KAJ SPLOH POMENI BITI NORMALEN?

Hitro se vrnimo v leto 2018. Pred tekmo svetovne serije v Mostarju so se sodniki, športni direktorji in celo najodličnejši športniki zelo razburili zaradi novega divjega tekmovalca iz Romunije – Catalin “Cat” Preda je namreč že pred tem slovel kot vzpenjajoči se talent za skoke z višine. Pred svojim debitantskim nastopom v svetovni seriji je športnik iz Bukarešte izvedel potop, ki ga še nikoli ni izvedel, kar tako, ker je lahko. »Back Quad with 2 Twists« ima stopnjo težavnosti 5,1 – tako zapletene potope je takrat izvajala manj kot peščica elitnih potapljačev svetovne serije – in medtem ko je mož, ki je po poklicu sicer novinar, vse pustil v strahu, je iz vode prišel s preprostim: “To je mogoče!”

  

Na tekmovanju Preda ni razočaral. Ob svojem debiju ni pokazal nobene živčnosti in se uvrstil na tretje mesto. “Med svojim štiriletnim nastopanjem v Macau sem se naučil veliko spretnosti in pridobil samozavest, kar je odlična osnova za gradnjo kariere tekmovalca v skokih v vodo z višine,” pojasnjuje 31-letnik. In leta 2021 so stvari res postale tekmovalne. Po 21-mesečnem premoru od skokov v vodo zaradi pandemije se je Preda vrnil v senzacionalnem slogu z zmago na uvodni postaji v Saint-Raphaëlu v Franciji. Še ene stopničke in dve četrti mesti, skupaj s potopom “perfect 10” v Italiji, so v razburljivi sezoni pomagali potisniti rojaka Constantina Popovicija in prvaka Garyja Hunta do njune skrajne meje. S skupnim tretjim mestom v razvrstitvi se je kvalificiral na mesto stalnega tekmovalca v letu 2022. Tudi v pretekli sezoni je bila Francija tista, ki je poskrbela, da je karizmatični lik zasijal in ostal brez besed. Postanek 2 je svetovno serijo popeljal do najznamenitejše pariške znamenitosti, Eifflovega stolpa, in Catalin je z rekordno zmago prišel v skupno vodstvo, ki ga je obdržal do predzadnjega postanka v Italiji. Skupaj z legendarnim Garyjem Huntom in novincem Aidanom Heslopom se je Romun do zadnjega potopa v vodah sydneyjskega pristanišča boril za naslov prvaka za leto 2023. Le nekaj točk je na koncu odločilo, da se je prvenstvo prevesilo v korist Hunta pred Heslopom, kar je pomenilo še drugo tretje mesto zapored za Preda …

Kaj prestraši potapljača na vrhu pečine? Zagotovo ne višina …

Catalin “Cat” Preda: Višine so nedvomno strašljive, vendar so hkrati zelo vznemirljive. Veste, kaj je bolj strašljivo od višine? Karantena.

Kakšen je odnos vaše družine do vaše nevarne strasti?

Catalin “Cat” Preda: Ves čas mi je bila v veliko podporo in spodbudo. Priznavajo, da je gledanje tekmovanj zelo živčno, vendar jim je zagotovo všeč vznemirjenje in navdušenje.

Dopolnite naslednji stavek: Potapljač na pečinah je sam po sebi tudi …

Catalin “Cat” Preda: Čarovnik. Njegovi triki se vedno končajo z izginotjem.

Ali ste izgubili sposobnost skakanja v vodo kot “običajna” oseba?

Catalin “Cat” Preda: Mislim, da sem popolnoma »izgubil sposobnost« biti »normalen«. Kaj sploh pomeni biti “normalna” oseba?

Ali si lahko med potapljanjem privoščite miselno matematiko?

Catalin “Cat” Preda: Vedno sem verjel, da sem boljši z besedami kot s številkami … Ali poezija šteje?

Kaj vas bolj navdušuje: Nekdo, ki je sposoben narediti en zasuk več, ali nekdo, ki naredi dva manj, a v popolni izvedbi?

Catalin “Cat” Preda: Nekdo, ki zna narediti oboje, je zagotovo pravi MVP.

Kako visoka je bila najvišja pečina, s katere ste kdajkoli skočili?

Catalin “Cat” Preda: 27m

Kako visoka mora biti pečina, da lahko rečete ne?

Catalin “Cat” Preda: Hmm, ali si jo lahko najprej ogledam in se potem odločim?

Pri kateri starosti bi svojim otrokom dovolili, da skočijo s 27/21 metrov?

Catalin “Cat” Preda: Ko to ne predstavlja več tveganja za njihovo telesno rast in ko so samozavestni in resnično zagnani, da se tega lotijo.

