KAKO KORISTNO UPORABITI REZERVNI ANDROID PAMETNI TELEFON?

Danes je težko najti dobro spletno kamero, saj je pandemija koronavirusa veliko delovne sile preselila v domače delovno okolje, pozabiti pa ne smemo niti šolanja na daljavo. S toliko ljudmi, ki potrebujejo to – danes skoraj obvezno napravo – povpraševanje po spletnih kamerah naglo narašča, cene pa so presenetljivo močno naraščajo. Na srečo pa vam ni treba zapraviti pravega malega premoženja ali se zadovoljiti s povprečjem, saj obstaja druga možnost: rezervni (ali vaš trenutni) telefon ali tablični računalnik s sistemom Android.   
  

V Trgovini Google Play je več aplikacij, ki zatrjujejo, da vašo napravo Android spremenijo v spletno kamero. Od teh, ki smo jih preizkusili, je DroidCam ponudil najlažjo nastavitev z najbolj zanesljivimi rezultati. Prenesite in namestite brezplačno različico DroidCam iz Trgovine Play. (Potrebujete napravo z operacijskim sistemom Android 5.0 Lollipop ali novejšo programsko opremo, priporočamo pa tudi uporabo operacijskega sistema Windows 10, posodobljenega na zadnjo različico.) 

PRENOS APLIKACIJE IN PROGRAMSKE OPREME

Po namestitvi aplikacije za Android se osredotočite na namestitev in zagon računalniške aplikacije. Med namestitvijo boste morali aplikaciji dovoliti namestitev zvočnih gonilnikov. Če želite, počistite polje »Vedno zaupaj programski opremi DEV47 APPS«.

Ko se aplikacija zažene, boste na vrhu okna videli možnosti, ki omogočajo brezžično ali USB-povezavo naprave. Pravzaprav je lažje vzpostaviti povezavo prek Wi-Fi-ja, zato se bomo osredotočili na to. K sreči je to privzeta nastavitev.


Pod temi možnostmi boste opazili polje, v katerega morate vnesti naslov IP-naprave Android. Na tej točki odprite aplikacijo DroidCam na telefonu ali tabličnem računalniku, kjer bo prikazan naslov IP vaše naprave. Vrnite se v računalnik in vnesite naslov v polje, imenovano »IP naprave«.

Preden na namizni aplikaciji pritisnete »Start«, morate storiti dve stvari. Najprej se prepričajte, da sta potrjeni obe polji za »video« in »audio«. Če je označen samo video, mikrofon telefona ne bo zaznal vašega glasu. Nato v zgornjem desnem kotu aplikacije Android kliknite tri navpične pike, da odprete nastavitve. Tam lahko v razdelku »kamera« izberete, ali želite uporabiti sprednjo ali zadnjo kamero. Vaša zadnja kamera je skoraj zagotovo zmogljivejša od sprednje, zato priporočamo, da jo uporabite. Večina drugih privzetih nastavitev je nastavljenih na idealno izbiro, zato jih lahko izpustite. Nazadnje v namizni aplikaciji pritisnite »start«, da začnete povezavo. Na zaslonu računalnika bi se moral pojaviti predogled video vira. Če ga ne vidite, se prepričajte, da sta računalnik in naprava Android na istem omrežju Wi-Fi ali LAN.

Zdaj preprosto odprite želeno aplikacijo za videokonference, kot so Zoom, Google Meet ali Skype. Za konec v nastavitvah za video v vsaki aplikaciji preklopite privzeto kamero na »DroidCam Source X« in uživajte v video pogovorih. Če želite mikrofon naprave nastaviti kot privzeti vir v aplikaciji za videokonference, se obrnite na razdelek z mikrofonom (lahko se imenuje tudi avdio vhod) in izberite »DroidCam Virtual Audio«. Ko to storite, bi moral vaš »novi mikrofon« postati privzet.

P.S. Če za predvajanje videoposnetkov uporabljate sprednjo kamero in morate iz nekega razloga poslati sms ali opraviti klic, vas DroidCam ne bo ustavil. Aplikacijo lahko minimazirate, ne da bi prekinili delovanje kamere.