KAKŠNO BO NOVO UMETNIŠKO VOZILO BMW ART CAR JULIE MEHRETU?

Mednarodno priznana umetnica pri tem projektu združuje svoje umetniško delo z osebnim navdušenjem nad avtomobilskim oblikovanjem in hitrostjo. Dinamiko prevede v obliko in enega od svojih monumentalnih motivov iz dvodimenzionalne slikovne ploskve uporabi na tridimenzionalnem industrijsko zasnovanem objektu. Med tem ustvarjalnim procesom postane prototip dirkalnega avtomobila BMW M Hybrid V8 platno Mehretove večplastne umetnosti in naslednji dodatek k legendarni zbirki BMW Art Car Collection. 20. BMW Art Car bo svojo uradno svetovno premiero doživel 21. maja 2024 v Centru Pompidou v Parizu, nekaj tednov pozneje pa bo tekmoval na dirki 24 ur Le Mansa 15. in 16. junija 2024. Zlitje motivov podob in dirkalnika ustvarja umetnost na kolesih. Julie Mehretu je za oblikovanje 20. BMW Art Car uporabila barvni in oblikovni besednjak obstoječe slike velikega formata iz novejše serije del, zabrisane fotografije, pikčaste mreže, neonske barve v spreju in ikonične gestualne oznake Mehretujeve dajejo njenemu oblikovanju abstraktno vizualno obliko. Nastali motiv slike v obliki visokoresolucijske fotografije prenese na obrise vozila s tehniko 3D mapiranja. S tem je nastala edinstvena, unikatna folija, s katero bo BMW M Hybrid V8 tekmoval na dirki Le Mans. Mehretu je o svojem postopku dejala: “Ideja o tem, kako se lotiti umetniškega avtomobila BMW, se je izkristalizirala šele po obisku lanske dirke 24 ur v Daytoni.

  

Razmišljala sem o mreži Franka Stelle in o tem, kako bi to lahko bil tudi poziv nekdanjim umetnikom BMW Art Car. In ves čas sem razmišljala o tej sliki v svojem studiu, ki sem jo pravkar dokončala, model avtomobila Art Car pa je bil v mojem studiu, in pomislila sem, da bi morda lahko poskusili, da bi se avtomobil premikal skozi to sliko.” Julie Mehretu, katere delo bo letos predstavljeno v okviru velike retrospektive v Palazzo Grassi v Benetkah od 17. marca, prvič sodeluje z BMW na tridimenzionalnem formatu. Preplet površin in geometrije vozila ustvarja remix elementov njenega slikarstva in umetnici odpira nove perspektive v njenem ustvarjalnem procesu. “Ustvarjalna igra, kaj lahko narediš v tem novem tridimenzionalnem prostoru in koliko domišljije in izumov se odigra za njegovo izgradnjo, je zelo poučna. Ne gre le za sam avtomobil, temveč tudi za oblikovalce in njihova razmišljanja ter predvsem za voznike in njihove želje in hotenja, zaradi katerih postane ta prostor sanj, kjer lahko sodelujejo slikarstvo, konceptualna umetnost, aerodinamika, hitrost in estetika,” pravi Mehretu. V skladu s predpisi FIA bo 3D različica umetnine na BMW M Hybrid V8 nameščena s folijo. Julie Mehretuje pri tem tesno sodelovala z nemško ekipo Race Spirit pod vodstvom Manuela Eberla in Gertraud Brenninger, ki je oblikovala 20. BMW Art Car. Podjetje Race Spirit je že sodelovalo pri realizaciji dizajna, ki ga je Jeff Koons ustvaril za 17. BMW Art Car. V skladu z dolgoletno tradicijo zbirke BMW Art Car bo umetniško oblikovano vozilo 21. maja prvič predstavljeno javnosti v mednarodno priznanem muzeju. Tako kot pri svetovnih premierah umetniških avtomobilov BMW Roya Lichtensteina (1977) in Jeffa Koonsa (2010) bo predstavitev potekala v Centru Pompidou v Parizu. Isti teden bo umetniško delo del programa Concorso d’Eleganza na dirkališču Villad’Este v Cernobbio (24.-26. maj). Tesna povezava med umetnostjo in avtomobilskim športom je tudi sestavni del zgodovine zbirke BMW Art Car. Prvi BMW Art Car, ki ga je leta 1975 oblikoval Alexander Calder, je dinamično debitiral na dirkališču Circuit de la Sarthe v Le Mansu. Kot 20. BMW Art Car bo vozilo Julie Mehretu v Le Mansu tekmovalo s štartno številko 20, na dirki 24 ur Le Mansa med 15. in 16. junijem 2024 pa ga bodo vozili tovarniški vozniki BMW Sheldonvan der Linde (RSA), Robin Frijns (NED) in René Rast (GER). Umetnica bo oblikovala tudi dirkaške obleke, v katerih bodo tekmovali na dirki v Le Mansu. “Možnost tekmovanja z BMW Art Car na 24 ur Le Mansa je dodatna spodbuda za celotno ekipo M Motorsport, da BMW M Hybrid V8 čim bolje pripravi na to veliko tekmovanje,” pravi Franciscus van Meel, predsednik upravnega odbora BMW M GmbH. “V 100. letu obstoja dirke in 25 let po zadnji zmagi BMW v Le Mansu bi bila zmaga z BMW Art Car največjim možnim uspehom za vse nas.” Po dirki v Le Mansu bo 20. BMW Art Car postal tudi eksponat, ki bo predstavljen javnosti v muzejih in na umetniških platformah po vsem svetu.

