KAKO PRIPRAVITI WHISKEY SOUR?

Žganje, citrusi in sladkor, prvotni veliki trije, ki skupaj tvorijo CLASSIC SOUR, eno najstarejših vrst koktajlov. Kategorija vključuje Whisky Sour, ki žejne pivce osrečuje že več kot stoletje in pol. Ni natančno znano, kdaj je bil koktajl zasnovan (ali kdo je bil avtor), vendar njegova zgodovina sega vse do časov Lincolna, prvi natisnjeni recept pa se je pojavil okoli leta 1862 v slovitem “Jerry Thomas Bartenders Guide”.

Whisky Sour je bil tradicionalno izdelan iz viskija, limoninega soka, sladkorja in jajčnega beljaka, sestavine, ki ukroti močan okus in ustvari bogatejšo, gladko teksturo. Danes je to jajce neobvezno in pogosto najdemo bare, ki mešanico strežejo brez jajčnega beljaka. Če želite okusiti prvotno inkarnacijo pijače in v svoj sistem vnesti malo beljakovin, vsekakor priporočamo, da poskusite tudi različico z beljakom. Pri uporabi jajčnega beljaka boste morali najprej izvesti “suhi stres” in vse sestavine pretresti brez ledu, preden jih ponovno stresete s svežim ledom. Ta profesionalna poteza združuje sestavine skupaj v eno povezano celoto.

Sestavine

  • 60 ml bourbona,
  • 22 ml sveže stisnjenega limoninega soka,
  • 14 ml preprostega sirupa,
  • 14 ml jajčnega beljaka (opcijsko),
  • Okras: grenčica Angostura

Postopek

  1. Bourbon, limonin sok, sirup in jajčni beljak, če ga uporabljate, dodajte v stresalnik in mešajte 30 sekund brez ledu.
  2. Dodamo led in ponovno stresamo, da se mešanica dobro ohladi.
  3. Precedimo v kozarec.
  4. Okrasimo s 3 ali 4 kapljicami grenčice Angostura.