KAKO SE LOTITI NAKUPA NOVEGA MOTOCIKLA?

Proizvajalci motociklov vsako leto svojim oblikovalcem, mehanikom in inženirjem na pleča naložijo zasnovo nadgrajenih motociklov za prihajajoče modelno leto, ki zajema posodabljanje estetike ter okrepitev moči in splošne zmogljivosti, pri čemer se je treba držati vedno strožjih emisijskih standardov. Čeprav gre pri omenjenih vidikih za dokaj trenutne zadeve, pa so ključni pri prepričevanju motoristične javnosti, da svoj težko prisluženi denar vložijo v najnovejšo in najboljšo ponudbo dvokolesnikov na trgu. In ker je današnji trg motociklov verjetno bolj konkurenčen kot kadarkoli prej, mislimo, da je čas, da izpostavimo najboljše modele, ki jih je industrija pripravila za modelno leto 2021. Potem ko je od globalne recesije leta 2008 minilo več kot desetletje, se je večini največjih proizvajalcev motociklov uspelo vrniti na stara pota, s čimer so znamke pridobile tudi sredstva, potrebna za razvoj novih modelov v številnih slogih in razredih. Zadovoljive prodajne številke so odprle pot tudi vse bolj raznolikemu trgu, ki vključuje vedno večje število namensko zasnovanih modelov, od avanturističnih modelov vstopnega razreda do supermotociklov s hitrostmi nad 300 km/h, ki se lahko primerjajo tudi z motocikli Moto GP. Kot smo že omenili, je današnji novi trg motociklov neverjetno raznolik glede velikosti, sloga, konfiguracije motorja in udobja, čeprav obstaja nekaj lastnosti in značilnosti, ki so v veliki meri prisotne pri večini 2021 modelov. V nadaljevanju bomo raziskali nekaj največjih prednosti in funkcij, ki jih ponuja današnji trg.

  

Več moči: Čeprav je treba upoštevati tudi številne druge ključne dejavnike, se moč (in navor) že dolgo uporabljata kot sredstvo za prikaz moči samega kolesa. Današnji najnovejši športni motocikli se ponašajo z neverjetno močjo, ki je pogosto bolj v skladu s številkami, ki bi jih videli na avtomobilih kot motorjih. To pa se ne prikazuje le na papirju, temveč tudi na izjemnih pospeških in končnih hitrostih.

Izboljšana mehanika: Najnovejši motocikli pa niso samo najmočnejši, saj njihovi vrhunski motorji ponujajo neprimerljivo zanesljivost in intervale vzdrževanja, ki zlahka presegajo 10.000 kilometrov. Trenutni emisijski standardi Euro5 so prav tako poskrbeli za modele z izboljšano ekonomičnostjo pri porabi goriva in manjšimi emisijami, obstajajo pa tudi drugi sodobni mehanski elementi, kot so spremenljivo krmiljenje ventilov, hitri menjalniki in pomožne sklopke, ki še izboljšajo zmogljivost in voznost motocikla.

Napredna elektronika: Tudi najbolj nadarjeni motoristi bi se resno borili z obvladovanjem 200 konj, ki jih motor pošlje na zadnje kolo. Posledično so visokozmogljivi motocikli opremljeni z naborom elektronskih sistemov za pomoč vozniku, ki med drugim pomagajo brzdati ogromno moč jeklenih konjičkov. Sodobni motocikli imajo zato tudi druge napredne elektronske sisteme, kot so ABS občutljiv na nagib, sistem za nadzor oprijema, zdrsa in speljevanja, pa tudi različne načine porabe goriva in elektronsko regulirane nastavitve aktivnega vzmetenja.

Industrijsko oblikovanje: Verjetno je ena od pomembnejših prodajnih točk, povezanih z nakupom novega motocikla, njegov zunanji. Ne glede na to, ali prihajajo iz Amerike, Japonske, Nemčije, Švedske ali Italije, najnovejši motocikli ponujajo najbolj elegantne in sodobne karoserijske ter vizualne možnosti do sedaj. In ker skoraj vsak nov motocikel ponuja razmeroma solidne zmogljivosti – vsaj v primerjavi s prejšnjimi modeli –, ni nič narobe, če pustite, da vaš estetski okus igra vodilno vlogo pri nakupu.

