih je Kristen začela hoditi na avdicije. Njena prva opazna vloga je bila v trilerju ‘Soba panike’ (2002) Davida Fincherja. Kristen je imela komaj 12 let, ko je svojo vlogo odigrala z ramo ob rami z oskarjevko Jodie Foster. Nekaj let kasneje je igrala pomembno vlogo v neodvisni najstniški drami ‘Speak’ (2004). Njen lik je bil selektivno zelo tiho, potem pa naj bi jo na šolski zabavi posilili.

Po koncu serije Somrak

Izhodišče za preraščanje podobe Belle Swan je bila biografska drama ‘The Runaways’. Stewartova se je spremenila v Joan Jett, vodjo punk dekliške skupine iz sedemdesetih. Toda sodelovanje s francoskim režiserjem Olivierjem Assayasom je bilo za igralko res pomembno. Maja 2014 so prvič predvajali film ‘Clouds of Sils Maria’, kjer je Stewartova igrala skupaj s francosko zvezdnico Juliette Binoche. In kritiki so mlado igralko ponovno odkrili. Prejela je francosko nagrado César za najboljšo stransko igralko in postala absolutna favoritinja filmskega festivala v Cannesu. Dve leti kasneje se je pojavila v novem filmu ‘Personal Shopper’ (2016) Olivierja Assayasa in ‘Café Society’ mojstra Woodyja Allena, za katerega je požela izjemne pohvale v mednarodnem tisku. Njena nedavna vloga princese Diane v drami Pabla Larraína ‘Spencer’ (2021) ji je prinesla pohvale kritikov in nominacijo za oskarja za najboljšo igralko. Ti filmi so jo končno osvobodili kot igralko vnaprej določenih vlog, ki je bila vsiljena od zunaj. V zadnjih letih Stewartova vse pogosteje izbira projekte, ki obravnavajo kompleksne in dvoumne vidike ženske usode.

Somrak

Zgodba spremlja Bello, ki se preseli v ameriško zvezno državo Washington, kjer je zmeraj oblačno in dežuje. Tam spozna sošolca Edwarda, ki je skrajno bled in zadržan. Ta presenečeni najstnici Belli razkrije, da pripada družini vampirjev, ki se je odpovedala človeški krvi, a Edward kljub temu živi v strahu, da bi lahko zbližanje z Bello v njem prebudilo krvoločni nagon.

Nedelja, 10. julija ob 19.00 po srednjeevropskem času

Somrak saga: Mlada luna

ZDA, pustolovščina, drama, fantazija, 2009

Edward po napadu, v katerem je skoraj umrla, zapusti Bello, ki v svoji žalosti pade v novo paranormalno razmerje – tokrat z volkodlakom Jacobom Blackom. Tako se Bella znajde v svetu volkodlakov, starodavnih sovražnikov vampirjev, kar njeno pripadnost postavi na veliko preizkušnjo.

Trivia: Epizoda Belline rojstnodnevne zabave je bila posneta na rojstni dan igralke Kristen Stewart.

Nedelja, 17. julija ob 19.00 po srednjeevropskem času