JEFF KOONS, UMETNIK IN LJUBITELJ DESKANJA NA SNEGU

Pred skoraj desetimi leti se je umetnik Jeff Koons na prigovarjanje svojih otrok naučil deskati na snegu. Na svoje presenečenje se je zaljubil v šport – in ni ga očaralo le teptanje snega.

  

“Prevzame te občutek prostranosti,” je dejal gospod Koons. “To je izjemno filozofski, transcendenten šport. Resnično se počutiš povezanega z nečim veliko, veliko večjim od sebe. Obstaja občutek, da sta prostor in čas zelo velika.”

Usoda je hotela, da eden od nekdanjih zaposlenih v studiu gospoda Koonsa dela v Chill Foundation, dobrodelni ustanovi, ki sta jo ustanovila Jake in Donna Carpenter, ustanovitelja snežnih desk Burton. Fundacija pomaga otrokom iz slabše oskrbovanih skupnosti pri učenju preko tekmovalnega športa. Ko sta g. Koons in g. Carpenter postala prijatelja, se je rodila nova snežna deska. Imenuje se Filozof (Philosopher) in združuje umetniške sposobnosti gospoda Koonsa in tehnično prefinjenost gospoda Carpenterja. G. Koons je v svoj načrt vključil podobo Platona in upodobitev alegorije jame (iz Platonove »Republike«).

“Želel je uporabiti svojo ustvarjalnost, da bi ustvaril najboljšo grafiko doslej,” je dejal gospod Carpenter. “Vedno sem se imel za perfekcionista, sedaj pa recimo samo, da tega ne mislim več. Popolnost je popeljal na povsem drugo raven.”

G. Carpenter se je ukvarjal s tehničnimi specifikacijami deske, predvsem z dvojno konico, kar pomeni, da lahko deskar vozi naprej in nazaj. Rep je tako enako širok kot nos. Izdelanih je bilo le 50 desk, za vsako pa so na dogodku v New Yorku iztržili 5000 ameriških dolarjev. Ves izkupiček je bil namenjen fundaciji Chill.

“Opravili smo mnogo sodelovanj z veliko organizacijami, vendar mislim, da še nikoli nismo naredili tega s posameznikom, ki je gojil tako močno strast do športa,” je dejal gospod Carpenter.

Navdušenje g. Koonsa pa je bilo prav tako očitno, ko je opisoval, kako samo bistvo postavitve obeh nog na eno desko spodbuja fizično in duhovno konvergenco.

“Obstaja občutek enosti,” je dejal gospod Koons. “Ne obstajata več leva stran – desna stran. Desko vozite kot celoto. Še nikoli nisem imel boljše izkušnje. Končno sem spet eno.”