KAJ PA, ČE NE ŽELITE OSTATI V ZAVETJU SVOJEGA DOMA?

Zima. Dnevi se krajšajo, okolico prežema tema, temperature padajo, vabljiva jezera se spremenijo v zamrznjene ledene čarovnije in zeleno travo prekriva sveža snežna plast. Toda zdaj ni čas za skrivanje. S pravo opremo in pravim znanjem lahko vsak odkrije in ceni naravo tudi pozimi. Ostanite z nami, če želite izvedeti, kako si lahko z malo znanja in izkušenj ter navdiha zagotovite izpolnjujoče življenje na prostem, ne glede na letni čas.

  

Najdite navdih s pomočjo treh oseb, ki obožujejo mraz

Lisa Lindblom vsako jutro na severu Švedske začne z ledeno mrzlo kopeljo. Zgrabi svojo jakno Expedition in se spusti do zamrznjenega jezera. S sekiro zareže po ledu in se spusti v hladne globočine. »Ledeno hladno je, a tudi na nenavaden način zelo sproščujoče.«

Jan Arrhénborg svoje zime preživi na ledu. Po nepričakovani nesreči v stockholmskem arhipelagu se je Jan zanašal na svojo jakno Expedition, da ga je med dolgim pohodom nazaj na varno ohranila toplega in varnega. Zdaj je Jan postal zimski ambasador, ki vse spodbuja, naj sprejmejo hladne mesece kot svoje. »Moj cilj je navdihniti ljudi, da gredo ven in uživajo v zimi, saj ta ponuja veliko zelo lepih dejavnosti, ki te resnično osrečijo.«

Bitte Päiviö Nygård vsako leto decembra stopi iz cone udobja pri nizkih temperaturah in prevzame vlogo zapisovalke med ločevanjem severnih jelenov za družinsko podjetje v Suorvi na Laponskem na Švedskem. Njena jakna Fjällräven jo greje že več kot trideset let. »Pokrpana je in zašita, umazana ter diši po dimu. Ampak, še vedno je lepa!«

Vi ste na vrsti: Kako narediti hladno vreme udobno in zabavno

Plasti. Potrebujete veliko plasti, da se lahko slečete, ko ste aktivni in ustvarjate toploto, ter se oblečete, ko se manj gibate in potrebujete več zaščite pred vremenskimi vplivi. Ko se pripravljate na zimsko avanturo, poskrbite za vsaj tri osnovne stvari.

Osnovni sloj je namenjen odvajanju vlage stran od telesa. Volna je idealen material, saj vas greje tudi, ko je vlažna.

Srednji sloj idealno odvaja vlago stran od osnovnega sloja, hkrati pa zagotavlja izolacijo.

Zunanja plast je lupina, odporna na veter in vodo, ki zadržuje hladen veter in toploto telesa.

Ostanite suhi. Pomembno, osnovno pravilo v hladnih podnebjih je, da ostanete čim bolj suhi. Voda prevaja toploto 25- do 30-krat bolj učinkovito kot zrak, kar pomeni, da ko ste mokri, se energija hitro odvaja stran od telesa.

Pijte vodo. Tudi v hladnih razmerah mora telo ostati hidrirano. S seboj vzemite nahrbtnik z vodnim mehurjem za lažji dostop do vode na zimskih avanturah. Prav tako je dobro, da s seboj vzamete izolirano posodo za hrano.

Bodite še posebej »Lull-lull«. Vsaka zimska avantura mora biti zabavna. Če nekaj preizkušate prvič, prinesite s seboj nekaj, da bo izkušnja bolj prijetna. Na Švedskem temu pravijo »Lull-lull« in to je lahko kar koli, kar daje češnjo na vrh izkušnje. Začnite z nečim preprostim, kot je priprava termovke vaše najljubše tople pijače (vroč kakav, jabolčnik, čaj) in jo vzemite s seboj na zimski sprehod. Se odpravljate na daljšo pustolovščino? S seboj vzemite nekaj osnov za pripravo sladkih dobrot ob zimskem tabornem ognju ali malo svežega sira, ki ga dodate zamrznjenemu obroku.