IZVRSTAN KOMAD U ČAST IKONIČNOG PARTNERSTVA

U čast proslave 40 godina partnerstva s 007, u tvrtki Bollinger su odali počast zajedničkom nasljeđu, a ovom prilikom dizajner Eric Berthes ponovno je posjetio shuttle Moonraker. Moonraker Luxury Limited Edition okuplja izvanredno znanje triju „tvrtki sa živom baštinom“ i odiše izvrsnošću francuskog stila širom svijeta.
  

Možete li reći nešto više o svom prvom susretu s kućom Bollinger?

S Bollingerom sam se prvi put upoznao prije više od deset godina, 2008. godine, pri izlasku filma Zrno utjehe. Kako bismo odali počast partnerstvu između Bollingera i Jamesa Bonda, predložili smo stvaranje jedinstvenog i ikoničnog luksuznog izdanja. I tako se rodio Bollinger Bond; i tako je ostalo do sada.

Kako je nastao projekt Moonraker?

U 2019. godini Champagne Bollinger i James Bond slave 40 godina partnerstva. Duga i lijepa “veza” zaslužuje se poštovati u skladu s tim. U tom cilju vratili smo se svojoj zajedničkoj suštini i stvorili uspomenu na našu prvu suradnju: Moonraker, koja je objavljena 1979. Moonraker Luxury Limited Edition je po mjeri napravljena kutija uspomena koja je inspirirana filmom.

Ikonični shuttle Moonraker sigurno je poslužio kao osnova za vašu inspiraciju. Da li ste imali već od početka određene ideje?

Ne baš. U stvarnosti, naš je cilj bio jednostavno spomenuti to dugo partnerstvo Bollingera i Bonda, uzimajući Moonraker kao naš izvor inspiracije. Shuttle predstavlja moćan i jasan simbol.

Kako je izgledao proces rada?

Film nas je uvelike inspirirao – vidio sam Moonraker 5 puta u nekoliko tjedana! A onda smo tražili pravi dizajn koji bi izrazili i duh kuće kao i Bondov lik. Za Moonraker Luxury Limited Edition fokusirali smo se na okomice i usredotočili se na izdužen i profiliran oblik, postižući dinamičke i tehničke aspekte dizajna koji nalikuju obliku svemirskog broda. Odabrali smo apstraktni dizajn koji će naglasiti elegantne aspekte dizajna. Graviranje na stražnjoj strani kutije temelji se na stvarnom dizajnu svemirskog broda koji je stvorio legendarni scenograf Sir Ken Adam.

Koji su bili glavni koraci u kreativnom procesu?

Cilj je bio stvoriti kvalitetan i poželjan kolekcionarski komad koji slavi partnerstvo i podsjeća na Moonrakera. Pri izradi dizajna objekta određujemo oblike, materijale, teksture i završne dijelove. Izrađujemo skice koje potom vode do realnijih prototipova napravljenih na vlastitim 3D pisačima. Ukratko, izrađujemo, poništavamo, ilustriramo i preradimo projekt sve dok on ne bude savršen.

Kako ste odabrali materijale za izradu kutije?

Ručni rad bio je u središtu projekta. Blisko smo surađivali s obrtnicima u koje smo vjerovali zbog visoke kvalitete i stručnosti. Trup broda sastoji se od tri kositarskih dijela s fino furniranim drvenim umetkom. Zbog izuzetnog znanja i iskustva u radu na ovom projektu odabrali smo Orfèvrerie d’Anjou. Izrada jednog komada zahtijeva najmanje 25 ručnih postupaka. Kristalnu kantu za led napravio je poznati proizvođač stakla iz Saint-Louisa. Kao svjedočanstvo njihove predanosti i opredijeljenost projektu, timovi su morali prilagoditi svoje radne tehnike kako bi stvorili ovaj prilagođeni kolekcionarski komad. To nam je pružilo pravu priliku za rad s kvalificiranim majstorima i osigurati da Moonraker Luxury Limited Edition bude 100% ručno izrađen u Francuskoj. Mala anegdota – možete li pogoditi težinu kutije? 15 kg!

Izgleda li konačna verzija poput crteža na početku projekta?

Gotova verzija prilično je slična onoj koju smo prvotno zamislili, jer tijekom procesa istovremeno razmišljamo o „dizajnu“ i „realizaciji“.

Možete li nam reći o nekom značajnom trenutku tijekom projekta?

U početku smo dizajnirali automatsko otvaranje jer smo željeli stvoriti zanimljiv efekt, ali sustavno smo susretali probleme s električnim ožičenjem, što je bilo prilično restriktivno … Na kraju smo morali odabrati ručno otvaranje, a rezultat je još zanimljiviji i zapanjujući jer omogućuje otvaranje u više koraka, a kutija je također elegantnija kada je otvoren samo jedan dio.

I još za kraj, koliko vremena treba da se proizvede takav predmet?

Od plana, preko dizajna i proizvodnje do isporuke, projekt je trajao oko 14 mjeseci – dakle više od godinu dana! Kao i kod pripreme dobrog šampanjca, vrijeme je također tu ključ uspjeha!