KAJ O TIME MACHINE WATCH WINDER PRAVIJO NJEGOVI IZUMITELJI?

Revolucionarni produkt na trgu mehanskih časomerov in premijskih dodatkov vašemu domu, navijalec Time Machine Watch Winder, je rezultat skoraj štirih let raziskav, oblikovanja in razvoja. Kot pravijo v studiu Desnahemisfera med procesom ni bilo nič prepuščeno naključju, prav tako pa ne prisegajo niti na sklepanje kompromisov. Končni rezultat je čudovito oblikovan navijalec, poln tehnoloških prednosti, ki postavljajo povsem nova in do sedaj nevidena merila na trgu. Najboljši marmor, kakovosten aluminij, nerjavno jeklo, vse to in še več je Time Machine Watch Winder, modularni sistem, ki vaš časomer elegantno navije kar s pomočjo posebne aplikacije, ki trenutno hrani kar 15.000 različnih časomerov in nastavitev zanje, številka pa se počasi veča. Pred lansiranjem produkta smo opravili zanimiv pogovor z Dejanom Kosom in Klemnom Smrtnikom, glavnima umoma za samim produktom, ki sta nama zaupala marsikaj o kreativnem procesu, o tem, kako je delati z investitorjem, o sestanku z znamko Audemars Piguet in številnih drugih zanimivih podrobnostih …

  

DAVID: Vaš oblikovalski studio je skozi leta v svet lansiral številne hit produkte, ki so se kot požar razširili po svetovnem spletu. Čemu pripisujete tovrstne uspehe, kakšen je vaš kreativni proces od ideje do izvedbe?

Desnahemisfera: Verjamemo, da je včasih dobro o kakšni stvari ali področju vedeti manj ali pa sploh nič, saj lahko samo na ta način pogledaš stvari od daleč in jih tako vidiš iz druge perspektive, odkriješ stvari ali rešitve, ki jih lahko ljudje, ki so preblizu, ne vidijo. Ravno zato se nismo nikoli specializirali recimo samo za pohištvo, čeprav smo v tej panogi začeli. Veliko bolj gre za občutek, ki ga lahko zapakiraš v produkt. Vsi že imajo know how, mi pa prakticiramo feel how in če so ljudje prepričani, da o neki stvari vedo vse, potem je malo verjetno, da bodo videli napake oziroma priložnosti za izboljšavo.

DAVID: Visoko urarstvo velja za svet prefinjene umetnosti, natančnosti, dovršenosti, časomere kot take pa bi brez težav lahko postavili ob bok vsem drugim umetniškim kosom. Kako zahtevno je bilo ustvariti predmet, ki pritiče tovrstnemu renomeju?

Desnahemisfera: Vsekakor je bila to zelo zahtevna naloga, a vendar z vidika oblikovalca zelo preprosta. Svet visokega urarstva ne dopušča kompromisov in istočasno zahteva popolno predanost in posvečanje detajlom. Sleherni oblikovalec bi si želel, da bi lahko vsak svoj izdelek oblikoval in razvijal po teh principih oziroma standardih. Pri Time Machine gre vsa zasluga investitorju, ki je to razumel in dejansko podprl in s tem poskrbel, da se izdelek oblikuje in razvija na najvišji možni ravni.

DAVID: Na spletu smo zasledili, da vas je k sodelovanju povabila celo znamka Audemars Piguet. Kako je sodelovati s tako renomiranim podjetjem, kakšne so delovne navade, kultura dela?

Desnahemisfera: Glede sodelovanja s švicarsko znamko Audemars Piguet smo še vedno v pogovorih tako, da o podrobnostih za zdaj še ne bi razglabljala. Je pa že samo dejstvo, da sediš na sestanku z njimi vsekakor velika potrditev, da smo na pravi poti. Lahko rečem samo to, da je podjetje Audemars Piguet v našem produktu prepoznalo veliko dodano vrednost prav zaradi stvari in načina dela, ki sva se jih prej dotaknila, torej zaradi posebnega, poglobljenega pristopa.

DAVID: Delo z investitorjem je lahko včasih lažje kot sicer, zgoditi pa se zna, da je zaradi številnih zahtev, lahko bi rekli »kompliciranja«, precej zahtevnejše. Kakšna je bila vaša izkušnja dela z investitorjem twenty five seven? Kako ste prišli sploh v stik z njimi?