Aerodinamika: Tako kot nadzor oprijema so se tudi stranska krila prvič pojavila na kolesih MotoGP, preden so se sčasoma prijela na serijske modele. Čeprav so bila ta sprva rezervirana za homologirane in dirkaške modele, so se krila in drugi aerodinamični deli vedno bolj začeli pojavljati kot del standardne opreme, tudi pri golih in pustolovskih modelih. Poleg okrepitve stabilnosti, vodljivosti in splošne zmogljivosti imajo krila nedvomno sodoben videz, ki izhaja iz dirk, kar prispeva k privlačnosti motorja. Poleg krilc karoserija pri novih modelih skoraj vedno ponuja boljši, bolj »spolzek« koeficient upora v primerjavi z odhajajočimi modelnimi leti.

Najnovejše tehnologije: Podobno kot avtomobilska industrija je tudi motociklistični svet v zadnjih letih vse bolj prežet z vrhunsko računalniško vodeno tehnologijo in komponentami. Zasloni na dotik TFT, povezljivost Bluetooth in aplikacije za pametno prilagajanje motocikla, naprave za zaznavanje tlaka v pnevmatikah in drugi elementi, ki jih poganja tehnologija, postajajo vse bolj običajni tudi v svetu dvokolesnikov.

Konkurenčne cene: Nakup najnovejših visokozmogljivih golih ali supermotociklov ni bil nikoli poceni in ta resničnost se ne bo spremenila niti v letu 2021. Vendar pa je vstopni trg motornih koles povsem druga zgodba, saj se je začetnikom prijazen segment v zadnjih letih močno razširil. Proizvajalcem je uspelo dostaviti vedno več modelov z dostopno ceno, te pa se po navadi ponašajo z maloprodajnimi cenami, ki se gibljejo okrog 5.000 EUR. Ta dejavnik sam po sebi predstavlja precej dober razlog za vlaganje v nov motocikel.


Ducati DesertX

Za leto 2022 je Ducati predstavil novo paleto modelov, vključno z dolgo pričakovanim DesertX. DesertX, ki voznike popelje v svet dirk Dakar, predstavlja Ducatijev prvi resen prodor na terenske izkušnje. Motocikel je opremljen z 21-palčnim sprednjim ter 18-palčnim zadnjim kolesom in novim okvirjem, zasnovanim posebej za vožnjo po razgibanem terenu. DesertX poganja najnovejša evolucija vodno hlajenega 937 ccm Desmodromic 11° Testastretta motorja, ki premore kar 110 konjskih moči. Napredna elektronika ponuja šest načinov vožnje, vključno z Rally in Enduro (oba namenjena terenski vožnji) ter načine Sport, Touring, Urban in Wet. DesertX je opremljen s pet palčnim barvnim TFT zaslonom visoke ločljivosti, ki ponuja funkcije, kot je navigacija, povezana s telefonom.


Harley-Davidson Pan America 1250 Special

Leta 2021 je Harley-Davidson vstopil v svet pustolovskih tourerjev z izdajo Pan America (z Jasonom Momoo kot uradnim ambasadorjem). Motocikel poganja najnovejši HD-jev tekočinsko hlajen motor Revolution Max 1250, ki zagotavlja 150 KM. Harley-Davidson Pan America 1250 Special za leto 2022 voznikom poleg tega ponuja dodatno vsestranskost vzmetenja, vključno s sistemom Vehicle Loading Control, ki zazna težo voznika in samodejno optimizira prednapetost zadnjega vzmetenja, pa tudi nadzor hitrosti, oprijema in koles ter številne načine vožnje – vse to enostavno konfiguriramo prek osrednjega zaslona. Poleg tega je na Pan America 1250 Special debitiral tudi sistem Adaptive Ride Height, ki omogoča voznikom, da znižajo višino sedeža, ko se ustavijo.


