KAKO MODA VPLIVA NA MOŠKE

Razstava Fashioning Masculinities: The Art of Menswear, ki je svoja vrata do 6. novembra odprla sredi marca, je prva večja razstava V&A, ki slavi moč, umetnost in raznolikost moških oblačil in videza. Razstava spremlja, kako so se moška oblačila oblikovala in preoblikovala skozi stoletja ter kako so oblikovalci, krojači in umetniki – ter njihove stranke in podpirniki – konstruirali in definirali moškost.

  

Hkrati so pri V&A razkrili slavnostni zaključek razstave, tri ikonične obleke – ki jih nosijo Billy Porter, Harry Styles in Bimini Bon Boulash – poleg posebej posnetega monumentalnega filma Quentina Jonesa s Cadence Films.

Tri obleke in ikone, ki so jih nosile, so sprožile viralne trenutke in prinesle vidnost na novo zamišljeno prihodnost oblačenja po spolu. Smoking Billy Porter Christiana Siriana je sicer ustvaril senzacijo na rdeči preprogi oskarjev leta 2019, medtem ko je Harry Styles leta 2020 nosil obleko in suknjič po meri Alessandro Michele for Gucci kot prvi samostojni moški naslovni zvezdnik ameriškega Voguea. No, za konec je lani, leta 2021 Bimini Bon Boulash nosila poročno obleko Elle Lynch za finale druge sezone Ru Paul’s Drag Race UK, vsi trije stili pa so prvič na ogled v muzeju v Združenem kraljestvu. Oblekam se kot rečeno v zaključku pridružuje dinamičen in slavnostni film, ki ga režira, animira in ilustrira Quentin Jones, na ogled pa je sploh prvič tudi obleka Haiderja Ackermanna z bleščicami, ki jo je Timothée Chalamet nosil na premieri Dune na Beneškem filmskem festivalu.

Razstava Fashioning Masculinities: The Art of Menswear predstavlja okoli 100 videzov in 100 umetnin, tematsko razstavljenih v treh galerijah in finalu. Sodobni videzi legendarnih oblikovalcev in vzhajajočih zvezd so prikazani poleg zgodovinskih zakladov iz zbirk V&A in znamenitih izposoj: klasičnih skulptur, renesančnih slik, ikoničnih fotografij ter močnih filmov in performansov. Razstava preko številnih videzov, od Guccija, Harrisa Reeda, Grace Wales Bonner in Rafa Simonsa do slik Sofonisbe Anguissole, Kehinde Wiley in Joshue Reynoldsa, sodobnih umetniških del Roberta Longa, Omarja Victorja Diopa in Yinke Shonibare CBE, do odlomka iz izključno moškega plesa Matthew Bourne’s New Adventures, prikazuje različne vrste moškosti skozi stoletja od renesanse do globalne sodobnosti. Obleke, ki jih nosijo znani obrazi, so prepletene skozi celotno razstavo, imena pa obsegajo dejanske zvezde svetovnega formata, od Timothéeja Chalameta in Sama Smitha do Davida Bowieja in Marlene Dietrich. Inovativne kreacije in raznolike predstavitve poudarjajo in slavijo moč moškega samoizražanja v oblačilih, ki se oblačijo onkraj binarnosti.

Claire Wilcox in Rosalind McKever, sokustosinji Fashioning Masculinities: The Art of Menswear, sta dejali: »Moška moda uživa obdobje ustvarjalnosti brez primere. Že dolgo je močan mehanizem za spodbujanje skladnosti ali izražanje individualnosti. Namesto linearne ali dokončne zgodovine je to potovanje skozi čas in spol. Razstava združuje zgodovinski in sodobni videz z umetnostjo, ki razkriva, kako je bila uprizorjena moškost. To je praznovanje moške garderobe in vsi ste vabljeni, da se pridružite.«