Vendar pa pristop Julie Mehretu daleč presega vozilo kot samostojno umetniško delo. Osrednji del projekta je vseafriška serija delavnic za lokalne medije na afriški celini, ki bo sodelovanje med Julie Mehretu in BMW nadaljevala leta 2025. Umetnica bo skupaj z Mehretom Mandefro, za nagrado Emmy nominiranim producentom, pisateljem in soustanoviteljem inštituta Realness, ki si prizadeva za krepitev medijskega ekosistema po vsej Afriki, v devetih mesecih gostila delavnice v osmih afriških mestih in umetnikom ponudila prostor za srečanja, izmenjavo in sodelovanje. Rezultati delavnic bodo nato predstavljeni v Muzeju sodobne umetnosti ZeitzAfrika v Cape Townu – skupaj z 20. BMW Art Car. Pomemben partner pri zasnovi programa je umetniška rezidenca Denniston Hill v zvezni državi New York, ki so jo leta 2004 ustanovili Julie Mehretu, Lawrence Chua in Paul Pfeiffer. Julie Mehretu je bila leta 2018 soglasno izbrana za oblikovanje 20. avtomobila BMW Art Car s strani žirije visokih predstavnikov mednarodnega sveta umetnosti. V komisiji so priznani kustosi in direktorji muzejev iz različnih držav, med njimi Koyo Kouoh, izvršna direktorica in glavna kustosinja Zeitz MOCAA, CapeTown; Hans-Ulrich Obrist, umetniški direktor Serpentine Galleries, London; Cecilia Alemani, Donald R. Mullen, Jr. direktorica in glavna kustosinja, High LineArt, New York. Kot vsi umetniki, ki so od leta 1975 sodelovali pri ustvarjanju zbirke BMW Art CarCollection – poleg že omenjenih še Frank Stella, Andy Warhol, César Manrique, Esther Mahlangu, David Hockney, Jenny Holzer, Cao Fei in John Baldessari -, je imela Julie Mehretu neomejeno ustvarjalno svobodo pri uresničevanju svojih idej za najnovejše vozilo te svetovno edinstvene zbirke. Kulturno udejstvovanje skupine BMW Group z ekskluzivnimi posodobitvami in poglobljenim vpogledom v njene globalne pobude lahko spremljate na Instagramu na naslovu @BMWGroupCulture.