Kaj bi postali, če ne bi bili skakalec v vodo?

Catalin “Cat” Preda: Psihologija me je vedno fascinirala, še posebej pa me zanima, kaj vrti pogonsko gred našega motivacijskega motorja. Morda torej športni psiholog?

Kdo je pri potapljanju videti bolje – dekleta ali fantje?

Catalin “Cat” Preda: Lep potop bo vedno lep potop, ne glede na spol.

Kaj bi rekli, da je za vas pravo razkošje?

Catalin “Cat” Preda: Pravo razkošje je živeti življenje, ki vas najbolj veseli, delati stvari, ki nas najbolj vznemirjajo, ter resnično in v celoti doživljati in uživati to vznemirjenje.

Ali obstaja šport, v katerem ste res slabi?

Catalin “Cat” Preda: Še vedno je to sinhrono plavanje. Nisem napravil veliko napredka.

Kdo bi si želeli postati za en dan? Zakaj?

Catalin “Cat” Preda: Leonardo da Vinci. Samo zato, da bi potešil nekaj svojih radovednosti in skromno pokukal v njegov vizionarski um in ustvarjalni genij.

Vaša sanjska lokacija (ne glede na proračun)?

Catalin “Cat” Preda: Fidži in Nova Zelandija. To je na Zemlji. Ker pa postaja vesoljski turizem vse bolj realen in proračun ni problem, bi si želel pogledati na Zemljo iz orbite.

Zakaj skakanje v vodo in ne balet?

Catalin “Cat” Preda: Zakaj ne oboje? Ali ne dobiš tako tistih lepih linij, ki so všeč sodnikom?

Opišite se v treh besedah.

Catalin “Cat” Preda: Duhovit. Radoveden/odkritosrčen. Zbran.

Vaša največja slabost?

Catalin “Cat” Preda: Do sebe sem pogosto nekoliko strog. Ker sem perfekcionist, včasih ne prepoznam napredka in si ne privoščim dovolj pohval za to, kar naredim.

Kakšen naslov bi želeli prebrati o sebi?

Catalin “Cat” Preda: “Preda je osupnil in zmagal na svetovni seriji Red Bull Cliff Diving 2023”.

Nekaj, kar ste si vedno želeli narediti, pa si do zdaj niste upali (ni nujno, da je povezano s potapljanjem)?

Catalin “Cat” Preda: Skakanje s padalom in jadralno padalstvo.

Katere so tri glavne stvari na vašem seznamu?

Catalin “Cat” Preda:  – Prehoditi 3 nove gorske vrhove

– Potovati na 3 nove destinacije

– Улучшить мой русский (tj. izboljšati svoj ruski jezik)

Če bi morali izbrati pesem, ki najbolje predstavlja vaše trenutno počutje, katera pesem bi to bila?

Catalin “Cat” Preda: Kid Cudi – Rose Golden.

Kakšen nasvet bi dali desetletnemu sebi?

Catalin “Cat” Preda: Uživaj in sprejmi vse, kar prihaja; čaka te veliko vznemirjenja!

Prosimo, dokončajte ta stavek: Če bi ti lahko povedal samo eno stvar …

Catalin “Cat” Preda: Če bi ti lahko povedal samo eno stvar, je to, da vedno obstaja vsaj ena rešitev za vsak izziv, s katerim se srečaš. Treba je le še naprej iskati in pogosto se zgodi, da ko stopite “izven okvirja”, je odgovor morda tik pred vami.

Ste kdaj uporabili svoj talent, da bi na nekoga naredili vtis? Kako se je obneslo?

Catalin “Cat” Preda: Nikoli se nisem rad razkazoval, zato bo moj odgovor dolgočasen “ne”.

Kateri šport/poklic/dejavnost … bi želeli preizkusiti vsaja enkrat v življenju? Zakaj?

Catalin “Cat” Preda: Rad bi poletel z balonom nad Kapadokijo – v spominu imam nepozabno sliko, ki sem jo videl na razglednici sorodnika, ko sem bil majhen, in vse je bilo videti tako čarobno, da nisem mogel verjeti, da je to resničen kraj, in od takrat je bila to moja velika želja.

Kaj je najpomembnejši adut pri skakanju v vodo?

Catalin “Cat” Preda: Samozavest in zaupanje v lastne zmožnosti.

Kakšen je vaš glavni cilj v seriji Red Bull Cliff Diving Word Series 2023?

Catalin “Cat” Preda: Še naprej si bom prizadeval za rast, napredek v svojih nastopih, še naprej si bom prizadeval za izboljšanje in utrditev svojega seznama trikov ter našel potrebno doslednost, ki mi bo prinesla trofejo.