Desnahemisfera: Investitor je prišel v stik z nami preko priporočil skupnih prijateljev. Kot sva že prej omenila, je bil investitor in njegov odnos do razvoja izdelka ključnega pomena pri celotnem procesu. Razvijati izdelek na tej ravni seveda pomeni veliko vloženih ter seveda porabljenih ur in finančnih sredstev. V teh primerih ostaja zgolj in samo zaupanje, da so vsi ljudje, ki so vključeni v projekt stoodstotno predani zadevi, ter seveda vzajemno tudi vera v sam produkt. To je tisto, kar te pripelje mimo točke, kjer večina omaga. 

DAVID: Vsak projekt ima svoj »za koga« in »zakaj«. Nam lahko razložite, čemu ste se lotili projekta in komu točno so ti resnično premijski navijalci namenjeni?

Desnahemisfera: Nekako je naše nenapisano pravilo, da se lotevamo samo izdelkov oziroma sodelovanj s podjetji, za katera vemo, da so sposobna narediti korak naprej. V več kot desetih letih na trgu se naučiš prepoznati situacije, kjer boš lahko dal vse od sebe in boš za to imel podporo in razumevanje investitorja.

DAVID: Eden najbolj impresivnih aspektov vašega produkta je – kljub izjemni izdelavi – mobilna aplikacija, ki uporabniku olajša navijanje. Vam je izdelava tega revolucionarnega izdelka odprla kakšna nova vrata, so se ponudile možnosti sodelovanja z urarskimi znamkami? Lahko morda v prihodnosti pričakujemo kakšna sodelovanja omejenih izdaj?

Desnahemisfera: Izjemna izdelava je z našega vidika standard, brez tega dandanes ne gre. Vse od tam naprej je tisto, kar naredi izkušnjo boljšo, internet stvari je med tem prav tako postal standard, digitalizacija je prinesla revolucijo na področju, kako človek operira ali komunicira z izdelki … Če se navežemo na prejšnje besede, je bistveno, da novi izdelki orjejo ledino. Naša aplikacija je vsekakor ključnega pomena pri tem.

DAVID: Kakšna je razlika med zasnovo in izdelavo resnično premijskega produkta ter produkta za vsakdanjo rabo? Predvidevamo, da se začne že pri skici, možnih materialih, načinih izdelave …?

Desnahemisfera: V teoriji bi vsak izdelek, pri katerem sodeluje oblikovalec, moral biti boljši, izdelan bolj kakovostno in na neki način razbijati led. V našem studiu se načrtovanja in oblikovanja vseh izdelkov lotevamo po teh principih. So pa seveda lahko velika odstopanja v tem, kaj na koncu dejansko pride na tržišče. Sam izdelek tudi, če je še tako dobro zastavljen predstavlja zgolj trideset odstotkov celotne zgodbe, pomemben je namreč vsak aspekt, od vijaka do predstavitvenega videa.

DAVID: Številni vrhunski časomeri omejene izdaje so izdelani ročno, enako kot vaš navijalnik. Čemu ste se odločili za tak korak? Je v prihodnosti planirana masovna proizvodnja? Kje se dejansko izdeluje navijalec, lahko govorimo o Made in Slovenia?

Desnahemisfera: No, treba je seveda povedati, da je večina delov izdelanih mehansko, kar je nujno potrebno z vidika zagotavljanja konstantnosti kakovosti. Kjer se nam je zdelo, da lahko zagotavljamo kakovost in še vedno uporabimo ročno izdelavo, pa smo to aplicirali. Za ta korak smo se odločili izključno zaradi tega, ker so na ta način izdelane mehanske ure. Glede lokacije izdelave, navijalnik je z izjemo vezja in motorja izdelan pri nas. Vezje se tako na primer na Kitajskem izdeluje samo zato, ker v Sloveniji ni bilo mogoče dobiti črnega flex vezja, medtem ko nam motorje dobavlja podjetje Faulhaber. Zakaj? Ker so v tem trenutku najboljši na svetu na tem področju in so nam bili pripravljeni pomagati s predelavo njihovih standardnih motorčkov, s čimer so do popolnosti zadovoljili naše potrebe. 

DAVID: Pravite, da ste razvili najboljši navijalec za ročne ure na svetu. Po katerih parametrih ste to določili, v čem se vaš navijalec razlikuje od drugih kakovostnih tovrstnih pripomočkov?

