KAJ JE ZAZNAMOVALO NAPOLEONA? KLOBUK!

Poleg svoje višine in osvajanja po vsej Evropi se je Napoleon Bonaparte morda najbolj v zgodovino zapisal tudi po svojem značilnem klobuku. O tem priča tudi to, da je bil izjemen kos v pariški dražbeni hiši Sotheby’s prodan za kar 1,2 milijona EUR, kar daleč presega ocenjeno vrednost.

Kot del večnega sestavnega dela njegovega sloga je Napoleon med svojo vladavino izdelal kar 120 teh klobukov iz klobučevine, od katerih jih je danes ostalo le približno 20. Domneva se, da je ta poseben klobuk nosil v zmagoslavnih pohodih leta 1807, ki so se končali s “Tilsitsko pogodbo”, po kateri sta Napoleon in ruski car Aleksander I. razdelila ozemlja Evrope.

Glede na intervju, ki so ga opravili pri Artnet News, je višji direktor hiše Sotheby’sa, Thierry de Lachaise izjavil, da je po tem, ko je Napoleon zapustil Dresden, “njegov sluga dal klobuk Jean-Baptisteu Kuhnelu, strežniku v palači Bruhl-Marcolini.” Leta pozneje, leta 1814, je klobuk kupil škotski aristokrat Sir Michael Shaw-Stewart in ga hranil do leta 2015, ko so ga prodali za 5približno 450.000 EUR.

Sothebyjeva dražba z naslovom “Umetnost pod vplivom: Napoleon” je zaznamovala 200. obletnico cesarjeve smrti in je vključevala tudi številne slike, skulpture, pištole in nakit.