KAKO RAZVITE SO SPLETNE TEHNOLOGIJE PRI NAS?

Novo poročilo, imenovano Indeks dostopnosti do interneta, je razvrstilo države z najvišjimi internetnimi hitrostmi na svetu, pa tudi tiste z najcenejšim internetom in na splošno najbolj razvito in dostopno mrežo. Poročilo, ki ga je objavilo podjetje Broadband Choices s sedežem v Združenem kraljestvu, je raziskalo 164 različnih držav z upoštevanjem 10 različnih dejavnikov.

  

Raziskovalci so ugotovili, da ima Liechtenstein, majhna država med Avstrijo in Švico, najhitrejšo povprečno širokopasovno povezavo na svetu, izmerjeno pri 75,7 megabita na sekundo. Na drugem mestu je bila Danska, sledijo ji Bermudi. Na splošno so zahodnoevropske države zasedle 8 od 10 najboljših mest za najvišje internetne hitrosti. Medtem so ZDA še eno leto več ostale na 13. mestu. Slovenija se je na skupni lestvici znašla na 23. mestu, povprečna hitrost internetne povezave pa znaša 24 megabita na sekundo. En gigabajt podatkov stane 2 $.

Danska je bila drugo leto zapored določena za najbolj povezano državo na svetu. Raziskovalci so to pripisali kombinaciji nizkih cen in hitrih povezav. Za eno mesto višje kot lani so bile ZDA (takoj za Dansko), čeprav so se njeni povprečni mesečni stroški interneta povečali za 3%.

ZDA sicer ponujajo enega najdražijih dostopov do interneta na svetu, saj so po dostopnosti na 142. mestu, medtem ko je država z najcenejšim internetom Izrael (približno 0,30 USD na 1 gigabajt podatkov).

“Že drugo leto zapored je naša raziskava poudarila ločnico ne le v kakovosti internetnega dostopa po vsem svetu, temveč tudi v njegovi vključenosti, pri čemer je veliko število ljudi odvzeto s trga – kar bi lahko imelo velike posledice za izobraževanje in zaposlitvene možnosti,” je o študiji povedal Rob Baillie iz Broadband Choice.

“Čeprav je v zadnjih letih prišlo do pomembnega napredka v komunikacijski tehnologiji, je treba narediti več za povezovanje podeželskih in gospodarsko ogroženih skupnosti,” je nadaljeval. “To bo verjetno zahtevalo višje ravni naložb, vendar bi napredek v tehnologiji 5G lahko prinesel hitrejše in stabilnejše povezave na ta območja brez stroškov namestitve tradicionalne infrastrukture.”