Desnahemisfera: Razlikuje se že v sami kakovosti izdelave navijalca, različnih možnostih integracije samega navijalca v prostor, predvsem pa v napredni mobilni aplikaciji. V bazi imamo shranjenih več kot 15.000 modelov ur, do konca razvoja pa jih v shrambi lahko pričakujemo več kot 21.000. S pomočjo aplikacije za nastavitve vrtljajev navijalnika le preprosto izberete model ure in nastavitve naprave se bodo prilagodile točno za potrebe mehanizma, ki ga vsebuje. 

DAVID: Ste imeli pred izdelavo navijalca že stik, izkušnje s svetom mehanskega urarstva? Kaj vas je pri mehanskih časomerih najbolj navdušilo, presenetilo?

Desnahemisfera: Če smo povsem iskreni, pred prvim sestankom s Twenty five seven nismo imeli stika s svetom mehanskega urarstva. Smo pa skozi prve analize ugotovili, da je to svet, ki se posveča brezkompromisni izdelavi in detajlom, kar nas je zelo navdušilo. V tem svetu se izdelki načrtujejo in izdelujejo tako, kot smo vedno želeli, da bi se izdelovali vsi naši izdelki.

DAVID: Kdo so vaši vzorniki ali celo “trendsetterji” v svetu visokega urarstva? Morda tudi kak vizualni ali Instagram ustvarjalec?

Desnahemisfera: Vsekakor Audemars Piguet, Omega, IWC …, vendar poskušamo inspiracijo črpati iz različnih panog in industrij.

DAVID: Sama zasnova izdelka je izjemno jasna – zadeli ste pravo ravnovesje med videzom in funkcionalnostjo. Omeniti je treba tudi različne vrste obdelave, ki ste jih uporabili, še posebej kot brušenja marmorja. Kako dolgo traja ročna sestava enega kosa, koliko mojstrov je potrebnih za sestavo?

Desnahemisfera: V samo izdelavo je vključenih okoli 20 posameznikov in podjetij, medtem ko sestavljanje enega navijalnika traja približno 20 minut – ko seveda zberemo in pridobimo vse sestavne dele. Na drugi strani se izdelave sestavnih delov merijo v tednih, včasih tudi mesecih.

DAVID: Si stranka podobno kot pri premijski znamki Rolls Royce za del produkta izbere svoj material, na primer poseben marmor ali les, ki bi ga zaradi nostalgije želeli vgraditi v produkt?

Desnahemisfera: Tega za zdaj še ni v naši ponudbi, je pa vsekakor planirano v bližnji prihodnosti. Nabor materialov, ki jih želimo implementirati, je kar velik, vendar je treba vedeti, da ni čisto vsak primeren. Veliko raziskujemo lokalne vrste kamna in lesa, pa steklo oziroma kristal in seveda klasike, kot sta usnje in karbon.

DAVID: Kako pomemben vidik pri izdelavi in obdelavi je bil trajnostni vidik?

Desnahemisfera: Zelo, lahko rečemo tudi, da je to standard. Če spet vzamemo za primer mehanske ure, je naš cilj, da se iz roda v rod skupaj z uro predaja tudi naš navijalnik Time Machine.

DAVID: V našem uredništvu radi uporabljamo prispodobo »… je kot Rolls-Royce na svojem področju«. Bi dejali, da je vaš navijalec Rolls-Royce med navijalci?

Desnahemisfera: Seveda, zakaj pa ne.

DAVID: Bi lahko aplikacijo z drobnimi modifikacijami prilagodili še za kakšno drugo poslovno idejo? Nam lahko morda vsaj malo zaupate, kaj pripravljate v prihodnje?

Desnahemisfera: Trenutno ne razmišljamo v tej smeri, saj smo osredotočeni na kakovostno sestavljanje prve serije in odpiranje prodajnih kanalov in tržišč. V prihodnje se bomo nato posvetili implementaciji različnih materialov in seveda razvoju verzije 2, kaj točno bo to različico sestavljalo, naj za zdaj ostane še skrivnost – stvari so namreč še v registracijskih in patentnih postopkih.

DAVID: Še drobno vprašanje glede cene, o kakšnih okvirih govorimo?

Desnahemisfera: Točna cena naj ostane skrivnost do desetega oktobra, ko začnemo internetno prodajo, ampak govorimo o več tisoč evrih.