KTM 390 ADV

KTM-ova platforma 390, ki je bila prvič predstavljena leta 2012 z Duke 390, je bila neverjetno uspešen dodatek k liniji Ready To Race, saj ponuja začetnikom prijazen paket, ki se še vedno ponaša z veliko navdušenja, pa tudi opremo, ki je običajno rezervirana za večje, dražje motocikle. Kot odgovor na povpraševanje kupcev je tako avstrijska znamka okoli platforme 390 končno izdelala motocikel vstopnega razreda. Model 390 ADV je na podlagi očitnega estetskega navdiha, izposojenega od svojih 890 in 1290 kubičnih bratov in sester, opremljen s palicami proti trkom, zaščitami za roke, spodnjo zaščito za motor in številnimi drugimi terenskimi nadgradnjami.


YAMAHA TENERE 700

Yamahin Tenere 700, ki je bil prvič predstavljen leta 2016 na EICMA, je še en težko pričakovan model, ki je po nekaj letih končno vstopil v proizvodnjo in je na voljo za nakup v lokalnih prodajalnah. Naslednika mogočnega XT660Z, Tenere 700 ali “T7”, poganja spremenjena različica dokazanega MT-07 DOHC paralelnega dvojčka podjetja Tuning Fork Company, ki je bil prilagojen za boljše predstave na razgibanem terenu. Poleg arhitekture motorja je T7 močno vizualno navdihnjen tudi z Yamahinimi dirkaškimi motocikli Dakar Rally, katerih duh je bil prikazan z visokim vetrobranskim steklom, navigacijskim stolpom in gorivnimi celicami podaljšanega dosega.


BMW F 900 XR

BMW Motorrad je svoj model F 900 XR prvič predstavil maja 2018 kot »Concept 9cento«, po novem neverjetno toplem javnem sprejemu pa se je bavarska znamka odločila za hitro pripravo modularnega sport-tourerja za proizvodnjo. F 900 XR je vsestranski stroj, ki je primeren tako za prevoz na delo kot mestno vožnjo, pa tudi za potovanja na dolge razdalje, za katera skrbi 895cc paralelni dvojček, ki omogoča varno, a dinamično vožnjo. Drugi poudarki vključujejo izbiren trden prtljažni kovček, TFT-zaslon, elektronsko nastavljivo vetrobransko steklo, prilagodljive LED-žaromete v ovinkih in BMW dinamično zaviranje ter nadzor motorja.


KAWASAKI Z H2

Po predstavitvi svojih modelov Ninja H2 in H2R s turbopolnjenjem leta 2014 je Kawasaki nedavno uporabil svojo arhitekturo prisilnega indukcijskega motorja na cenovno ugodnejšem modelu Z H2. Kot nadaljevanje serije golih koles Team Green, novi model ponuja superpolnilnik, ki omogoča, da motor proizvede kar 200 konjskih moči s hitrostmi, ki presegajo 320 km/h. Z H2 med številnimi drugimi funkcijami ponuja številne elemente udobja, vključno s tempomatom, nadzorom speljevanja, nastavitvijo zvoka po meri, povezljivostjo s pametnim telefonom, elektronskimi dušilnimi ventili in večimi načini vožnje.


HONDA CBR1000RR-R FIREBLADE SP

Honda je bila dolga leta prepoznana kot ena izmed vodilnih na trgu superšportnih in supermotociklov, saj CBR600 in 1000RR dosledno postavljata standard v svojih segmentih. V zadnjem modelnem letu pa se je Honda resnično odrezala in s CBR1000RR-R Fireblade SP ponudila vrhunski superzmogljiv motocikel, ki se ponaša s sodobno elektroniko in dodatno opremo, aerodinamičnimi krili ter motorjem z močjo 217 KM, ki omogoča hitrost nad 320 km/h. Honda ponuja tudi različico brez opreme Fireblade SP, ki je nekoliko bolj cenovno dostopna, ne da bi pri tem močno ogrozili zmogljivost.